AMINAZIN

Mymedabc.com
AMINAZIN (Aminazinum). Lori-10- 2 – (3-dimetilaminopropil) – fenotiazina hydrochloride.
     Sinonim: Plegomazin, Chlorpromazine, Ampliactil, Amplictil, Chlorazin, Chlorpromazini hydrochloridum, Chlorpromazine hydrochloride, Chlorpromazine, Contomin, Fenactil, Hibanil, dgn musim sejuk, Kloproman, Largactil, Megaphen, Plegomazin, Promactil, Propaphenin, Thorazine dan lain-lain.
     Putih atau putih dengan serbuk krim perisa melkokristallichesky lemah. Sedikit gigroskopichen.Lampu malam. Sangat mudah larut dalam air. Serbuk dan penyelesaian akueus umur di bawah pengaruh cahaya. Solutions adalah tindak balas asid; PH 2, penyelesaian 5% daripada 3, 5, 5, 5.
     penyelesaian pensterilan air boleh dilakukan dengan + 100 C selama 30 minit, tetapi mereka tidak biasanya steril, kerana mereka mempunyai ciri-ciri bakteria.
     aminazina (fenotiazinovyh dan produk lain) Solutions tidak serasi dengan penyelesaian barbiturat, karbonat, penyelesaian Ringera (pemendapan).
     Aminazin adalah salah satu daripada wakil-wakil utama neuroleptics. Meskipun terdapat banyak produk neyrolepticheskih baru, ia terus digunakan secara meluas dalam amalan perubatan.
     Salah satu ciri-ciri utama sistem saraf aminazina di kesan sedatif yang agak kuat. Yang semakin meningkat dengan peningkatan dalam jumlah uslovnoreflektornoy dos aminazina keselesaan yang oleh penindasan dan di atas semua refleks pertahanan dvigatelno-, aktiviti lokomotor kurang spontan dan beberapa otot rangka lawatan; Negeri dikurangkan kereaktifan insentif dalaman dan luaran; Kesedaran, bagaimanapun, kekal. Dalam dos yang tinggi, boleh membangunkan keadaan tidur.
     Aminazin hipnotik memburukkan, narkotik, analgesik, bahan-bahan mestnoanesteziruyuschih.Ia menindas refleks interotseptivnye berbeza.
     convulsants Langkah dana di bawah pengaruh peningkatan aminazina, tetapi dalam beberapa kes boleh menyebabkan apnea aminazin fenomena.
     Dadah ini mempunyai kesan yang besar dan melegakan protivorvotnoe ikotu (lihat juga Etaperazin).
     Aminazin mempunyai kesan gipotermicheskoe, terutamanya apabila tiruan penyejukan badan.Dalam beberapa kes, pesakit yang mempunyai suhu badan ubat parenteral semakin meningkat kerana kesan pusat haba dan sebahagian lagi dengan kesan kerengsaan tempatan.
     Dadah ini mempunyai juga sifat anti sederhana, mengurangkan vaskular kebolehtelapan, dan penurunan kadar aktiviti kininov gialuronidazy. Mempunyai antigistaminnoe sedikit kesan.
     Aminazina Satu ciri penting ialah kesannya ke atas mengunci dan adrenergicheskie dofaminergicheskie pusat reseptor. Ia mengurangkan atau sepenuhnya menghapuskan peningkatan AD dan kesan lain yang disebabkan oleh adrenalin dan bahan-bahan adrenomimeticheskimi. kesan Giperglikemichesky melalui aminazinom tidak ditarik balik. Sangat pusat melahirkan kesan adrenoliticheskoe. pengaruh utama dalam holinoretseptory menyatakan agak lemah. Dadah ini mempunyai kesan kataleptogennoe besar.
     tekanan darah (sistolik dan diastolik) oleh aminazina diturunkan, tachycardia sering maju.
     Ciri-ciri utama adalah operasi aminazina antipsihoticheskoe dan keupayaan untuk mempengaruhi hak-hak sfera emosi. Melalui aminazina loya dapat pelbagai rangsangan psikomotor melemahkan atau sepenuhnya loya gila dan halusinasi, mengurangkan atau menghilangkan rasa takut, kebimbangan, tekanan pada pesakit dengan psikosis dan neurosis.
     Dalam amalan psikiatri aminazin digunakan dalam pelbagai psikomotor membawa pada pesakit dengan skizofrenia (gallyutsinatornobredovy, skizofrenia, Catatonia sindrom), dan kronik paranoidnyh gallyutsinatorno- paranoidnyh negeri, Manic membawa pada pesakit dengan kemurungan manik, dan gangguan Psychotic pada pesakit dengan epilepsi, dan kemurungan azhitirovannoy pada pesakit presenilnym, kemurungan manik, serta kesihatan mental yang lain dan neurosis yang melibatkan permulaan, ketakutan, insomnia, tekanan, psikosis alkohol akut.
     Aminazin boleh digunakan secara bebas atau dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain psikotropik (antidepresan, derivatif butirofenona, dan lain-lain).
     Ciri-ciri aminazina dapat membawa lebih neuroleptics lain (triftazin, haloperidol, dll) disebut kesan sedatif.
     Dalam amalan aminazin penyakit saraf juga dicalonkan, bersama-sama dengan kekuatan otot meningkat (selepas otak insulta dan lain-lain). Kadang-kadang digunakan untuk edema status epilepsi (dengan ketidakberkesanan rawatan lain). Masukkan ia bagi maksud itu secara intravena atau intramuskular. Perhatikan bahawa pada pesakit dengan epilepsi aminazin boleh menyebabkan sawan yang kerap, tetapi biasanya sempena convulsants pelantikan dadah itu membuat untuk yang kedua.
     Berkesan menggunakan aminazina digabungkan dengan ubat tahan sakit dengan sakit yang berterusan, termasuk kauzalgii, dan ubat penenang, dengan insomnia keras.
     Sebagai alat protivorvotnoe kadang-kadang digunakan aminazin dengan muntah semasa hamil, penyakit Menera dalam amalan onkologi di hloretilaminami rawatan dan ubat-ubatan kemoterapi yang lain, dan terapi radiasi. Penyakit-penyakit klinik kulit boleh digunakan dalam zudyaschih Perubatan dan penyakit-penyakit lain.
     Dalam anestetik amalan sebelum ini aminazinom digunakan secara meluas untuk ubat pelali dan potentsirovannogo narkosis. Peningkatan aminazinom ubat-ubatan dan ubat tahan sakit boleh mengurangkan dos mereka; Ia juga meningkatkan kesan otot Ward. Dengan hipotermia tiruan aminazin untuk menurunkan suhu badan. Biasanya aminazin digunakan untuk tujuan ini, bersama-sama dengan ubat-ubatan lain neurotropic (campuran yang dipanggil politik).
     campuran politik mengandungi bersama-sama dengan ubat-ubatan aminazinom protivogistaminnye (Promethazine, dimedrol, dll), analgesik (promedol atau lain-lain), sebagai contoh: aminazina 2, penyelesaian 5% daripada 1-2 mL diprazina 2, 5% penyelesaian daripada 2 ml, promedola 2 % penyelesaian 1 ml atau penyelesaian aminazina 2, 5% daripada 1-2 ml, dimedrol 2% penyelesaian daripada 2 ml, promedola 2% penyelesaian daripada 2 ml. Campuran jenis ini intraotot atau secara intravena.
     amalan baru anesthesiological campuran semakin digunakan mengandungi Droperidol (lihat), dalam kombinasi dengan ubat tahan sakit dan cara neurotropic lain. Tetapi campuran politik mengandungi aminazin, tidak hilang.
     Berikan aminazin dalam (dalam bentuk pil), intramuskular atau intravena (dalam bentuk 2, penyelesaian 5%). Pada hakikatnya yang parenteral adalah lebih cepat dan lebih ketara. dadah dalam adalah disyorkan selepas makan (untuk mengurangkan iritasi dalam membran mukus perut). Dalam pengenalan intramuskular dengan jumlah penyelesaian aminazina menambah 2 hingga 5 ml 0.25 – penyelesaian 0.5% daripada novocaine atau larutan natrium klorida isotonik.Penyelesaian mengenakan mendalam di dalam otot (dalam kuadran luar atas permukaan pantat haiwan atau naruzhnobokovuyu paha). suntikan intramuskular kepada tidak lebih daripada 3 kali setiap hari. Untuk penyelesaian intravena aminazina perlu untuk membuang dalam 10-20 ml 5% (ada 20-40%) larutan glukosa atau larutan natrium klorida isotonik, memperkenalkan perlahan-lahan (lebih 5 minit).
     Dos aminazina bergantung kepada cara pengenalan bukti dan umur pesakit. Penerimaan yang paling mudah dan kerap adalah dalam aminazina.
     Apabila merawat penyakit mental dos permulaan biasanya 0025 – 0075 gram sehari (1 – 2 – 3 kemasukan), kemudian beransur-ansur meningkat kepada dos harian 0,3-0,6 d. Dalam beberapa kes, dos harian pemakanan mencapai 0.7 g -1 (terutamanya pada pesakit dengan penyakit kronik dan institut mental). Dos harian dalam rawatan dos yang besar dibahagikan kepada empat bahagian (pada waktu pagi, tengah hari, petang dan malam). Tempoh rawatan dos besar tidak boleh melebihi Mei 01-01 bulan, dengan sedikit kesan untuk berpindah ke ubat rawatan lain.rawatan berpanjangan aminazinom zat yang agak jarang berlaku. Kebanyakan aminazin bergabung dengan triftazinom, haloperidol dan ubat-ubatan lain.
     Dengan setiap hari dos aminazina intramuskular amnya tidak boleh melebihi 0.6 g. Apabila mencapai kesan ke atas kemasukan dadah bergerak di dalam.
     Dengan rawatan aminazinom akhir, yang boleh bertahan 3-4 minggu untuk 3 hingga 4 bulan dan lebih lama, secara beransur-ansur mengurangkan dos 0025 ke 0075 gram sehari. Pesakit dengan penyakit kronik menetapkan terapi lama menyokong.
     Dari segi psikomotor pengujaan utama dos pengenalan intramuskular biasanya 0,1-0,15 g.Untuk memulakan edema kecemasan akut boleh memasukkan aminazin dalam urat. 1 atau 2 2 ml, 5% penyelesaian (25-50 mg) aminazina untuk membuang dalam 20 ml 5% atau 40% larutan glukosa. Jika perlu, meningkatkan dos aminazina 2 hingga 4 ml, penyelesaian 5% (40 ml glukosa).Masukkan perlahan-lahan.
     Dalam psikosis alkohol akut menetapkan 0,2-0,4 g / hari aminazina intramuscularly dan dalam.Jika kesan tidak mencukupi, secara intravena menyuntik 0.05 – 0.075 gram digabungkan dengan levomepromazinom).
     dos yang lebih tinggi untuk orang dewasa di dalam: single 0.3 g setiap hari 1, 5 g;Intramuskular: bujang 0.15 g, 1 g setiap hari; Dalam nada: bujang 0.1 g setiap hari 0.25 g.
     Kanak-kanak aminazin menetapkan dos yang lebih kecil; Bergantung kepada umur 0,01-0,02 untuk 0,15-0,2 g / hari, pesakit lemah dan orang tua kepada 0.3 gram sehari.
     Untuk merawat penyakit organ-organ dalaman, kulit dan lain-lain penyakit aminazin dilantik dalam dos yang lebih rendah daripada dalam bidang psikiatri (0025 g selama 3 hingga 4 kali sehari untuk orang dewasa; kanak-kanak tua – 0.01 g setiap penerimaan).
     Apabila merawat aminazinom boleh mengalami kesan sampingan yang dikaitkan dengan tempatan dan Eferent daripadanya. penyelesaian terperangkap aminazina di bawah kulit, kulit dan mukus membran boleh merengsakan tisu; otot Pengenalan sering disertai dengan menyusup menyakitkan; Dalam memberikan urat boleh merosakkan endoteliya. Untuk mengelakkan penyelesaian fenomena aminazina menguruskan penyelesaian novocaine, glukosa, larutan natrium klorida isotonik.
     Menyuntik aminazina boleh mencetuskan pengurangan mendadak dalam AD. Hypotension boleh membangunkan dan menggunakan ubat oral, terutamanya pada pesakit dengan tekanan darah tinggi; Aminazin pesakit-pesakit ini perlu menetapkan dalam dos yang kecil.
     Selepas suntikan aminazina pesakit perlu diletakkan dalam kedudukan berbaring (1, 5, 2 h).Meningkat perlahan-lahan, tanpa pergerakan secara tiba-tiba.
     Selepas menerima aminazina manifestasi diperhatikan kulit alergi dan kerengsaan kulit, bengkak muka dan anggota badan, serta photosensitization kulit.
     Apabila pengambilan mungkin fenomena cirit-birit. Sehubungan dengan aminazina kesan menghalang pada motor saluran gastrousus dan rembesan jus gastrik disyorkan pelantikan ubat untuk pesakit dengan usus dan atony ahiliey memberi jus gastrik atau asid hidroklorik, dan ikut diet, dan fungsi gastrousus.
     Kadang-kadang rupa penyakit kuning, agranulotsitoza, pigmentasi kulit. Dalam kesusasteraan asing menggambarkan aphykia kekeruhan dan kornea selepas tempoh yang lebih lama (tahun) menerima dos besar dadah (0.5, 1, 5 g sehari).
     Dalam menggunakan sindrom neuroleptic aminazina agak maju, dalam parkinsonizma fenomena, akatizii, sikap acuh tak acuh, satu tindak balas lambat untuk perubahan mental luar dan lain-lain. Kadang-kadang ada yang panjang susulan kemurungan. Untuk mengurangkan fenomena kemurungan menggunakan CNS perangsang (sidnokarb). komplikasi neurologi dikurangkan apabila dos yang lebih rendah; Mereka juga boleh mengurangkan atau loya manakala bekalan tsiklodola, tropatsina holinoliticheskih atau cara lain yang digunakan untuk merawat parkinsonizma. Dalam membangunkan dermatitis, muka yang teruk dan anggota badan menetapkan dana antiallergic atau memansuhkan rawatan.
     Aminazin kontra kepada kerosakan hati (sirosis, hepatitis, jaundis hemolitik, dll), buah pinggang (nefritis), sebagai melanggar organ pembentuk darah, miksedeme, penyakit sistemik progresif, otak dan saraf tunjang, urologi penyakit tromboembolicheskoy kecacatan jantung, serta pesakit dalam peringkat penyakit Bronchoectatic lewat. Kontra relatif adalah zhelchnokamennaya, penyakit, pielit akut, penyakit sendi, jantung. Dalam ulser duodenum dan ulser gastrik tidak boleh melantik aminazin dalam (masukkan intramuscularly). Jangan melantik aminazin (dan juga ubat-ubatan lain fenotiazinovye) orang yang dalam keadaan koma, termasuk dalam kes-kes yang melibatkan kemasukan barbiturat, alkohol, dadah. Ia perlu memantau gambar darah, termasuk indeks protrombina, kajian hati dan fungsi buah pinggang. Aminazin tidak terpakai bagi prosiding di edema akut kecederaan otak. Perlu dilantik aminazin hamil.
     Kaedah pengeluaran: Bean untuk 0025; 0.05 dan 0.1 g 2,% penyelesaian 5 dalam ampul 1; 2; 5 dan 10 ml. Juga pil aminazina kepada 0.01 g bersalut (kuning) yang dihasilkan, kanak-kanak (Tabulettae aminazini 0.01 obductae pro infantibus) dalam bank-bank untuk 50 keping.
     Penyimpanan: Senarai B. Bank cermin mata gelap, kesesakan yang tertutup rapat, penuh dengan parafin, di tempat yang kering, tempat yang gelap. Kacang, tablet dan kapsul, di tempat yang gelap.
     Rp. : Dragee Aminazini 0025 N. PC
     DS Pada 1 pil 3 kali sehari selepas makan
     Rp. : Sol. Aminazini 2, 1 ml 5%
     DtdN 6 dalam amp ull.
     S. Untuk suntikan intramuskular; Ditugaskan untuk penyelesaian 5 ml 0.5% daripada novocaine
     Rp. : Sol. Aminazini 2, 5% 2 ml
     DT d. N.6 dalam ampull.
     S. Untuk infusi intravena 1-2 mL; Sebelum ini diberikan kepada 20 ml larutan glukosa 5%

VIDEO AMINAZIN

Mymedabc.com