ACETYLCYSTEIN

Mymedabc.com

APA ACETYLCYSTEINE?

Acetylcysteine adalah ubat yang rosak lendir, bahan yang melincirkan banyak bahagian badan seperti mulut, tekak dan paru-paru.

Acetylcysteine penyedutan digunakan untuk kurus lendir dalam mereka yang mempunyai masalah paru-paru tertentu seperti cystic fibrosis, emphysema, bronkitis, radang paru-paru, atau batuk kering. Acetylcysteine penyedutan juga digunakan semasa pembedahan atau bius, dan untuk menyediakan tekak atau paru-paru untuk ujian perubatan.

Acetylcysteine penyedutan juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan acetylcysteine penyedutan jika anda alah kepadanya.

Untuk memastikan ubat ini adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai asma.

kategori FDA kehamilan B. acetylcysteine penyedutan dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada acetylcysteine penyedutan melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN ACETYLCYSTEINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan acetylcysteine penyedutan dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • sesak dada; atau
  • masalah pernafasan.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • rasa melekit sekitar topeng nebulizer;
  • tompok putih atau kudis dalam mulut anda atau pada bibir anda;
  • loya, muntah-muntah;
  • demam, hidung berair, sakit tekak;
  • mengantuk; atau
  • kulit sejuk dan lekat.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

ACETYLCYSTEINE INTERAKSI

Jangan campurkan ubat-ubatan lain dalam nebulizer dengan acetylcysteine penyedutan, melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan penyedutan acetylcysteine, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

ACETYLCYSTEINE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan gunakan acetylcysteine penyedutan di rumah jika anda tidak memahami sepenuhnya semua arahan yang khusus kepada penggunaan ubat ini.

Acetylcysteine penyelesaian penyedutan boleh disedut terus dari nebulizer atau dengan topeng muka, sekeping mulut, khemah, atau mesin sekejap tekanan positif pernafasan (IPPB).

Gunakan hanya peranti inhaler yang diberikan dengan ubat anda atau anda mungkin tidak akan mendapat dos yang betul.

Jangan letakkan ubat ini terus ke dalam kebuk ubat nebulizer dipanaskan.

Jangan campur dos anda acetylcysteine penyedutan sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakan ubat. Dicairkan acetylcysteine penyedutan mesti digunakan dalam tempoh 1 jam pencampuran.

Acetylcysteine penyedutan cecair boleh berubah warna sebaik sahaja anda telah membuka botol.Ini adalah disebabkan oleh tindak balas kimia dan tidak akan menjejaskan ubat.

Anda boleh mengesan bau yang luar biasa atau yang tidak menyenangkan semasa menggunakan acetylcysteine penyedutan. Kesan ini akan berkurangan semakin lama anda menggunakan ubat.

Bersihkan nebulizer anda selepas setiap kali digunakan. Sisa dari acetylcysteine penyedutan boleh menyumbat bahagian nebulizer.

Menyimpan botol belum dibuka (botol) yang acetylcysteine penyedutan pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan haba.

An acetylcysteine botol dibuka perlu disimpan di dalam peti sejuk, tetapi anda perlu menggunakan dalam tempoh 96 jam (4 hari) selepas pembukaan. Tidak membenarkan ubat untuk membekukan.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO ACETYLCYSTEIN

Mymedabc.com