ALFACALCIDOL

Mymedabc.com
Jenis ubat Sejenis vitamin D
Digunakan untuk Menggalakkan tulang yang sihat
Juga dipanggil Satu-Alpha®
Alfacalcidol juga dikenali sebagai 1α-hydroxycholecalciferol atau 1α-hydroxyvitamin D 3
Terdapat sebagai Kapsul, titisan lisan dan suntikan

Alfacalcidol adalah sejenis vitamin D. Vitamin D membantu untuk mengawal jumlah kalsium dan fosfat dalam badan anda. Ketiga-tiga bahan-bahan ini adalah penting untuk mengekalkan sihat, tulang dan gigi yang kuat.

Terdapat beberapa jenis vitamin D boleh didapati tetapi kebanyakan jenis lain perlu ‘mengaktifkan’ oleh buah pinggang. Alfacalcidol adalah satu bentuk vitamin D yang tidak memerlukan proses pengaktifan ini, dan oleh itu adalah sangat berguna untuk orang yang memerlukan tulang mereka mengukuhkan tetapi yang juga mempunyai masalah buah pinggang. Anda juga mungkin perlu untuk mengambil makanan tambahan mineral bersama-sama dengan alfacalcidol.

Alfacalcidol boleh didapati sebagai kapsul, kerana titisan cecair mulut dan juga sebagai suntikan.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil alfacalcidol ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda pernah mempunyai batu karang.
 • Jika anda tahu anda mempunyai terlalu banyak kalsium dalam darah atau air kencing anda. Ini boleh berlaku dengan beberapa jenis kanser.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai alfacalcidol dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil alfacalcidol tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Ia biasanya diambil sebagai satu dos sehari. Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil secara teratur.
 • Terdapat tiga kekuatan kapsul dan satu kekuatan penurunan lisan yang ada – doktor anda akan memberitahu anda apa dos untuk mengambil setiap hari. dos anda boleh berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada keputusan ujian darah rutin anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, biarkan sahaja dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.

ARAHAN UNTUK MENGGUNAKAN SATU-ALPHA® TITIK

Nota : setiap penurunan mengandungi 0.1 mikrogram (100 nanograms) daripada alfacalcidol.

 1. Buka penutup botol. (Jangan tidak goncang botol sebelum menggunakan.) Anda akan melihat penitis yang sedia untuk anda gunakan.
 2. Pegang botol terbalik supaya penurunan yang muncul pada akhir penitis. Jika kejatuhan yang tidak membentuk, ketuk botol perlahan-lahan dengan jari supaya ia tidak.
 3. Biarkan jatuh setitik ke dalam (atau anak anda) mulut anda, atau menangkapnya pada sudu jika ini adalah lebih mudah. Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak jatuh untuk mengambil – mengira ini dengan berhati-hati untuk memastikan bahawa anda (atau anak anda) mengambil nombor yang betul.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu anda mempunyai ujian darah biasa semasa rawatan untuk memeriksa jumlah kalsium dalam darah anda. dos anda alfacalcidol akan diselaraskan sebagai hasil dari mempunyai ujian ini.
 • Rawatan dengan alfacalcidol mungkin untuk jangka masa yang singkat (seperti persediaan untuk pembedahan), atau boleh menjadi jangka panjang. Sila terus mengambil alfacalcidol kerap melainkan anda diberitahu sebaliknya oleh doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Alfacalcidol kadang-kadang menyebabkan ruam kulit, tetapi kesan sampingan lain mungkin disebabkan oleh terlalu banyak kalsium berada dalam darah anda (lihat jadual di bawah). Anda akan dapati senarai penuh kesan sampingan dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Alfacalcidol kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Ruam kulit dan gatal Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
Hilang selera makan, hilang berat badan, rasa letih, rasa sakit, rasa dahaga, berpeluh, rasa logam dalam mulut anda, keperluan untuk membuang air kecil lebih kerap Ini adalah tanda-tanda bahawa mungkin ada terlalu banyak kalsium dalam darah anda. Membuat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin.dos anda mungkin perlu pelarasan atau rawatan anda dengan alfacalcidol mungkin perlu dihentikan selama beberapa hari

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh alfacalcidol, sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Kapsul perlu disimpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • titik Oral perlu disimpan dalam peti sejuk sekali botol telah dibuka. Tidak menggunakan atau menyimpan botol dibuka untuk lebih lama daripada 28 hari.

Mymedabc.com