ALLOPURINOL

Mymedabc.com
Jenis ubat A perencat xanthine-oksidase
Digunakan untuk Untuk mengelakkan serangan gout; untuk mengurangkan tahap darah tinggi asid urik dikaitkan dengan beberapa jenis batu karang dan rawatan kanser
Juga dipanggil Zyloric®
Terdapat sebagai Tablet

Gout menyebabkan serangan keradangan menyakitkan dalam satu atau lebih sendi anda. Ia adalah disebabkan oleh pengumpulan bahan kimia yang berlaku secara semula jadi dalam darah anda, yang dipanggil asid urik (urate). Dari masa ke semasa, tahap asid urik dalam darah anda boleh menjadi kristal batu-batu kecil seperti terlalu tinggi dan kecil boleh membentuk, yang biasanya mengumpul pada sendi dan tendon anda. Kristal merengsakan tisu sendi menyebabkan keradangan, bengkak, dan kesakitan.

Jika anda mempunyai beberapa serangan gout, doktor akan menasihatkan bahawa anda mengambil ubat setiap hari untuk membantu mencegah lebih banyak serangan daripada berlaku.Allopurinol adalah ubat yang yang paling biasa diberikan untuk ini. Ia membantu untuk mencegah serangan gout dengan mengurangkan tahap asid urik dalam darah anda. Kerana ia bukan ubat penahan sakit, ia tidak mempunyai apa-apa kesan semasa serangan gout, jadi anda masih perlu mengambil ubat penahan sakit jika anda mempunyai sebarang serangan selanjutnya. Dalam kes ini, doktor anda akan menetapkan sama ada ubat penahan sakit anti-radang atau colchicine untuk kedua bersama allopurinol.

Allopurinol juga boleh membantu mencegah paras asid urik membina dalam beberapa keadaan lain juga. Ini termasuk beberapa jenis batu karang, dan semasa beberapa rawatan untuk kanser. Ia berfungsi dalam keadaan ini dengan mengurangkan tahap asid urik dalam darah.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil allopurinol adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda, atau apa-apa masalah dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai allopurinol dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Jika anda baru mengalami serangan gout, pastikan gejala telah hilang sepenuhnya sebelum anda mula mengambil tablet allopurinol.
 • Mengambil allopurinol tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos permulaan biasa adalah salah satu tablet (100 mg) setiap hari, walaupun ini boleh ditambah sebagai anda pergi. dos anda akan disesuaikan selaras dengan berapa banyak asid urik dalam darah anda.
 • Telan ubat biji dengan segelas penuh air, sebaik-baiknya selepas makan. Ia juga penting bahawa anda mempunyai perkara untuk minum sepanjang hari. Bertujuan untuk minum 2-3 liter air setiap hari.
 • Anda boleh mengambil allopurinol pada apa masa hari anda mendapati paling mudah untuk ingat, walaupun kebanyakan orang memilih untuk mengambil ia pada waktu pagi. Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk mengambil dengan kerap.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, biarkan sahaja dos yang terlupa. Jangan mengambil dua dos pada masa yang sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu anda untuk menjalani ujian darah untuk memeriksa bahawa tahap asid urik telah turun. Ini sering dilakukan sebulan atau lebih selepas memulakan allopurinol.
 • Ingat, allopurinol perlu diambil setiap hari untuk mencegah serangan gout. Ia boleh mengambil masa 2-3 bulan untuk menjadi berkesan sepenuhnya. Ia tidak mempunyai apa-apa kesan semasa serangan gout, walaupun anda perlu terus mengambil ia kerap setiap hari walaupun jika ini berlaku.
 • Dalam beberapa minggu pertama mengambil allopurinol, tahap darah asid urik boleh meningkat untuk masa yang singkat sebelum mereka jatuh. Ini boleh menyebabkan serangan gout. Doktor anda akan menetapkan rawatan atau colchicine anti-radang tablet untuk kedua bersama allopurinol pada masa ini.
 • Rawatan dengan allopurinol biasanya jangka panjang kecuali anda mengalami kesan yang buruk. Terus mengambil tablet melainkan anda dinasihatkan sebaliknya oleh doktor.
 • Terdapat beberapa perubahan gaya hidup yang anda boleh membuat untuk membantu mengurangkan risiko mendapat serangan gout. Ini termasuk kehilangan berat badan (jika anda mempunyai berat badan berlebihan), makan makanan yang sihat, dan tidak minum banyak alkohol atau gula-manis minuman ringan. Doktor anda akan menasihatkan anda mengenai perubahan yang boleh memberi manfaat kepada anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan allopurinol. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

allopurinol biasa kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Ruam kulit (ini boleh berlaku pada bila-bila masa semasa rawatan dengan allopurinol) Anda perlu memberitahu doktor anda tentang perkara ini (walaupun ruam adalah sederhana) kerana ia boleh menjadi reaksi alahan-jenis

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ALLOPURINOL

Mymedabc.com