AMINOSALICYLATES

Mymedabc.com

Aminosalicylates adalah kumpulan ubat yang digunakan untuk merawat keradangan usus (penyakit radang usus). Mereka kebanyakannya digunakan untuk merawat dan mencegah flare-up kolitis colitis.There agak Beberapa didapati. Antara perkara yang terbaik untuk anda akan bergantung kepada di mana keradangan adalah di dalam usus anda. Kesan-kesan sampingan yang paling biasa dialami adalah kecil. Tetapi jarang sekali ia boleh menyebabkan masalah dengan darah anda. Anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang pendarahan yang tidak dapat dijelaskan, lebam, berdarah merah atau ungu pada kulit, sakit tekak, suhu yang tinggi (demam), atau jika anda merasa tidak sihat semasa rawatan.

Aminosalicylates adalah kumpulan ubat-ubatan yang boleh membantu untuk mengawal gejala-gejala usus penyakit radang (usus).

Ia termasuk balsalazide, Mesalazine, olsalazine dan sulfasalazine, dan datang dalam pelbagai jenama yang berbeza. Mereka juga datang dalam pelbagai bentuk yang berbeza:

 • Tablet atau cecair yang perlu diambil melalui mulut.
 • Cecair atau busa enema.
 • Suppositories untuk dimasukkan ke dalam laluan belakang (rektum).

Jenis aminosalicylate bahawa anda ditetapkan (contohnya, tablet atau enema) bergantung kepada di mana keradangan adalah di dalam usus anda.

Aminosalicylates kebanyakannya digunakan:

 • Untuk membantu menjaga orang dengan ulser kolitis dalam pengampunan. Iaitu, untuk menjaga gejala jauh dan mencegah flare-up.
 • Untuk merawat meluap-up ulser kolitis.

Aminosalicylates kadang-kadang digunakan untuk treatflare-up penyakit Crohn. Tetapi ia tidak adalah perkara biasa untuk menggunakan mereka untuk ini, kerana kebanyakan pakar-pakar kini berfikir bahawa mereka tidak berkesan sebagai rawatan lain untuk penyakit Crohn.

Terdapat juga beberapa bukti bahawa jika anda mempunyai ulser kolitis kemudian mengambil aminosalicylate secara jangka panjang boleh significantlyreduce risiko anda mendapat kanser usus.

Aminosalicylates juga digunakan untuk merawat beberapa jenis artritis. Walau bagaimanapun, seluruh risalah ini adalah terutamanya mengenai penggunaannya dalam penyakit radang usus, dalam kolitis ulser tertentu.

Cara yang tepat ubat-ubatan ini bekerja tidak difahami sepenuhnya. Ia berfikir mereka bekerja pada sel-sel lapisan usus untuk mengubah cara sel-sel melepaskan bahan kimia tertentu termasuk cytokines. Bahan kimia ini boleh menyumbang kepada membuat usus radang, dan boleh menjadi faktor dalam menyebabkan gejala penyakit radang usus.

Semua ubat-ubatan aminosalicylate mengandungi bahan aktif yang dipanggil asid 5-aminosalicylic (5-ASA). Walau bagaimanapun:

 • Mesalazine datang dalam enam jenama yang berbeza: Asacol®, Ipocol®, Octasa®, Mezavant®, Pentasa®, Salofalk®. Cara pengeluar membuat masing-masing adalah sedikit berbeza. Asacol®, Ipocol®, Mesren® dan Salofalk® masing-masing mempunyai lapisan khas yang larut untuk melepaskan bahan aktif (5-ASA) pada pH tertentu (keasidan) dalam usus.Setiap tablet Pentasa® terdiri daripada granul kecil dan bahan aktif secara beransur-ansur dilepaskan sepanjang tempoh usus. tablet Mezavant® mempunyai pusat keras khas yang mengandungi 5-ASA dan mereka mempunyai lapisan khas. Ini bermakna mereka melepaskan 5-ASA sepanjang kolon (usus besar).
 • Olsalazine (Dipentum®) dan balsalazide (Colazide®) mempunyai ikatan kimia khas dalam penggubalan, yang bon bahan aktif. bon ini dipecahkan untuk melepaskan bahan aktif oleh kuman semula jadi (bakteria) yang hidup dalam usus besar.
 • Sulfasalazine (Salazopyrin®) mempunyai molekul tambahan yang disertakan dipanggil sulfapyridine. Sesetengah orang mungkin tidak dapat mengambil ubat-ubatan dengan sulfapyridine termasuk – lihat di bawah untuk maklumat lanjut.

Perbezaan kecil dalam bagaimana ubat ini dibuat, dan bagaimana anda mengambil (atau menggunakan) mereka, boleh menjadi penting kerana keadaan keradangan usus boleh menjejaskan bahagian yang berlainan di usus. Untuk merawat gejala anda dengan berkesan, doktor anda boleh menetapkan satu bentuk tertentu ubat. Sebagai contoh:

 • Jika keadaan anda mempengaruhi bahagian dubur (rektum) sahaja, anda yang ditetapkan yang supositori aminosalicylate atau enema.
 • Jika usus anda terjejas sehingga lebih tinggi, anda boleh ditetapkan tablet aminosalicylate:
  • Mezavant®, Dipentum® dan Colazide® mensasarkan kolon.
  • Asacol®, Ipocol®, Mesren® dan Salofalk®, bekerja sedikit lebih tinggi dalam usus di bahagian akhir usus kecil (dipanggil ileum).
  • Pentasa® direka untuk bekerja di sepanjang usus.

Secara umum, kajian perubatan menunjukkan bahawa aminosalicylates mungkin sama-sama berkesan. Walau bagaimanapun, bukti juga menunjukkan bahawa sulfasalazine boleh menyebabkan lebih banyak kesan sampingan daripada lain-lain jenis aminosalicylates. Juga, salah satu yang dipilih mungkin bergantung kepada lokasi dan tahap penyakit anda dalam usus.

Ubat-ubatan ini adalah preskripsi sahaja dan biasanya ditetapkan oleh doktor pakar.

Ubat-ubatan ini datang dalam pelbagai bentuk seperti yang dinyatakan di atas. Doktor anda akan menasihatkan anda bagaimana untuk mengambil ubat anda, termasuk berapa kerap. Tetapi, secara umum, tablet atau kapsul sentiasa perlu ditelan bulat-bulat dan tidak dikunyah. Sila baca risalah yang datang dengan jenama tertentu anda untuk mendapatkan maklumat terperinci.

Anda biasanya akan memerlukan pemantauan khas bagi tempoh tiga bulan pertama rawatan anda, dengan pemeriksaan setiap tiga bulan selepas itu. Ini melibatkan ujian darah sebelum anda mula mengambil ubat untuk melihat sejauh mana hati dan buah pinggang anda berfungsi. fungsi hati anda maka akan diperiksa setiap tiga bulan semasa anda mengambil ubat-ubatan.

Jika anda mengambil aminosalicylates lebih daripada setahun dan anda tidak mempunyai masalah maka anda biasanya hanya perlu menjalani ujian darah setiap enam bulan.

Anda juga boleh digalakkan untuk menyimpan rekod kekerapan pergerakan usus anda untuk memeriksa sejauh mana ubat yang berfungsi.

Aminosalicylates boleh bekerja dengan cepat – dalam tempoh seminggu atau lebih – untuk menangani gejala-gejala yang datang secara tiba-tiba. Dalam kes-kes lain yang mereka boleh digunakan secara berterusan untuk membantu untuk menjaga gejala jauh dan mencegah flare-up.

Ini boleh berbeza-beza bergantung kepada sebab untuk merawat anda. Pada sesetengah orang ubat-ubatan ini digunakan untuk merawat meluap-up. Pada orang lain mereka boleh digunakan untuk jangka masa panjang untuk menjaga gejala jauh. Doktor anda boleh menasihatkan anda mengenai perkara ini.

Aminosalicylates mungkin tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai hati atau buah pinggang masalah tertentu atau untuk wanita hamil atau menyusukan anak. Orang yang mempunyai tindak balas yang diketahui salisilat, seperti aspirin, tidak perlu mengambil ubat-ubatan ini. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda mempunyai kepekaan terhadap sulfonamide, bahan kimia yang digunakan dalam beberapa diuretik dan ubat-ubatan anti-radang.

Senarai penuh orang-orang yang tidak perlu mengambil aminosalicylates dimasukkan dengan risalah maklumat yang datang dalam paket ubat. Jika anda sedang ditetapkan aminosalicylate, membaca ini untuk memastikan anda adalah selamat untuk mengambilnya.

Kesan-kesan sampingan yang paling biasa apabila mengambil aminosalicylates adalah cirit-birit, sakit kepala, rasa sakit (loya) dan ruam. Ini biasanya tidak serius. Kebanyakan orang yang mengambil aminosalicylates tidak mempunyai sebarang kesan sampingan yang serius.

Nota : kesan sampingan jarang berlaku tetapi serius adalah kesan ke atas sel-sel darah membuat.Jika ini berlaku ia dapat mengurangkan bilangan sel-sel darah dalam badan anda, termasuk sel-sel yang melawan jangkitan dan orang-orang yang membantu untuk menghentikan pendarahan. Oleh itu, jika anda mengalami sakit tekak, ulser mulut, lebam yang tidak dapat dijelaskan atau pendarahan, ruam, suhu yang tinggi (demam) atau apa-apa tanda-tanda jangkitan, menghentikan ubat dan melaporkan ini kepada doktor anda dengan segera. (Seperti yang dinyatakan di atas, ruam ringan adalah biasa kesan sampingan. Ruam yang berkaitan dengan kesan ini jarang berlaku tetapi serius ke atas sel-sel darah membuat adalah berbeza. Oleh itu, apabila mengambil ubat-ubatan ini sentiasa melaporkan ruam kepada doktor yang boleh membuat keputusan jika ia adalah masalah biasa dan kecil atau ruam yang lebih serius.)

Terdapat kesan sampingan lain yang jarang berlaku. Sebagai contoh, jarang, sesetengah orang mengambil aminosalicylates mungkin mempunyai tindak balas hipersensitiviti. Ini boleh membuat anda rasa gatal, menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari atau menyebabkan pengelupasan kulit. Sulfasalazine boleh menyebabkan bilangan sperma dikurangkan dalam sesetengah lelaki. Ini boleh balik dan jumlah sperma kembali ke 2-3 bulan normal selepas berhenti rawatan.

Untuk senarai penuh semua kemungkinan kesan sampingan dan interaksi yang berkaitan dengan ubat anda, membaca risalah yang datang dengan ubat anda.

Sulfasalazine boleh menukar warna air kencing dan air mata anda, menjadikan cecair ini sedikit oren. Ini boleh mengotorkan kanta sentuh lembut pada sesetengah orang. Jika anda memakai kanta sentuh dan perlu sulfasalazine ia biasanya disyorkan bahawa anda menggunakan cermin mata sebaliknya.

Jika anda fikir anda mempunyai kesan sampingan kepada salah satu daripada ubat-ubatan anda, anda boleh melaporkan ini di Skim Kad Kuning.

Skim Kad Kuning digunakan untuk membuat ahli farmasi, doktor dan jururawat mengetahui sebarang kesan sampingan baru yang ubat-ubatan atau mana-mana produk kesihatan yang lain yang berlaku. Jika anda ingin melaporkan kesan sampingan, anda perlu memberikan maklumat asas mengenai:

 • Kesan sampingan.
 • Nama ubat yang anda fikir menyebabkan ia.
 • Orang yang mempunyai kesan sampingan.
 • butir-butir hubungan anda sebagai wartawan daripada kesan sampingan.

Ia membantu jika anda mempunyai ubat anda – dan / atau risalah yang datang dengan ia – dengan anda semasa anda mengisi laporan itu.

VIDEO AMINOSALICYLATES

Mymedabc.com