ALITRETINOIN

Mymedabc.com

APA ALITRETINOIN TOPIKAL?

Alitretinoin adalah retinoid, yang berkaitan dengan vitamin A. Alitretinoin memberi kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan sel-sel kulit.

Alitretinoin topikal (untuk kulit) digunakan untuk merawat luka-luka kulit yang disebabkan oleh sarcoma Kaposi berkaitan AIDS ini.

Alitretinoin topikal juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada alitretinoin, isotretinoin, atau tretinoin (Retin-A).

Sebelum anda menggunakan alitretinoin topikal, beritahu doktor anda mengenai semua keadaan perubatan anda dan alahan. Juga pastikan doktor anda tahu jika anda mengandung atau menyusukan anak.

Kategori kehamilan ialah D. Jangan gunakan alitretinoin topikal jika anda hamil. Ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan, dan beritahu doktor anda jika anda hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada alitretinoin topikal melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Jangan gunakan ubat ini pada sesiapa di bawah 18 tahun tanpa nasihat perubatan.

ALITRETINOIN KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • kemerahan teruk atau bengkak kawasan kulit yang dirawat;
  • mengelupas atau kulit bersisik;
  • scabbing atau pembentukan kerak; atau
  • melepuh atau meleleh kulit dirawat.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • kebas atau kesemutan;
  • kekeringan atau keretakan kulit; atau
  • gatal-gatal ringan, membakar, atau kerengsaan kulit yang lain.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

ALITRETINOIN TOPIKAL INTERAKSI

Elakkan ubat ini di mata, hidung, mulut, rektum atau faraj. Jika ini berlaku, bilas dengan air.

Jangan gunakan penghalau serangga atau produk lain yang mengandungi DEET (N, N-diethyl-m-toluamide) semasa menggunakan alitretinoin topikal.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil semasa menggunakan ubat ini. Alitretinoin boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan apabila anda berada di luar.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan ke atas alitretinoin topically digunakan. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

ALITRETINOIN TOPIKAL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat ini, melainkan jika anda merawat bahagian kulit di tangan anda.

Sapukan ubat ini hanya untuk luka-luka kulit terjejas. Cuba untuk tidak mendapatkan apa-apa ubat pada kulit sihat di sekeliling luka-luka.

Benarkan gel kering selama 3 hingga 5 minit sebelum meliputi kulit dirawat dengan pakaian.Jangan mandi, pancuran, atau berenang sekurang-kurangnya 3 jam selepas menggunakan ubat ini.

Jangan tutup kawasan kulit yang dirawat dengan pembalut atau penutup sama melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Ia mungkin mengambil masa sehingga 14 minggu atau lebih sebelum gejala anda bertambah baik.Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik.

Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama yang anda ada.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Simpan ubat jauh daripada nyalaan terbuka atau haba yang tinggi.

Dos berlebihan alitretinoin topikal dijangka tidak akan membahayakan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi Poison garis Bantuan di 1-800-222-1222 jika sesiapa yang telah sengaja menelan ubat.

Memohon dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO ALITRETINOIN

Mymedabc.com