AMINOPHYLLINE

Mymedabc.com

MENGAPA AMINOPHYLLINE DITETAPKAN?

Aminophylline digunakan untuk mencegah dan merawat berdehit, sesak nafas, dan kesukaran pernafasan yang disebabkan oleh asma, bronkitis kronik, emfisema, dan penyakit paru-paru yang lain. Ia melegakan dan membuka laluan udara dalam paru-paru, menjadikannya lebih mudah untuk bernafas.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANA AMINOPHYLLINE PERLU DIGUNAKAN?

Aminophylline datang sebagai tablet dan sirap untuk mengambil melalui mulut dan supositori untuk memasukkan rectally. Ia biasanya diambil setiap 6, 8, atau 12 jam. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil aminophylline betul-betul seperti yang diarahkan.Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Ambil tablet atau cecair oral dengan segelas penuh air pada waktu perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan. Jangan kunyah atau hancurkan tablet panjang bertindak; menelan bulat-bulat.

Aminophylline mengawal gejala penyakit asma dan paru-paru yang lain tetapi tidak menyembuhkan mereka. Terus mengambil aminophylline walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil aminophylline tanpa berbincang dengan doktor anda.

UNTUK MEMASUKKAN SUPOSITORI REKTUM, IKUTI LANGKAH BERIKUT:

 1. Keluarkan pembalut.
 2. Mencelupkan ujung supositori di dalam air.
 3. Berbaring di sebelah kiri anda dan meningkatkan lutut kanan ke dada anda. (A orang kidal berdusta di sebelah kanan dan meningkatkan lutut kiri.)
 4. Dengan menggunakan jari anda, memasukkan supositori ke dalam rektum, kira-kira 1/2 hingga 1 inci (1.25 ke 2.5 sentimeter) pada bayi dan kanak-kanak dan 1 inci (2.5 sentimeter) di kalangan orang dewasa. Memegang di tempat untuk beberapa ketika.
 5. Berdiri selepas kira-kira 15 minit. Basuh tangan anda dengan sempurna dan meneruskan aktiviti biasa anda.

KEGUNAAN LAIN AMINOPHYLLINE

Aminophylline kadang-kadang digunakan untuk merawat masalah pernafasan pada bayi pramatang. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko yang mungkin menggunakan ubat ini untuk keadaan bayi anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL AMINOPHYLLINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada aminophylline atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa ubat yang diambil, terutamanya allopurinol (Zyloprim), azithromycin (Zithromax) carbamazepine preskripsi (Tegretol) anda, cimetidine (Tagamet), ciprofloxacin (Cipro), clarithromycin (Biaxin), diuretik ( ‘pil air’), erythromycin, litium (Eskalith, Lithobid), pil perancang, phenytoin (Dilantin), prednisone (Deltasone), propranolol (Inderal), rifampin (Rifadin), tetracycline (Sumycin), dan ubat-ubatan lain untuk jangkitan atau penyakit jantung.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa ubat nonprescription dan vitamin yang anda ambil, terutama ubat-ubatan nonprescription mengandungi ephedrine, adrenalina, phenylephrine, phenylpropanolamine atau pseudoephedrine anda. Banyak produk nonprescription mengandungi ubat-ubatan ini (contohnya, pil diet dan ubat-ubatan untuk selsema dan asma), jadi periksa label dengan teliti. Jangan mengambil ubat-ubatan ini tanpa berbincang dengan doktor anda; mereka boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan aminophylline.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai sawan, penyakit jantung, kelenjar tiroid terlalu aktif atau kurang aktif, tekanan darah tinggi, atau penyakit hati atau jika anda mempunyai sejarah penyalahgunaan alkohol.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil aminophylline, hubungi doktor anda.
 • beritahu doktor anda jika anda menggunakan produk tembakau. Menghisap rokok boleh menjejaskan keberkesanan aminophylline.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Minum atau makan makanan yang tinggi kafein, seperti kopi, teh, koko, dan coklat, boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang disebabkan oleh aminophylline. Elakkan sejumlah besar bahan-bahan ini semasa anda mengambil aminophylline.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda menjadi teruk sesak nafas, hubungi doktor anda.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN AMINOPHYLLINE?

AMINOPHYLLINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG.

 • Sakit perut
 • sakit perut
 • cirit-birit
 • sakit kepala
 • kegelisahan
 • insomnia
 • cepat marah

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • muntah
 • meningkat atau kadar jantung yang cepat
 • degupan jantung yang tidak teratur
 • sawan
 • ruam

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN AMINOPHYLLINE?

Pastikan aminophylline dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam aminophylline ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik.Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada aminophylline.

Tidak berubah dari satu jenama aminophylline yang lain tanpa berbincang dengan doktor anda.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

Mymedabc.com