ACECLOFENAC

Mymedabc.com
4,1 tanda Therapeutic

Aceclofenac bersalut filem tablet ditunjukkan untuk melegakan kesakitan dan keradangan dalam osteoartritis, artritis reumatoid dan ankylosing spondylitis.

4,2 Posology dan kaedah pentadbiran

Aceclofenac bersalut filem tablet dibekalkan bagi pentadbiran lisan dan harus ditelan bulat-bulat dengan kuantiti yang mencukupi cecair.

Yang perlu diambil sebaik-baiknya dengan atau selepas makan. Apabila Aceclofenac ditadbir berpuasa dan makan sukarelawan yang sihat hanya kadar dan tidak sejauh mana penyerapan aceclofenac terjejas.

kesan tidak diingini boleh dikurangkan dengan menggunakan dos terendah berkesan untuk jangka masa yang singkat perlu untuk mengawal gejala (lihat bahagian 4.4).

Dewasa

Dos yang disyorkan ialah 200 mg setiap hari, yang diambil sebagai dua berasingan 100 dos mg, satu tablet pagi dan satu di sebelah petang.

penduduk Pediatrik

Tiada data klinikal mengenai penggunaan Aceclofenac pada kanak-kanak dan oleh itu ia tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun.

Orang tua

Warga tua, yang lebih cenderung menghidap buah pinggang terjejas, fungsi kardiovaskular atau hati dan menerima ubat seiring, adalah pada peningkatan risiko kesan serius kesan sampingan.Jika NSAID dianggap perlu, dos yang paling berkesan perlu digunakan dan untuk jangka masa yang paling singkat. Pesakit perlu dipantau dengan kerap untuk GI pendarahan semasa terapi NSAID.

Farmakokinetik Aceclofenac tidak diubah dalam pesakit tua, oleh itu ia tidak dianggap perlu untuk mengubah suai dos atau dos kekerapan.

kekurangan buah pinggang

Tidak ada bukti bahawa dos Aceclofenac perlu diubahsuai pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang ringan, tetapi seperti NSAID lain berhati-hati perlu diambil (lihat Bahagian 4.4).

kekurangan hepatik

Terdapat beberapa bukti bahawa dos Aceclofenac perlu dikurangkan pada pesakit dengan kemerosotan hepatik dan ia dicadangkan bahawa dos harian awal 100 mg digunakan.

Kaedah pentadbiran

Telan ubat biji dengan segelas air. Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet. Jangan sekali-kali menukar dos ubat anda tanpa berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Terus mengambil tablet anda selama yang doktor anda mencadangkan.

4.3 Kontra

Hipersensitiviti kepada Aceclofenac atau mana-mana eksipien.

Aktif, atau sejarah berulang peptik ulser / pendarahan (dua atau episod yang lebih jelas ulser terbukti atau pendarahan).

Sejarah bleedings aktif atau gangguan pendarahan

NSAIDS adalah contraindicated pada pesakit yang sebelum ini telah menunjukkan tindak balas hipersensitiviti (contohnya asma, rinitis, angioedema atau urtikaria) sebagai respons kepada ibuprofen, aspirin, atau bukan steroid ubat anti-radang yang lain.

Pesakit yang ditubuhkan kegagalan jantung kongestif (NYHA kelas II-IV), penyakit jantung iskemia, penyakit arteri periferal dan / atau penyakit serebrovaskular.

kegagalan teruk jantung, kegagalan hati dan kegagalan buah pinggang (lihat bahagian 4.4).

Sejarah pendarahan gastrousus atau penembusan, yang berkaitan dengan terapi NSAIDS sebelumnya.

Aceclofenac tidak boleh ditetapkan semasa mengandung, terutamanya semasa trimester terakhir kehamilan, melainkan jika terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian. Dos yang terendah yang berkesan boleh digunakan (lihat bahagian 4.6).

4,4 amaran Khas dan langkah berjaga-jaga untuk kegunaan

kesan tidak diingini boleh dikurangkan dengan menggunakan dos terendah berkesan untuk jangka masa yang singkat perlu untuk mengawal gejala (lihat bahagian 4.2, dan GI dan risiko kardiovaskular di bawah).

Penggunaan Aceclofenac dengan NSAID seiring termasuk cyclooxygenase- 2 inhibitor terpilih harus dielakkan (lihat bahagian 4.5).

Orang tua:

Warga tua mempunyai peningkatan kekerapan kesan sampingan kepada NSAID terutamanya pendarahan gastrousus dan penembusan yang boleh membawa maut (lihat bahagian 4.2).

gangguan pernafasan:

Awas diperlukan jika diberikan kepada pesakit yang mengalami, atau yang mempunyai sejarah terdahulu, asma sejak NSAID telah dilaporkan kepada mendakan bronchospasm pada pesakit tersebut.

Kardiovaskular, buah pinggang dan hati Kemerosotan:

Pentadbiran sesuatu NSAID boleh menyebabkan pengurangan bergantung dos dalam pembentukan prostaglandin dan mendakan kegagalan buah pinggang. Pesakit yang menghadapi kemungkinan tindak balas ini adalah mereka yang mempunyai fungsi terjejas buah pinggang, kerosakan jantung, disfungsi hati, mereka yang mengambil diuretik dan warga tua. fungsi buah pinggang perlu dipantau dalam pesakit-pesakit ini (lihat juga bahagian 4.3).

buah pinggang:

Pentadbiran sesuatu NSAID boleh menyebabkan pengurangan bergantung dos dalam pembentukan prostaglandin dan mendakan kegagalan buah pinggang. Kepentingan prostaglandin dalam mengekalkan aliran darah buah pinggang perlu diambil kira dalam pesakit dengan jantung penglihatan atau fungsi buah pinggang, disfungsi hati, mereka yang dirawat dengan diuretik atau pulih daripada pembedahan besar. Kesan kepada fungsi buah pinggang biasanya boleh balik pada pengeluaran Aceclofenac Tablet.

Pesakit yang ringan kerosakan buah pinggang sederhana hendaklah disimpan di bawah pengawasan, kerana penggunaan NSAID boleh menyebabkan kemerosotan fungsi buah pinggang.Dos yang terendah yang berkesan harus digunakan dan fungsi buah pinggang dipantau secara berkala. Kesan kepada fungsi buah pinggang biasanya boleh balik pada pengeluaran Aceclofenac.

hepatik:

Jika ujian fungsi hati yang tidak normal berterusan atau menjadi lebih teruk, tanda-tanda atau simptom yang sejajar dengan penyakit hati klinikal membangunkan atau jika manifestasi lain berlaku (eosinofilia, ruam), Aceclofenac Tablet hendaklah dihentikan. pengawasan perubatan Tutup adalah perlu dalam pesakit yang mengalami ringan kepada kemerosotan sederhana fungsi hepatik. Hepatitis mungkin berlaku tanpa gejala prodromal.

Penggunaan NSAID pada pesakit dengan PORPHYRIA hepatik boleh mencetuskan serangan.

kesan kardiovaskular dan serebrovaskular:

pemantauan dan nasihat yang sesuai diperlukan untuk pesakit yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi dan / atau ringan kepada sederhana kegagalan jantung kongestif pengekalan cecair dan edema telah dilaporkan dalam persatuan dengan terapi NSAID. Oleh kerana risiko kardiovaskular aceclofenac boleh meningkatkan dengan dos dan tempoh pendedahan, tempoh yang paling singkat dan dos harian yang berkesan yang paling rendah boleh digunakan. keperluan pesakit untuk melegakan gejala dan tindak balas kepada terapi harus semula dinilai secara berkala.

Aceclofenac juga perlu diberikan dengan berhati-hati dan di bawah pengawasan perubatan berhampiran dengan pesakit yang mengalami kegagalan jantung kongestif, faktor-faktor risiko yang signifikan bagi kejadian kardiovaskular dan sejarah pendarahan serebrovaskular.

percubaan klinikal dan data epidemiologi menunjukkan bahawa penggunaan beberapa NSAID (terutamanya pada dos yang tinggi dan dalam rawatan jangka panjang) boleh dikaitkan dengan risiko kecil peningkatan peristiwa trombotik arteri (contohnya serangan jantung atau strok).Terdapat data yang tidak mencukupi untuk mengecualikan apa-apa risiko untuk aceclofenac.

Pesakit dengan tekanan darah tinggi yang tidak terkawal, kegagalan jantung kongestif, penyakit jantung iskemia ditubuhkan, penyakit arteri periferal, dan / atau penyakit serebrovaskular hanya patut dijaga dengan aceclofenac selepas pertimbangan yang teliti. pertimbangan yang sama perlu dibuat sebelum memulakan rawatan jangka panjang bagi pesakit yang mempunyai faktor risiko untuk penyakit kardiovaskular (seperti tekanan darah tinggi, hiperlipidemia, penyakit kencing manis, merokok).

pendarahan gastrousus, ulser dan perforation:

GI pendarahan, ulser atau penembusan, yang boleh membawa maut, telah dilaporkan dengan NSAID pada bila-bila masa semasa rawatan, dengan atau tanpa gejala-gejala atau sejarah sebelum peristiwa GI serius amaran.

pengawasan perubatan Tutup adalah penting pada pesakit dengan:

• tanda-tanda yang menunjukkan gangguan gastro-usus yang melibatkan sama ada saluran gastrousus atas atau bawah

• dengan tidak senonoh sejarah ulser gastro-usus, pendarahan atau penembusan

• dengan ulser kolitis atau penyakit Crohn

• pendarahan diatesis atau keabnormalan hematologi.

Risiko GI pendarahan, ulser atau penembusan lebih tinggi dengan peningkatan dos NSAID, pada pesakit yang mempunyai sejarah ulser, terutamanya jika rumit dengan pendarahan atau penembusan (lihat bahagian 4.3), dan di kalangan orang tua. Pesakit ini perlu memulakan rawatan pada dos terendah yang disediakan. Terapi gabungan dengan ejen perlindungan (contohnya misoprostol atau perencat pam proton) patut dipertimbangkan bagi pesakit-pesakit ini, dan juga untuk pesakit yang memerlukan seiring aspirin rendah dos, atau ubat-ubatan lain yang mungkin meningkatkan risiko gastrousus (lihat di bawah dan seksyen 4.5).

Pesakit yang mempunyai sejarah ketoksikan GI, terutamanya apabila orang tua, perlu melaporkan sebarang gejala perut yang luar biasa (terutama GI pendarahan) terutamanya di peringkat awal rawatan.

Awas perlu dinasihati dalam pesakit yang menerima ubat-ubatan seiring yang boleh meningkatkan risiko ulser atau pendarahan, seperti kortikosteroid oral, antikoagulan seperti warfarin, inhibitor serotonin reuptake-terpilih atau agen antiplatelet seperti aspirin (lihat bahagian 4.5).

Apabila GI pendarahan atau ulser berlaku dalam pesakit yang menerima aceclofenac, rawatan perlu ditarik balik.

NSAIDs perlu diberikan dengan baik untuk pesakit yang mempunyai sejarah penyakit gastrousus (ulser kolitis, penyakit Crohn) sebagai syarat-syarat ini boleh diburukkan lagi (lihat bahagian 4.8).

SLE dan penyakit tisu perantara bercampur:

Dalam pesakit dengan eritematosus sistemik lupus (SLE) dan gangguan tisu perantara campuran mungkin ada peningkatan risiko meningitis aseptik (lihat bahagian 4.8).

dermatologi:

kesuburan wanita yang lemah:

Penggunaan Aceclofenac Tablet boleh menjejaskan kesuburan wanita dan tidak disyorkan pada wanita cuba untuk hamil. Pada wanita yang mempunyai masalah hamil atau yang sedang menjalani siasatan kemandulan, pengeluaran Aceclofenac Tablet perlu dipertimbangkan.

Hipersensitiviti / reaksi Dermatologi:

Seperti NSAID lain, reaksi alahan, termasuk tindak balas anaphylactic / anaphylactoid, juga boleh berlaku tanpa pendedahan awal kepada ubat. reaksi serius kulit, sebahagian daripada mereka maut, termasuk dermatitis exfoliative, sindrom Stevens-Jonson, dan Toxic Epidermal Necrolysis telah melaporkan jarang sekali dalam persatuan dengan penggunaan NSAID (lihat bahagian 4.8).Pesakit kelihatan mempunyai risiko paling tinggi tindak balas ini awal dalam kursus terapi, permulaan tindak balas yang berlaku dalam kebanyakan kes dalam bulan pertama rawatan.Aceclofenac harus dihentikan pada penampilan pertama ruam kulit, luka-luka mukosa, atau apa-apa tanda lain hipersensitiviti.

Luar biasa, varicella boleh mencetuskan kulit dan tisu lembut jangkitan komplikasi yang serius.Setakat ini, peranan yang menyumbang NSAID dalam semakin teruk jangkitan ini tidak boleh dikesampingkan. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan penggunaan Aceclofenac dalam kes varicella.

hematologi:

Aceclofenac Tablet balik boleh menghalang pengumpulan platelet (lihat anticoagulants bawah ‘Interaksi’).

rawatan jangka panjang:

Semua pesakit yang menerima NSAID perlu dipantau sebagai langkah berjaga-jaga seperti kegagalan buah pinggang, fungsi hepatik (ketinggian enzim hati boleh berlaku) dan jumlah darah.

4.5 Interaksi dengan produk perubatan yang lain dan lain-lain bentuk interaksi

Analgesik lain termasuk cyclooxygenase-2 inhibitor terpilih: Elakkan penggunaan seiring dua atau lebih NSAIDs (termasuk aspirin) kerana ini boleh meningkatkan risiko kesan buruk (lihat bahagian 4.4).

Anti-hipertensif: NSAID boleh mengurangkan kesan anti-hipertensif. Risiko akut buah pinggang tidak mencukupi, yang biasanya boleh balik, boleh ditambah dalam sesetengah pesakit dengan fungsi buah pinggang yang terjejas (contohnya pesakit mengalami dehidrasi atau pesakit warga tua) apabila perencat ACE- atau angiotensin II antagonis reseptor digabungkan dengan NSAID.Oleh itu, gabungan itu perlu diberikan dengan berhati-hati, terutamanya dalam orang tua. Pesakit perlu air yang mencukupi dan pertimbangan perlu diberikan kepada pemantauan fungsi buah pinggang selepas permulaan terapi seiring dan secara berkala selepas itu.

Diuretik: Mengurangkan kesan diuretik. Diuretik boleh meningkatkan risiko nephrotoxicity NSAID.Walaupun ia tidak ditunjukkan untuk mempengaruhi kawalan tekanan darah apabila bersama yang ditadbir dengan bendrofluazide, interaksi dengan diuretik lain tidak boleh dikesampingkan.Apabila pentadbiran seiring dengan diuretik kalium-membiarkan bekerja, kalium serum perlu dipantau.

Glikosida jantung: NSAID boleh memburukkan lagi kegagalan jantung, mengurangkan GFR (kadar penapisan glomerular) dan meningkatkan tahap glycoside plasma.

Litium dan digoxin: Beberapa ubat-ubatan NSAID menghalang pelepasan buah pinggang litium, menyebabkan kepekatan serum meningkat kedua-duanya. Gabungan ini harus dielakkan melainkan jika pemantauan kerap tahap litium dan digoxin boleh dilakukan.

Methotrexate: Kurang penghapusan methotrexate. Interaksi yang mungkin antara NSAID dan methotrexate perlu dilahirkan diingat juga apabila dos rendah methotrexate digunakan, terutamanya pada pesakit dengan fungsi buah pinggang berkurangan. Apabila terapi kombinasi telah digunakan, fungsi buah pinggang perlu dipantau. Awas perlu dijalankan jika NSAID dan methotrexate ditadbir dalam tempoh 24 jam antara satu sama lain, kerana NSAID boleh meningkatkan tahap plasma, menyebabkan pengumpulan toksin dalam badan.

Mifepristone: NSAID tidak boleh digunakan untuk 8-12 hari selepas pentadbiran mifepristone sebagai NSAIDs boleh mengurangkan kesan mifepristone.

Kortikosteroid: Peningkatan risiko ulser gastrousus atau pendarahan (lihat bahagian 4.4).

Anti-koagulan: NSAID boleh meningkatkan kesan-kesan anti-koagulan, seperti warfarin (lihat bahagian 4.4). Pemantauan pesakit pada gabungan anti-koagulan dan terapi Aceclofenac Tablet perlu dijalankan.

Antibiotik quinolone: data atas haiwan menunjukkan bahawa NSAID boleh meningkatkan risiko sawan dikaitkan dengan antibiotik quinolone. Pesakit yang mengambil NSAID dan quinolones mungkin mempunyai peningkatan risiko sawan membangun.

Agen anti-platelet dan perencat reuptake serotonin terpilih (SSRIs): Peningkatan risiko pendarahan gastrousus (lihat bahagian 4.4).

Cisclosporin, Tacrolimus: Kemungkinan peningkatan risiko nephrotoxicity apabila NSAID diberikan dengan tacrolimus disebabkan oleh penurunan sintesis prostacyclin dalam buah pinggang.Semasa terapi gabungan ia adalah penting untuk berhati-hati memantau fungsi buah pinggang.

Zidovudine: Peningkatan risiko ketoksikan hematologi apabila NSAID diberikan dengan zidovudine.Terdapat bukti peningkatan risiko haemarthroses dan hematoma dalam HIV (+) hemophiliacs menerima rawatan serentak dengan zidovudine dan ibuprofen.

Agen antidiabetik: Kajian klinikal telah menunjukkan bahawa diclofenac boleh diberikan bersama dengan agen antidiabetik oral tanpa mempengaruhi kesan klinikal mereka. Walau bagaimanapun, terdapat telah diasingkan laporan kesan hipoglisemia dan hiperglisemia. Oleh itu, dengan Aceclofenac Tablet, pertimbangan perlu diberikan kepada pelarasan dos agen hipoglisemia.

NSAID lain: terapi Selaras dengan aspirin atau NSAID lain boleh meningkatkan kekerapan kesan sampingan, termasuk risiko GI pendarahan.

4,6 kesuburan, kehamilan dan penyusuan

mengandung:

Tiada maklumat mengenai penggunaan Aceclofenac semasa mengandung. Perencatan sintesis prostaglandin boleh menjejaskan kehamilan dan / atau embrio / pembangunan janin. Data daripada kajian epidemiologi menunjukkan peningkatan risiko keguguran, kecacatan jantung atau gastroschisis selepas penggunaan prostaglandin sintesis inhibitor pada awal kehamilan. Risiko mutlak untuk kecacatan kardiovaskular telah meningkat daripada kurang daripada 1%, sehingga kira-kira 1.5%. Risiko ini dipercayai dapat meningkatkan dengan dos dan tempoh terapi.

Dalam haiwan, pentadbiran perencat prostaglandin sintesis telah ditunjukkan untuk mengakibatkan peningkatan sebelum dan selepas implantasi kerugian dan lethality embrio-janin.Di samping itu, peningkatan insiden pelbagai kecacatan, termasuk kardiovaskular, telah dilaporkan dalam haiwan yang diberikan perencat prostaglandin sintesis dalam tempoh yang organogenetic.Semasa trimester pertama dan kedua kehamilan, Aceclofenac tidak boleh diberikan melainkan jika jelas diperlukan. Jika Aceclofenac digunakan oleh seorang wanita cuba untuk hamil, atau semasa pertama trimester pertama dan kedua kehamilan, dos yang perlu disimpan sebagai rendah dan tempoh rawatan sebagai pendek yang mungkin.

keabnormalan telah dilaporkan dalam persatuan dengan pentadbiran NSAID pada manusia; Walau bagaimanapun, ini adalah rendah dalam kekerapan dan tidak muncul untuk mengikuti mana-mana corak dilihat. Memandangkan kesan yang dikenali NSAID pada sistem kardiovaskular janin (risiko penutupan arteriosus ductus) dan risiko kemungkinan hipertensi pulmonari berterusan yang baru dilahirkan, penggunaan pada trimester terakhir kehamilan adalah contraindicated.NSAID tidak boleh digunakan dalam tempoh dua trimester pertama kehamilan atau buruh kecuali manfaat yang berpotensi untuk pesakit mengatasi risiko yang berpotensi untuk janin.

Semasa trimester ketiga kehamilan, semua inhibitors prostaglandin sintesis boleh mendedahkan janin kepada:

– Ketoksikan Kardiopulmonari (dengan penutupan pramatang arteriosus ductus dan hipertensi pulmonari); disfungsi buah pinggang, yang boleh maju kepada kegagalan buah pinggang dengan oligo-hydroamniosis;

ibu dan Neonat, pada akhir kehamilan, untuk:

– Pemanjangan Kemungkinan masa pendarahan, kesan anti-menjumlahkan yang mungkin berlaku walaupun pada dos yang sangat rendah.

– Perencatan pengecutan rahim menyebabkan buruh kelewatan atau berpanjangan dengan kecenderungan pendarahan meningkat dalam kedua-dua ibu dan anak.

Oleh itu, aceclofenac contraindicated semasa trimester ketiga kehamilan (lihat bahagian 4.3)

laktasi:

Tiada maklumat mengenai rembesan Aceclofenac kepada susu ibu, terdapat bagaimanapun tidak ada pemindahan ketara radio berlabel (14C) Aceclofenac kepada susu tikus menyusu.

Penggunaan Aceclofenac Tablet oleh itu perlu dielakkan semasa kehamilan dan penyusuan, kecuali manfaat yang berpotensi kepada yang lain melebihi risiko mungkin untuk janin.

kesuburan;

NSAID boleh menjejaskan kesuburan dan tidak digalakkan di kalangan wanita cuba untuk hamil.Pemberhentian sementara Aceclofenac perlu dipertimbangkan dalam wanita yang mempunyai kesukaran untuk hamil atau menjalani siasatan untuk kemandulan.

4.7 Kesan ke atas keupayaan untuk memandu dan mesin penggunaan

kesan yang tidak diingini seperti pening, vertigo, mengantuk, keletihan dan gangguan penglihatan boleh dilakukan selepas mengambil NSAID. Jika terlibat, pesakit tidak boleh memandu atau mengendalikan jentera.

4.8 kesan yang tidak diingini

Luar biasa, kejadian tisu kulit dan lembut serius jangkitan komplikasi semasa varicella telah dilaporkan dalam persatuan dengan rawatan NSAID.

Aceclofenac adalah kedua-dua struktur yang berkaitan dan dimetabolismekan kepada diclofenac yang mana jumlah yang lebih besar data klinikal dan epidemiologi konsisten menunjuk ke arah peningkatan risiko peristiwa umum arteri trombotik (infarksi miokardium atau strok, terutamanya pada dos yang tinggi dan dalam rawatan panjang). data epidemiologi juga mendapati peningkatan risiko sindrom koronari akut dan serangan jantung yang berkaitan dengan penggunaan aceclofenac, (lihat seksyen 4.3 dan 4.4 untuk lawan dan amaran Khas dan langkah berjaga-jaga khas untuk digunakan).

gastrousus:

Peristiwa-peristiwa buruk yang paling biasa dilihat adalah gastrousus dalam alam semula jadi.ulser peptik, penembusan atau GI pendarahan, kadang-kadang membawa maut, terutamanya di kalangan orang tua, mungkin berlaku (lihat bahagian 4.4). Loya, muntah-muntah, cirit-birit, kembung perut, sembelit, pencernaan yg terganggu, sakit perut, melaena, haematemesis, Vesicular kolitis, kepahitan kolitis dan penyakit Crohn (Lihat seksyen 4.4) telah dilaporkan berikutan pentadbiran. Kurang kerap, gastritis telah diperhatikan. Pankreatitis telah dilaporkan jarang sekali.

hipersensitiviti:

tindak balas hipersensitiviti telah dilaporkan selepas rawatan dengan NSAID. Ini mungkin terdiri daripada (a) reaksi alahan tidak spesifik dan anafilaksis (b) saluran pernafasan kereaktifan yang terdiri daripada asma, asma teruk, bronchospasm atau sesak nafas, atau (c) masalah kulit yang pelbagai, termasuk ruam dari pelbagai jenis, pruritus, urtikaria, Purpura, angiodema dan, dermatoses lebih jarang exfoliative dan bullous (termasuk Necrolysis epidermis dan erythema multiforme).

Cardiovascular:

Edema, tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung telah dilaporkan dalam persatuan dengan rawatan NSAID.

percubaan klinikal dan data epidemiologi menunjukkan bahawa penggunaan beberapa NSAID (terutamanya pada dos yang tinggi dan dalam rawatan jangka panjang) boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko peristiwa trombotik arteri (contohnya serangan jantung atau strok) (lihat bahagian 4.4).

kesan sampingan yang lain dilaporkan kurang biasa termasuk:

buah pinggang:

Nephrotoxicity dalam pelbagai bentuk, termasuk nefritis celahan, sindrom nephritic dan kegagalan buah pinggang.

hepatik:

fungsi hati yang tidak normal, hepatitis dan penyakit kuning.

Neurological dan khas deria:

gangguan penglihatan, radang urat saraf optik, sakit kepala, paraesthesia, laporan meningitis aseptik (terutamanya pada pesakit dengan gangguan yang sedia ada auto-imun, seperti systemic lupus erythematosus, dicampur penyakit tisu perantara), dengan tanda-tanda seperti sakit leher, sakit kepala, loya, muntah, demam atau kekeliruan (Lihat seksyen 4.4), kemurungan, kekeliruan, halusinasi, tinnitus, vertigo, pening, kelesuan, keletihan dan mengantuk.

hematologi:

Thrombocytopenia, neutropenia, agranulocytosis, anemia aplastik dan anemia hemolitik.

dermatologi:

reaksi bullous termasuk Stevens Johnson Syndrome dan Toxic Epidermal Necrolysis (sangat jarang). Photosensitivity.

Di dalam kelas sistem organ, kesan yang tidak diingini disenaraikan di bawah tajuk kekerapan, menggunakan kategori berikut: sangat biasa (≥1 / 10); biasa (≥1 / 100 kepada <1/10); sesuatu yang luar biasa (≥1 / 1000 kepada <1/100); jarang berlaku (≥1 / 10,000 hingga <1/1000); sangat jarang berlaku (<1 / 10,000), tidak diketahui (tidak boleh dianggarkan daripada data yang ada). Di dalam setiap kumpulan kekerapan, kesan yang tidak diingini dibentangkan dalam perintah mengurangkan kesungguhan.

Mymedabc.com