ALBENDAZOLE

Mymedabc.com

APA ALBENDAZOLE?

Albendazole merupakan anthelmintic (an-Thel-MIN-tik) atau anti- ubat cacing. Ia menghalang baru menetas larva serangga (cacing) daripada tumbuh atau membiak di dalam badan anda.

Albendazole digunakan untuk merawat jangkitan tertentu yang disebabkan oleh cacing seperti cacing pita daging babi dan cacing pita anjing.

Albendazole juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Albendazole tidak boleh digunakan semasa hamil, melainkan jika tidak ada rawatan alternatif.Anda mungkin perlu untuk mempunyai ujian kehamilan negatif sebelum memulakan rawatan ini.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada Albendazole, atau ubat-ubatan yang sama seperti Mebendazole (Vermox).

Untuk memastikan albendazole adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

  • penyakit hati; atau
  • penindasan sumsum tulang.

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi dalam kandungan. Albendazole tidak boleh digunakan semasa hamil, melainkan jika tidak ada rawatan alternatif. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa mengambil ubat ini dan sekurang-kurangnya 1 bulan selepas rawatan berakhir anda.

Anda mungkin perlu untuk mempunyai ujian kehamilan negatif sebelum memulakan rawatan ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada albendazole melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN ALBENDAZOLE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • tanda-tanda sum-sum tulang kelemahan penindasan-tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, sakit mulut, gusi merah atau bengkak, masalah menelan, mudah lebam atau pendarahan; atau
  • masalah-loya hati, atas sakit perut, gatal-gatal, rasa letih, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • sakit perut, loya, muntah-muntah;
  • pening, berputar sensasi;
  • sakit kepala; atau
  • kehilangan rambut sementara.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan.

INTERAKSI ALBENDAZOLE

Mengelak daripada orang yang berhampiran yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda segera jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan albendazole, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

ALBENDAZOLE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Mengambil dengan makanan.

Pada kanak-kanak kecil (atau sesiapa yang tidak dapat menelan tablet albendazole keseluruhan), tablet yang perlu dihancurkan atau dikunyah dan ditelan dengan segelas penuh air.

Anda mungkin diberi ubat-ubatan lain untuk mengelakkan kesan-kesan tertentu sisi albendazole, atau kesan-kesan tertentu yang boleh menyebabkan apabila parasit mati dalam badan anda.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan. dos Albendazole adalah berdasarkan kepada berat badan.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Albendazole tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema atau selesema biasa.

Albendazole boleh melemahkan sistem imun anda. darah anda mungkin perlu diuji kerap. Anda akan memerlukan ujian darah yang kerap (setiap 2 minggu) untuk memeriksa fungsi hati anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Mymedabc.com