ACARBOSE

Mymedabc.com

MENGAPA UBAT INI DITETAPKAN?

Acarbose digunakan (dengan diet sahaja atau diet dan ubat-ubatan lain) untuk merawat diabetes jenis 2 (keadaan di mana badan tidak menggunakan insulin seperti biasa dan oleh itu tidak boleh mengawal jumlah gula dalam darah). Acarbose berfungsi dengan memperlahankan tindakan sesetengah bahan kimia yang memecahkan makanan untuk melepaskan glukosa (gula) ke dalam darah anda. Memperlahankan penghadaman makanan membantu mengekalkan gula dalam darah daripada meningkat sangat tinggi selepas makan.

Lama kelamaan, orang yang mempunyai kencing manis dan gula darah tinggi boleh mengalami komplikasi serius atau mengancam nyawa, termasuk penyakit jantung, strok, masalah buah pinggang, kerosakan saraf, dan masalah mata. Mengambil ubat-ubatan (s), membuat perubahan gaya hidup (contohnya, diet, senaman, berhenti merokok), dan kerap memeriksa gula darah anda boleh membantu untuk menguruskan diabetes anda dan meningkatkan kesihatan anda. Terapi ini juga boleh mengurangkan peluang anda untuk mendapat serangan jantung, strok, atau komplikasi berkaitan diabetes yang lain seperti kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf (kebas, kaki sejuk atau kaki; menurun keupayaan seksual pada lelaki dan wanita), masalah mata, termasuk perubahan atau kehilangan penglihatan, atau penyakit gusi. Doktor anda dan pembekal penjagaan kesihatan yang lain akan bercakap dengan anda tentang cara yang terbaik untuk menguruskan diabetes anda.

BAGAIMANAKAH UBAT INI BOLEH DIGUNAKAN?

Acarbose datang sebagai tablet untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil tiga kali sehari. Ia adalah sangat penting untuk mengambil setiap dos dengan gigitan pertama setiap hidangan utama. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil acarbose betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Terus mengambil acarbose walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil acarbose tanpa berbincang dengan doktor anda.

KEGUNAAN LAIN UBAT INI

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL ACARBOSE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada acarbose atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa preskripsi dan nonprescription ubat yang diambil, terutamanya ubat-ubatan lain untuk kencing manis, digoxin (Lanoxin), diuretik ( ‘pil air’), estrogen, isoniazid, ubat-ubatan untuk tekanan darah tinggi atau selsema, pil perancang, enzim pankreas , phenytoin (Dilantin), steroid, ubat tiroid, dan vitamin.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai ketoacidosis, sirosis, atau penyakit usus seperti penyakit keradangan usus atau usus halangan.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil acarbose, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil acarbose.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Pastikan anda mengikuti semua latihan dan cadangan pemakanan yang dibuat oleh doktor atau pakar diet anda. Ia adalah penting untuk mengambil diet yang sihat.

Alkohol boleh menyebabkan penurunan gula dalam darah. Tanya doktor anda tentang penggunaan selamat minuman beralkohol ketika mengambil acarbose.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Jika anda akan mempunyai snek tidak lama lagi, mengambil dos dengan snek. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

APABILA DIGUNAKAN DALAM KOMBINASI DENGAN INSULIN ATAU UBAT-UBATAN LAIN YANG DIGUNAKAN UNTUK MERAWAT KENCING MANIS, ACARBOSE BOLEH MENYEBABKAN BERLEBIHAN MENURUNKAN TAHAP GULA DALAM DARAH.

JIKA ANDA MEMPUNYAI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI, PRODUK GLUKOSA (INSTA-GLUKOSA ATAU BD TABLET GLUKOSA) HENDAKLAH DIGUNAKAN DAN ANDA PERLU HUBUNGI DOKTOR ANDA. KERANA BLOK ACARBOSE PECAHAN GULA DAN GULA KOMPLEKS YANG LAIN, JUS BUAH-BUAHAN ATAU PRODUK LAIN YANG MENGANDUNGI GULA INI TIDAK AKAN MEMBANTU UNTUK MENINGKATKAN GULA DALAM DARAH. IA ADALAH PENTING BAHAWA ANDA DAN AHLI-AHLI KELUARGA ANDA MEMAHAMI PERBEZAAN INI ANTARA ACARBOSE DAN UBAT-UBATAN LAIN YANG DIGUNAKAN UNTUK MERAWAT KENCING MANIS.

 • kegoyahan
 • pening atau ringan kepala
 • berpeluh
 • cemas atau cepat marah
 • perubahan mendadak dalam tingkah laku atau perasaan
 • sakit kepala
 • kebas atau kesemutan di sekeliling mulut
 • kelemahan
 • kulit pucat
 • kelaparan
 • pergerakan kekok atau tersentak-sentak

JIKA HIPOGLISEMIA TIDAK DIRAWAT, GEJALA YANG TERUK BOLEH BERKEMBANG. PASTIKAN BAHAWA KELUARGA, RAKAN-RAKAN, DAN ORANG LAIN YANG MENGHABISKAN MASA DENGAN ANDA TAHU BAHAWA JIKA ANDA MEMPUNYAI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, MEREKA PERLU MENDAPATKAN RAWATAN PERUBATAN UNTUK ANDA SERTA-MERTA.

 • kekeliruan
 • sawan
 • kehilangan kesedaran

HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA JIKA ANDA MEMPUNYAI MANA-MANA GEJALA BERIKUT HIPERGLISEMIA (GULA DARAH TINGGI):

 • dahaga yang melampau
 • kerap membuang air kecil
 • kelaparan yang melampau
 • kelemahan
 • penglihatan kabur

JIKA GULA DARAH TINGGI TIDAK DIRAWAT, A, KEADAAN YANG MENGANCAM NYAWA YANG SERIUS DIPANGGIL KETOACIDOSIS KENCING MANIS DAPAT BERKEMBANG.HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI:

 • mulut kering
 • sakit perut dan muntah-muntah
 • sesak nafas
 • nafas yang berbau buah
 • kesedaran menurun

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada acarbose. Doktor anda juga akan memberitahu anda bagaimana untuk memeriksa tindak balas anda kepada ubat ini dengan mengukur tahap darah atau air kencing anda di rumah. Ikut arahan ini dengan teliti

Anda perlu sentiasa memakai gelang pengenalan pesakit kencing manis untuk memastikan anda mendapat rawatan yang betul dalam keadaan kecemasan.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO ACARBOSE

Mymedabc.com