ADRENALIN

Mymedabc.com

Adrenalin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal semasa tekanan tinggi atau situasi yang menarik. Hormon kuat adalah sebahagian daripada sistem tindak balas tekanan akut badan manusia, juga dikenali sebagai “melawan atau penerbangan” balas. Ia berfungsi dengan merangsang kadar jantung, kontrak saluran darah, dan mengembangkan saluran udara, semua yang berusaha untuk meningkatkan aliran darah ke otot dan oksigen ke paru-paru. Selain itu, ia digunakan sebagai rawatan perubatan untuk beberapa keadaan yang berpotensi mengancam nyawa termasuk kejutan anaphylactic. Di Amerika Syarikat, masyarakat perubatan sebahagian besarnya merujuk kepada hormon ini sebagai adrenalina, walaupun kedua-dua istilah boleh digunakan silih berganti.

THE ADRENAL KELENJAR

Kelenjar adrenal didapati secara langsung di atas buah pinggang di dalam tubuh manusia, dan kira-kira 3 inci (7.62 cm) panjang. Adrenalin adalah salah satu daripada beberapa hormon yang dihasilkan oleh kelenjar ini. Bersama-sama dengan norepinephrine dan dopamine, ia adalah satu catecholamine, yang merupakan sekumpulan hormon yang dikeluarkan sebagai tindak balas kepada tekanan. Ketiga-tiga hormon bertindak balas dengan pelbagai tisu badan, menyediakan badan untuk bertindak balas secara fizikal kepada tekanan yang menyebabkan keadaan.

THE FIGHT ATAU PENERBANGAN RESPONSE

Istilah “melawan atau penerbangan” sering digunakan untuk mencirikan tindak balas badan untuk keadaan sangat tertekan. Ia merupakan adaptasi evolusi yang membolehkan badan untuk bertindak balas kepada bahaya dengan cepat. saluran udara diluaskan, sebagai contoh, membolehkan tubuh untuk mendapatkan lebih banyak oksigen ke dalam paru-paru dengan cepat, meningkatkan prestasi fizikal untuk pecah pendek masa. Saluran darah kontrak di sebahagian besar badan, yang pelencongan darah ke arah jantung, paru-paru, dan kumpulan otot utama untuk membantu menjana tindak balas.

Apabila seseorang menghadapi keadaan bahaya, hipotalamus dalam otak menandakan kelenjar adrenal untuk melepaskan adrenalin dan hormon lain terus ke dalam aliran darah. sistem badan bertindak balas terhadap hormon ini dalam masa beberapa saat, memberi orang yang rangsangan fizikal yang hampir serta-merta. Kekuatan dan kelajuan kedua-dua peningkatan, manakala keupayaan badan untuk merasa sakit berkurangan. Ini lonjakan hormon sering dirujuk sebagai “adrenalin tergesa-gesa.”

KESAN SAMPINGAN

Selain peningkatan yang ketara dalam kekuatan dan prestasi, hormon ini biasanya menyebabkan kesedaran yang tinggi dan peningkatan pernafasan. Orang yang juga mungkin merasa lightheaded, pening, dan perubahan pengalaman dalam penglihatan. Kesan-kesan ini boleh bertahan sehingga satu jam, bergantung kepada keadaan.

Apabila ada tekanan tetapi ada bahaya yang sebenar, seseorang boleh dibiarkan berasa resah dan cepat marah. Ini adalah sebahagiannya kerana adrenalin menyebabkan badan untuk melepaskan glukosa, meningkatkan gula dalam darah, dan memberi tenaga badan yang tidak mempunyai outlet. Ramai yang telah memberi manfaat kepada “bekerja di luar” tergesa-gesa adrenalin selepas keadaan yang amat tertekan. Pada masa lalu, orang dikendalikan ini secara semula jadi melalui pertempuran atau melakukan senaman fizikal yang lain, tetapi dalam dunia moden, keadaan tekanan tinggi sering timbul yang melibatkan aktiviti fizikal sedikit. Senaman boleh menggunakan tenaga tambahan ini.

Walaupun adrenalin boleh memainkan peranan penting dalam survival badan, ia juga boleh menyebabkan kesan buruk dari masa ke masa. tahap yang berpanjangan dan meningkatkan hormon boleh meletakkan tekanan yang besar pada otot jantung dan boleh, dalam beberapa kes, menyebabkan kegagalan jantung. Selain itu, ia boleh menyebabkan thehippocampus mengecut.Tahap adrenalin dalam darah boleh membawa kepada insomnia dan gelisah saraf, dan sering penunjuk tekanan kronik.

KEGUNAAN PERUBATAN

Pertama disintesis pada tahun 1904, adrenalin adalah rawatan biasa bagi anafilaksis, juga dikenali sebagai kejutan anaphylactic. Ia boleh cepat diberikan kepada orang yang menunjukkan tanda-tanda tindak balas alahan yang teruk, dan sesetengah orang dengan alahan yang teruk dikenali membawa adrenalina auto-penyuntik dalam kes kecemasan. Bagi individu-individu ini, dos perlu diberikan oleh profesional perubatan yang berlesen terlebih dahulu, dan arahan perlu diberikan kepada bagaimana dan di mana ia perlu diberikan.

Adrenalin juga salah satu ubat utama yang digunakan untuk merawat output jantung rendah – jumlah darah jantung mengepam – dan serangan jantung. Ia boleh merangsang otot dan meningkatkan kadar jantung orang itu. Di samping itu, dengan menumpukan darah di dalam organ-organ penting, termasuk jantung, paru-paru, dan otak, ia membantu meningkatkan peluang bahawa orang itu akan pulih sepenuhnya.

VIDEO ADRENALIN

Mymedabc.com