ACLIDINIUM

Mymedabc.com
Jenis ubat bronkodilator antimuscarinic
Digunakan untuk Penyakit paru-paru obstruktif (COPD) di kalangan orang dewasa
Juga dipanggil Eklira Genuair® (aclidinium bromida)
Terdapat sebagai inhaler

Aclidinium tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai bronkodilator antimuscarinic. Ia digunakan untuk merawat gejala penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD). COPD adalah istilah umum yang merangkumi keadaan bronkitis kronik dan emphysema. Jika anda mempunyai COPD, aliran udara ke paru-paru anda adalah terhad dan ini menyebabkan gejala-gejala seperti batuk, Bubar, dan sesak nafas. Anda akan telah ditetapkan ubat sedut aclidinium untuk mengurangkan gejala-gejala ini dalam jangka masa panjang – ia bukanlah rawatan menyelamat sesak nafas secara tiba-tiba.

Aclidinium berfungsi dengan membuka saluran udara dalam paru-paru anda supaya udara dapat mengalir ke dalam paru-paru anda lebih bebas. Inhaler berwarna hijau-warni.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan aclidinium ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah prostat, atau masalah membuang air kecil.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung (seperti angina, kegagalan jantung atau rentak jantung yang tidak normal).
 • Jika anda mempunyai glaukoma (peningkatan tekanan dalam mata anda).
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan atau inhaler lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan maklumat lebih lanjut mengenai ubat, gambar rajah untuk mengingatkan anda bagaimana untuk menggunakan inhaler, dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami.
 • Ikut arahan doktor anda dengan teliti dan pastikan anda tahu bagaimana untuk menggunakan inhaler anda dengan betul. Jika anda tidak pasti tentang perkara ini, tanya jururawat, doktor atau ahli farmasi untuk menunjukkan kepada anda apa yang perlu dilakukan.
 • Gunakan inhaler anda dua kali setiap hari. Untuk melakukan ini, keluarkan penutup hijau, tekan dan lepaskan butang hijau pada alat sedut, bernafas keluar (dari inhaler) dan kemudian bernafas secara mendalam melalui alat sedut. Semak bahawa tetingkap kawalan telah bertukar merah untuk memastikan anda telah mengambil dos yang betul, dan jika ya, menggantikan penutup lagi. Jika tetingkap kawalan masih hijau, ini bermakna bahawa anda tidak mengambil dos penuh anda, jadi kita bernafas secara mendalam melalui inhaler lagi.
 • Cuba untuk menggunakan inhaler pada masa yang sama setiap pagi dan petang, kerana ini akan membantu anda untuk mengelakkan dos yang hilang. Jika anda lupa untuk menggunakan inhaler semasa biasa anda, gunakan ia sebaik sahaja anda ingat. Jangan mengambil dua dos bersama-sama walaupun untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Rawatan untuk COPD biasanya jangka panjang supaya anda perlu terus menggunakan inhaler anda melainkan anda dinasihatkan sebaliknya oleh doktor anda. Jika anda sedang menggunakan apa-apa alat sedut atau nebulisers lain untuk membantu pernafasan anda, sila berbincang dengan doktor anda jika terdapat mana-mana yang anda tidak lagi perlu menggunakan. Ini kerana anda tidak perlu menggunakan bronkodilator antimuscarinic lain serta aclidinium. bronkodilator antimuscarinic lain termasuk Ipratropium (Atrovent®), tiotropium (Spiriva®), dan glycopyrronium (Seebri®).
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak keadaan anda secara tetap.
 • Jika anda mendapati bahawa gejala semakin teruk, hubungi doktor atau jururawat anda untuk mendapatkan nasihat merta.
 • COPD biasanya disebabkan oleh merokok, jadi rawatan yang paling penting adalah untuk berhenti merokok. Merokok menyebabkan kerengsaan dan kerosakan pada paru-paru, dan akan membuat keadaan anda lebih teruk. Bercakap dengan doktor atau amalan jururawat anda untuk nasihat lanjut jika anda menghadapi kesukaran untuk berhenti merokok.
 • Orang yang mempunyai COPD yang kerap bersenam, cenderung untuk mempunyai kualiti hidup yang lebih baik. Jika anda tidak digunakan untuk menjalankan, berjalan pantas setiap hari adalah satu permulaan yang baik jika anda mampu untuk melakukan ini. Bercakap dengan doktor anda tentang apa tahap aktiviti akan membantu pernafasan anda dan membuat anda cergas seperti mungkin.
 • Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, ia boleh membantu pernafasan anda jika anda cuba untuk menurunkan berat badan. Ini kerana berat badan berlebihan bermakna bahawa anda perlu bekerja jauh lebih sukar untuk bernafas dalam untuk mengambil nafas yang baik.Seorang pakar pemakanan akan dapat memberikan nasihat tentang bagaimana untuk makan makanan yang sihat dan mengurangkan berat badan.
 • Ingat untuk menguruskan untuk mempunyai tahunan ‘suntikan flu’ setiap musim luruh anda.Ini akan membantu melindungi anda daripada influenza dan apa-apa jangkitan dada yang membangunkan kena dibayar kepadanya.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

aclidinium biasa kesan sampingan – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang menggunakan inhaler ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
Hidung dan kerengsaan tekak, batuk Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula-percuma

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh inhaler, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ACLIDINIUM

Mymedabc.com