ACETAZOLAMIDE

Mymedabc.com
Jenis ubat A anhydrase perencat karbonik
Digunakan untuk glaucoma
Juga dipanggil Diamox®; Diamox® SR
Terdapat sebagai Tablet dan kapsul diubahsuai-release

Peningkatan tekanan dalam mata anda boleh menyebabkan kerosakan pada saraf optik di belakang mata anda. Apabila ini berlaku ia dipanggil glaukoma. Glaukoma boleh membawa kepada kehilangan penglihatan jika tidak dirawat. Rawatan dengan acetazolamide membantu mengurangkan tekanan mata, dan ini membantu untuk mengelakkan kerosakan mata tambahan lain pula. Anda juga akan diberi ubat-ubatan lain untuk membantu mengurangkan tekanan dalam mata anda, biasanya sebagai ubat titis mata.

Acetazolamide berfungsi dengan menyekat tindakan enzim yang dipanggil anhydrase karbonik.Menyekat enzim ini mengurangkan jumlah cecair yang anda buat dalam bahagian depan mata anda (dipanggil jenaka berair), dan ini membantu mengurangkan tekanan dalam mata anda.

Acetazolamide kadang-kadang ditetapkan untuk keadaan yang lain yang tidak dilindungi oleh risalah ini. Jika anda telah ditetapkan untuk membuang air yang berlebihan dari badan anda, atau untuk merawat epilepsi, bercakap dengan doktor anda jika anda memerlukan nasihat lanjut.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil acetazolamide ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang masalah, atau kesukaran membuang air kecil.
 • Jika anda mempunyai kencing manis gula.
 • Jika anda mempunyai masalah pernafasan.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan kelenjar adrenal anda, seperti penyakit Addison.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai jumlah yang rendah kalium atau natrium, atau tahap tinggi asid dalam darah anda.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda alah kepada sulfonamide antibiotik.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai acetazolamide dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Doktor anda akan menetapkan anda dos yang sesuai dengan keadaan anda, jadi mengambil acetazolamide tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Jika anda mengambil tablet, ia akan menjadi antara 1-4 tablet setiap hari, yang diambil dalam dos yang dibahagikan kepada siang. Jika anda mengambil kapsul, ia akan menjadi 1 atau 2 kapsul sehari. dos anda akan dicetak pada label pek anda untuk mengingatkan anda apa yang doktor anda berkata.
 • Jika anda mengambil kapsul (jenama Diamox® SR), mereka yang dirumus khas untuk melepaskan ubat yang terkandung di dalamnya perlahan-lahan pada siang hari untuk memberi lebih walaupun kesan. Jangan mengunyah atau membuka kapsul kerana ini akan menghalang mereka daripada berjalan dengan sewajarnya.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil acetazolamide kerap. Anda boleh mengambil dos anda sama ada sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika dos seterusnya adalah kerana, kemudian mengambil dos yang disebabkan tetapi meninggalkan satu yang terlupa. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Temu janji biasa anda dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh dipantau.
 • Doktor anda akan memberitahu anda berapa lama anda akan perlu untuk acetazolamide. Ia tidak digalakkan untuk kegunaan jangka panjang, jadi jika anda perlu mengambilnya dalam jangka masa yang panjang, doktor anda akan mahu anda mempunyai beberapa ujian darah.Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mengalami ruam kulit yang luar biasa semasa anda berada di acetazolamide.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil bersama acetazolamide.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau apa-apa rawatan perubatan, ingat untuk memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat-ubatan anda mengambil atau menggunakan.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan acetazolamide. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan acetazolamide Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa mengantuk, letih atau pening Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik
sakit perut, rasa loya, cirit-birit Berpegang kepada makanan yang ringkas. Cuba mengambil tablet selepas makan jika anda belum berbuat demikian
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
A rasa logam, kurang selera makan, mencari memerah, terasa jengkel, rasa dahaga, kesemutan perasaan, membuang air kecil lebih kerap Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ACETAZOLAMIDE

Mymedabc.com