AMBROXOL

Mymedabc.com

AMBROXOL – PENGGUNAAN | DOS | KESAN SAMPINGAN

Ambroxol tergolong dalam kumpulan mucolytic ubat-ubatan. Ubat ini berfungsi dengan membantu untuk memecahkan struktur mukus dalam paru-paru dan oleh itu memudahkan kahak.Ia digunakan untuk merawat penyakit pernafasan akut dan kronik disertai dengan pengeluaran lendir meningkat.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia harus dielakkan dalam keadaan berikut:

  • Jika anda alah kepada Ambroxol atau ubat-ubatan lain yang serupa. Jika anda mengalami gejala alahan, seperti: gatal-gatal kulit, kemerahan kulit, bengkak lidah, kesukaran bernafas, hubungi doktor anda dengan segera.
  • Jika anda pernah mempunyai gangguan dipanggil sindrom Stevens-Johnson. Ubat ini boleh menyebabkan sindrom ini. sindrom Steven-Johnson adalah gangguan kulit yang mengancam nyawa, ditunjukkan oleh macula merah pada kulit, yang akhirnya pecah meninggalkan kudis.Perlu diingatkan bahawa ubat ini jarang menyebabkan kesan sampingan ini. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa ia adalah perlu untuk segera hubungi doktor anda jika anda mengalami apa-apa perubahan kulit.
  • Ia harus dielakkan pada kanak-kanak di bawah umur 2.

Ia harus digunakan dengan langkah berjaga-jaga tambahan dalam keadaan berikut:

  • gangguan hati. Tempat utama metabolisme ubat ini adalah hati, jadi jika terdapat kerosakan hati, ia boleh berkumpul di dalam badan anda dan menyebabkan kesan sampingan.
  • Kegagalan buah pinggang. Ubat ini dikumuhkan dalam air kencing melalui buah pinggang, jadi jika terdapat kerosakan buah pinggang, ia boleh berkumpul di dalam badan anda.
  • Ulser perut. Ubat ini boleh merosakkan dinding perut anda dan membuat ulser teruk.

GUNAKAN SEMASA MENGANDUNG DAN PENYUSUAN

Ia perlu digunakan semasa mengandung hanya jika faedah kepada ibu mengatasi risiko kepada kanak-kanak. Kajian haiwan menunjukkan tiada kesan berbahaya Ambroxol kepada janin, tetapi tidak ada kajian ke atas manusia.

Ambroxol melalui susu ibu, oleh itu ia tidak digalakkan untuk menggunakan ubat ini semasa menyusu.

BAGAIMANA NAK GUNA

bentuk dos termasuk: Ambroxol 15 mg / 5 ml sirap, 30 mg / 5 ml sirap, 60 mg tablet riang gembira, 30 mg tablet dan Ambroxol 10 mg / semburan dos.

Mymedabc.com