ADENOSINE

Mymedabc.com

Walaupun pemahaman biologi tidak penting untuk menaikkan tumbuhan atau haiwan, ia boleh membuat proses lebih menyeronokkan daripada ia sudah adalah. Biologi boleh membantu kita mentafsir fenomena yang kita lihat dan mengalami setiap hari. Ia juga boleh membantu kita memikirkan penyelesaian kreatif untuk menghadapi cabaran yang kita hadapi.

Jadi untuk anda penagih sains di luar sana ….

adenosina trifosfat (ATP) adalah penting untuk kehidupan, seperti yang akan kita lihat dalam seketika. Ia adalah sebahagian daripada proses fotosintesis, dan ia menyimpan haiwan hidup.Sebelum kita masuk ke dalam kacang dan bolt ATP dan fungsinya, bagaimanapun, penerangan yang teratur.

ATP adalah terdiri daripada dua bahagian. Yang pertama adalah trifosfat, yang merupakan asas nitrogen dikaitkan dengan molekul gula. Adenosina sering dijumpai dalam gabungan dengan kumpulan fosfat. Ini membawa kita kepada bahagian kedua ATP: tiga molekul asid fosforik.

Hubungan di antara tiga fosfat adalah unik. Mereka kerap dikenali sebagai “bertenaga tinggi” Bon, yang merupakan sesuatu daripada kesilapan nama a. Memang benar bahawa jumlah yang berguna haba dibebaskan semasa bon yang rosak, tetapi ATP merupakan sejenis kompromi.Beberapa tahap tenaga dikorbankan memihak kepada sumber tenaga boleh diperbaharui dengan mudah.

 

DI MANA ATP DATANG DARIPADA

Dalam tumbuh-tumbuhan, ATP terbentuk oleh kloroplas, bahagian-bahagian sel yang mengandungi klorofil dan menjalankan fotosintesis. Sebagai klorofil terdedah kepada cahaya, tindak balas kimia bermula yang menyediakan tenaga untuk pengeluaran ATP.

Dalam haiwan, ATP dihasilkan terutamanya dalam dua cara:

 1. Glikolisis: nutrien dihadam, seperti lemak dan karbohidrat, dipecahkan kepada produk mudah yang badan boleh digunakan. Produk ini termasuk glukosa dan gliserol. Sel-sel ini memecahkan bahan-bahan ini ke bawah masih lagi. Salah satu hasil adalah ATP.
 2. Oksidatif pemfosforilan: pemfosforilan oksidatif adalah tindak balas kimia yang kompleks yang berlaku dalam mitokondria, objek silinder kecil dalam sel-sel kadangkala dirujuk sebagai Mitokondria mengandungi enzim yang menggabungkan difosfat trifosfat (ADP) dengan satu lagi asid fosforik molekul untuk membentuk ATP “loji kuasa.” . Seperti yang anda mungkin telah meneka, ADP adalah sangat serupa dengan ATP; hilang asid fosforik molekul adalah satu-satunya perbezaan antara kedua-dua. Tetapi sedikit perbezaan ini adalah apa yang memberikan ATP kuasanya.

 

BAGAIMANA ATP WORKS

Katakan bahawa sel perlu menggunakan ATP untuk tenaga. Apa yang berlaku?

Terdapat beberapa perkara yang kita perlu tahu mengenai sifat-sifat ATP. Bagi satu perkara, ia adalah larut air. Untuk perkara yang lain, ia agak tidak stabil. Kumpulan-kumpulan fosfat terikat bersama-sama dengan oksigen bercas negatif, dan dengan itu cenderung untuk menolak antara satu sama lain. Dalam larutan air, ATP akan cenderung merosot ke dalam ADP dan fosfat kerana bahan-bahan kedua adalah jauh lebih stabil. Ia adalah apabila perubahan ini berlaku bahawa tenaga dilepaskan. Kerana ATP adalah tidak stabil, ia tidak digunakan untuk menyimpan tenaga, tetapi untuk pengangkutan tenaga.

Berikut adalah proses menggunakan ATP secara ringkas:

 1. Satu molekul air datang di antara bon tidak stabil ATP.
 2. Salah satu molekul asid fosforik memecah off.
 3. Tenaga dilepaskan.
 4. Hasilnya ialah ADP dua produk yang stabil dan fosfat.

Seperti yang kita lihat, ADP dan fosfat kemudian boleh digabungkan semula oleh mitokondria, membuat ATP sumber tenaga boleh diperbaharui yang berguna.

Kuasa ATP digunakan dalam banyak fungsi penting dalam tumbuh-tumbuhan dan haiwan:

 • Memasang DNA.
 • Mengawal osmosis selular.
 • Membina protein.
 • Mengisi sistem imun.
 • Mengekalkan metabolisme.
 • Mengawal suhu badan.
 • Mengawal pengecutan otot.
 • Menghantar impuls saraf, seperti sakit dan rasa.
 • Walaupun bercahaya dalam gelap (berfikir kulat dan kelip-kelip).

Pendek kata, apa sahaja yang memerlukan tenaga memerlukan ATP.

 

APLIKASI PRAKTIKAL

Subjek ATP adalah sangat kompleks. Penjelasan di atas hanya menyentuh mengenai perkara yang paling kritikal.

Namun, ATP bernilai menyiasat, kerana ia adalah sangat penting untuk kedua-dua tumbuhan dan haiwan. Dengan memahami ATP, kita boleh mula memahami kepentingan beberapa faktor lain, seperti keperluan untuk air dan pelbagai sumber tenaga dalam bahan makanan. ATP adalah bahagian penting dalam bidang pemakanan.

ADENOSINA VIDEO

Mymedabc.com