ACRIVASTINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Antihistamin (tidak mengantuk)
Digunakan untuk Alahan, seperti demam alergi dan beberapa reaksi alergi kulit, di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak lebih daripada 12 tahun
Juga dipanggil Benadryl® Relief Alergi
Terdapat sebagai kapsul

Pendedahan kepada bahan-bahan seperti debunga, bulu haiwan, habuk rumah atau gigitan serangga boleh menyebabkan sesetengah orang untuk menghasilkan lebihan yang histamin kimia dipanggil. Ini menyebabkan gejala alahan yang boleh termasuk ruam kulit, bersin, mata berair dan hidung berair atau tersumbat. Acrivastine merupakan antihistamin dan menghalang kesan histamin, yang membantu untuk melegakan gejala-gejala ini.

Anda boleh membeli acrivastine kapsul tanpa preskripsi di farmasi dan unit runcit yang lain.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula mengambil acrivastine ia adalah penting bahawa anda membincangkan rawatan dengan doktor atau ahli farmasi jika:

 • Anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Anda lebih daripada 65 tahun.
 • Anda mempunyai masalah buah pinggang.
 • Anda perlu PORPHYRIA (ini adalah gangguan darah yang diwarisi jarang).
 • Anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada antihistamin lain, atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai kapsul acrivastine dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambil mereka.
 • Dos yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih daripada 12 tahun, adalah salah satu kapsul diambil seperti yang diperlukan sehingga tiga kali sehari. Anda boleh mengambil kapsul sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang, hanya mengambil dos seterusnya apabila ia diperlukan dan kemudian terus seperti sebelum ini. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Kebanyakan orang hanya perlu mengambil antihistamin untuk masa yang singkat apabila mereka mempunyai gejala. Anda perlu berhenti mengambil kapsul sekali gejala anda telah berkurangan.
 • Walaupun acrivastine dikelaskan sebagai antihistamin tidak mengantuk, ia masih boleh menyebabkan mengantuk dalam beberapa orang. Jika ini berlaku kepada anda, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Jika anda minum alkohol semasa anda berada di acrivastine, sedar kesannya terhadap kamu, dan tidak minum lebih daripada jumlah yang sederhana. Alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan dari antihistamin.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi kesan sampingan utama yang berkaitan dengan acrivastine, walaupun ini jarang berlaku dan biasanya kecil. Ia biasanya bertambah baik kerana badan menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika ia terus atau menjadi menyusahkan.

A crivastine kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Berasa mengantuk Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Jangan minum alkohol

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com