AMISULPRIDE

Mymedabc.com

APA YANG AMISULPRIDE DIGUNAKAN UNTUK?

 • Skizofrenia.

BAGAIMANAKAH AMISULPRIDE BERFUNGSI?

tablet Amisulpride dan penyelesaian mengandungi amisulpride bahan aktif, yang merupakan sejenis ubat yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal. (NB. Amisulpride juga boleh didapati tanpa nama jenama, iaitu sebagai genericmedicine itu.) Ia digunakan untuk merawat skizofrenia.

Amisulpride bertindak di dalam otak, di mana Amisulpride memberi kesan neurotransmitter yang dipanggil dopamine. Neurotransmitters adalah bahan kimia yang disimpan di dalam sel-sel saraf dan terlibat dalam penghantaran mesej di antara sel-sel saraf.

Dopamine adalah neurotransmitter yang diketahui terlibat dalam mengawal mood dan tingkah laku, antara lain. Schizophrenia dikaitkan dengan overactivity dopamin di dalam otak, dan ini boleh dikaitkan dengan khayalan dan halusinasi yang merupakan ciri-ciri penyakit ini.

Amisulpride berfungsi dengan menyekat reseptor dalam otak yang dopamin bertindak ke atas. Ini menghalang aktiviti yang berlebihan dopamine dan membantu untuk mengawal penyakit psikotik.

Orang dengan skizofrenia mungkin mengalami ‘tanda-tanda positif (seperti halusinasi, gangguan pemikiran, dan permusuhan) dan / atau’ gejala negatif ‘(seperti kekurangan emosi dan pengasingan sosial). Amisulpride telah terbukti berkesan untuk melegakan gejala kedua-dua positif dan negatif skizofrenia, manakala antipsikotik konvensional biasanya kurang berkesan terhadap gejala-gejala negatif.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBILNYA?

 • Amisulpride diambil sekali atau dua kali sehari. Dos yang ditetapkan akan berbeza-beza dari seorang ke seorang bergantung kepada keadaan yang dirawat. Ia adalah penting untuk mengikut arahan yang diberikan oleh doktor anda. Ini akan dicetak pada label pendispensan yang ahli farmasi anda telah memakai ubat. Jika anda tidak jelas tentang apa sahaja yang anda perlu bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • tablet Amisulpride dan penyelesaian lisan boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang mengambil Amisulpride sebaik sahaja anda ingat.Jika Amisulpride hampir masa untuk dos seterusnya meninggalkan Amisulpride sehingga itu untuk mengambilnya. Jangan ambil dos berganda untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Melainkan jika doktor anda memberitahu anda jika tidak, anda tidak boleh tiba-tiba berhenti mengambil ubat ini, walaupun anda berasa lebih baik dan berfikir anda tidak perlukan Amisulpride lagi. Ini kerana ubat mengawal gejala penyakit tetapi sebenarnya tidak menyembuhkannya. Ini bermakna bahawa jika anda tiba-tiba menghentikan rawatan gejala anda boleh kembali. Menghentikan ubat yang tiba-tiba boleh juga jarang menyebabkan gejala seperti loya, muntah-muntah, kesukaran tidur atau pergerakan otot sukarela yang tidak normal. Apabila rawatan dengan ubat ini dihentikan, Amisulpride perlu dilakukan secara beransur-ansur, mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda.

AMARAN!

 • Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan penglihatan kabur dan sebagainya boleh mengurangkan keupayaan anda untuk memandu atau mengendalikan mesin dengan selamat.Jangan memandu atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda dan anda pasti Amisulpride tidak akan menjejaskan prestasi anda.
 • Ubat ini kadang-kadang boleh menyebabkan tekanan darah anda menurun apabila anda bergerak dari kedudukan berbaring atau duduk untuk duduk atau berdiri, terutamanya apabila anda mula mengambil ubat. Ini boleh membuat anda berasa pening atau tak mantap dan boleh membuat anda lemah. Untuk mengelakkan cuba ini bangun perlahan-lahan. Jika anda melakukan berasa pening, duduk atau berbaring sehingga tanda-tanda lulus.
 • Anda harus mengelak daripada minum alkohol semasa mengambil ubat ini, kerana ini adalah mungkin untuk membuat apa-apa rasa mengantuk atau pening teruk.
 • Doktor anda mungkin mahu menyemak fungsi jantung anda dengan ECG sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini, dan mungkin mahu melakukan pemeriksaan lanjut dari semasa ke semasa sepanjang rawatan anda.
 • Ubat ini boleh menyebabkan sesetengah orang untuk menambah berat badan. Berbincang dengan doktor anda mengenai ini sebelum anda memulakan rawatan supaya anda boleh membincangkan strategi, seperti pemakanan dan senaman, untuk meminimumkan sebarang keuntungan berat badan.
 • ubat-ubatan antipsikotik dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk mendapat darah beku dalam vena (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari). Atas sebab ini, anda perlu berjumpa doktor dengan segera jika anda mendapat apa-apa tanda-tanda berikut, yang boleh mencadangkan anda mempunyai darah beku: menikam sakit dan / atau kemerahan yang luar biasa atau bengkak pada satu kaki, sakit pada bernafas atau batuk, batuk darah atau sesak nafas secara tiba-tiba.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami pergerakan yang tidak normal, terutamanya pada muka, bibir, rahang dan lidah, semasa mengambil ubat ini. Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kesan sampingan yang jarang berlaku yang dikenali sebagai dyskinesia dyskinesia, dan doktor anda mungkin akan meminta anda untuk berhenti mengambil ubat ini, atau mengurangkan dos anda.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala berikut semasa mengambil ubat ini: demam panas, berpeluh, kekejangan otot, pernafasan lebih cepat dan mengantuk atau mengantuk. Gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh kesan sampingan jarang berlaku dikenali sebagai sindrom malignan neuroleptik, dan rawatan anda mungkin perlu dihentikan.

GUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI

 • Orang tua.
 • Penurunan fungsi buah pinggang.
 • Orang yang mempunyai penyakit yang melibatkan jantung dan saluran darah (penyakit kardiovaskular) kegagalan contoh jantung, angina, serangan jantung sebelum atau degupan jantung yang perlahan atau tidak teratur (aritmia).
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga rentak jantung yang tidak normal dilihat pada kesan pemantauan jantung atau ECG sebagai ‘selang QT berpanjangan.
 • Pesakit yang mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan ‘berpanjangan selang QT (doktor anda akan tahu, tetapi melihat akhir lembaran fakta ini untuk beberapa contoh).
 • Orang dengan gangguan dalam tahap elektrolit dalam darah mereka, paras kalium darah rendah tertentu (hypokalaemia).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko untuk mendapat strok, contohnya sejarah strok atau mini strok (TIA), merokok, diabetes, tekanan darah tinggi, atau sejenis denyutan jantung tidak teratur dipanggil fibrilasi atrium.
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga pembekuan darah (trombosis vena), sebagai contoh dalam urat kaki (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko yang lain untuk mendapat darah beku, misalnya merokok, berat badan berlebihan, mengambil pil perancang, yang berusia lebih 40, pembedahan besar baru-baru ini atau yang bergerak untuk tempoh yang berpanjangan.
 • Orang yang mempunyai diabetes atau yang berisiko mendapat kencing manis. (Jika anda mempunyai diabetes tahap gula dalam darah anda perlu dipantau dengan teliti semasa anda menjalani rawatan dengan ubat ini, kerana Amisulpride boleh meningkatkan gula dalam darah anda.)
 • Orang yang mempunyai sejarah sawan (sawan), contohnya epilepsi.
 • Orang yang dalam keadaan yang meningkatkan risiko epilepsi atau sawan, contohnya, kerosakan otak atau penarikan balik daripada alkohol.
 • Penyakit Parkinson.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • Kanak-kanak di bawah 18 tahun.
 • Orang yang mempunyai tumor yang berkembang pesat dengan kehadiran hormon prolaktin, sebagai contoh tumor kelenjar pituitari dalam kanser otak atau payudara.
 • Orang yang mempunyai tumor kelenjar adrenal (phaeochromocytoma).
 • Penyusuan.
 • Ubat ini tidak dilesenkan atau disyorkan untuk merawat psikosis pada orang tua dengan demensia, penyakit seperti Alzheimer, kerana Amisulpride boleh meningkatkan risiko strok atau kematian dalam kumpulan ini orang.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Keselamatan ubat ini untuk digunakan ketika hamil belum ditubuhkan. Ia tidak digalakkan untuk digunakan dalam kehamilan melainkan dianggap penting oleh doktor anda dan faedah kepada ibu melebihi apa-apa risiko yang berpotensi untuk perkembangan bayi. Jika ubat yang digunakan semasa trimester ketiga Amisulpride boleh menyebabkan kesan sampingan atau gejala pada bayi selepas kelahiran dan bayi mungkin perlu pemantauan tambahan kerana ini.Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.
 • Jika anda mendapat hamil atau ingin merancang kehamilan semasa mengambil ubat ini Amisulpride adalah penting untuk berunding dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan nasihat. Anda tidak boleh tiba-tiba berhenti mengambil ubat ini melainkan jika doktor anda memberitahu anda, kerana ini boleh menyebabkan gejala-gejala anda untuk kembali.
 • Ia adalah tidak diketahui jika ubat ini mengalir ke dalam susu ibu. Pengeluar menyatakan bahawa ibu-ibu yang perlu mengambil ubat ini tidak boleh menyusukan bayi mereka.Dapatkan nasihat perubatan daripada doktor anda.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

SANGAT BIASA (MENJEJASKAN LEBIH DARIPADA 1 DALAM 10 ORANG)

 • pergerakan yang tidak normal daripada tangan, kaki, muka, leher dan lidah, contohnya gegaran, bergerak-gerak, ketegaran (kesan extrapyramidal).
 • Kebimbangan, kegelisahan dan pergolakan (akathisia).
 • Peningkatan air liur.

BERSAMA (MENJEJASKAN ANTARA 1 DALAM 10 DAN 1 DALAM 100 ORANG)

 • Mengantuk.
 • Sukar tidur (insomnia).
 • Gangguan usus seperti sembelit, loya atau muntah-muntah.
 • Mulut kering.
 • Peningkatan prolaktin darah (menghasilkan susu hormon) peringkat (hyperprolactinaemia).Kadang-kadang ini boleh membawa kepada gejala-gejala seperti pembesaran payudara, pengeluaran susu dan berhenti tempoh haid.
 • mati pucuk.
 • Masalah dengan syahwat.
 • Tekanan darah rendah (hipotensi).
 • Penambahan berat badan.

SESUATU YANG LUAR BIASA (MENJEJASKAN ANTARA 1 DALAM 100 DAN 1 DALAM 1000 ORANG)

 • pergerakan sukarela berirama lidah, muka, mulut dan rahang, yang kadang-kadang boleh diiringi oleh pergerakan sukarela tangan dan kaki (dyskinesia dyskinesia – lihat amaran bahagian atas).
 • Sawan.
 • Peningkatan tahap glukosa darah. Beritahu doktor anda jika anda mendapati anda rasa luar biasa lapar atau dahaga, atau perlu membuang air kecil lebih kerap daripada biasa. Orang yang mempunyai diabetes perlu memantau gula darah mereka rapat.
 • kadar jantung perlahan (bradycardia).
 • Dibangkitkan enzim hati.
 • Tindak balas alahan.

KEKERAPAN TIDAK DIKETAHUI

 • rentak jantung yang tidak tetap dilihat sebagai ‘berpanjangan selang QT’ pada ECG.
 • degupan jantung yang tidak normal (arrhythmias).
 • Suhu yang tinggi digabungkan dengan tahap jatuh kesedaran, pucat, berpeluh dan denyutan jantung yang cepat (sindrom malignan neuroleptik). Memerlukan menghentikan ubat-ubatan dan rawatan perubatan dengan segera – lihat bahagian amaran di atas.
 • darah beku yang tidak normal dalam saluran darah (trombosis vena – lihat bahagian amaran di atas).
 • Menurun bilangan sel-sel darah merah, sel-sel darah putih atau platelet dalam darah. Anda perlu berjumpa doktor anda jika anda mengalami mana-mana gejala berikut: lebam tidak dapat dijelaskan atau pendarahan, bintik ungu, sakit tekak, ulser mulut, suhu yang tinggi (demam), rasa sakit letih atau umum. Doktor anda mungkin mahu mengambil ujian darah untuk memeriksa sel-sel darah anda.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat ini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Ia adalah penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini anda. Begitu juga, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan baru ketika mengambil satu ini, untuk memastikan bahawa gabungan itu selamat.

Amisulpride tidak boleh diambil dengan mana-mana ubat yang berikut, sebagai kombinasi yang boleh menyebabkan rentak jantung yang tidak normal serius yang dikenali sebagai torsades de pointes:

 • antiarrhythmics (ubat yang digunakan untuk merawat irama jantung yang tidak normal) seperti quinidine, disopyramide, procainamide, amiodarone, sotalol
 • antimalarials tertentu, contohnya halofantrine, chloroquine, kuinina, mefloquine, Riamet
 • cisapride
 • droperidol
 • erythromycin diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena)
 • methadone
 • moxifloxacin
 • pentamidine
 • antipsikotik lain, khususnya sertindole , thioridazine , haloperidol , pimozide .

Ubat-ubatan berikut hendaklah digunakan dengan berhati-hati dalam kombinasi dengan amisulpride, kerana ia boleh meningkatkan risiko ritma jantung tidak normal (berpanjangan selang QT pada surih pemantauan jantung atau ECG):

 • antihistamin yang astemizole, mizolastine atau terfenadine
 • arsenik trioksida
 • atomoxetine
 • antidepresan tertentu, contohnya amitriptyline, imipramine, maprotiline
 • ubat-ubatan yang boleh mengurangkan tahap darah kalium, contohnya julap , amphotericin B diberi secara suntikan ke dalam vena, tetracosactide , kortikosteroid sepertidexamethasone , atau diuretik seperti furosemide atau bendroflumethiazide
 • ubat-ubatan yang boleh melambatkan kadar jantung, contohnya clonidine, diltiazem, verapamil, digoxin atau beta-blockers seperti propranolol .

Mungkin ada peningkatan risiko mengantuk dan ubat pelali jika amisulpride diambil dengan satu daripada yang berikut (yang juga boleh menyebabkan mengantuk):

 • alkohol
 • barbiturat, contohnya amobarbital, phenobarbital
 • benzodiazepin, contohnya diazepam, temazepam
 • Negara antidepresan, contohnya phenelzine
 • sedating antihistamin, contohnya chlorphenamine, hydroxyzine
 • ubat tidur, contohnya zopiclone
 • ubat penahan sakit opioid kuat, contohnya morfin, codeine
 • antidepresan tricyclic, contohnya amitriptyline .

Amisulpride boleh meningkatkan darah kesan tekanan merendahkan ubat yang menurunkan tekanan darah , termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (antihipertensi) dan ubat-ubatan yang tekanan darah yang lebih rendah sebagai kesan sampingan, seperti benzodiazepin. Jika anda mengambil ubat-ubatan yang merendahkan tekanan darah anda perlu memberitahu doktor anda jika anda berasa pening atau pengsan selepas memulakan rawatan dengan ubat ini, kerana dos anda mungkin perlu menyesuaikan diri.

Amisulpride boleh menentang kesan ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson yang bekerja dengan merangsang reseptor dopamin di dalam otak, sebagai contoh ropinirole , pergolide ,bromocriptine . Ia tidak boleh digunakan dalam kombinasi dengan levodopa .

Amisulpride boleh menentang kesan ubat-ubatan anticonvulsant digunakan untuk merawat epilepsi.

Amisulpride boleh meningkatkan tahap gula dalam darah dan mengganggu kawalan diabetes.Orang dengan diabetes mungkin memerlukan pelarasan dos mereka ubat antidiabetik .

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

tablet Amisulpride boleh didapati tanpa nama jenama, iaitu sebagai ubat generik.

Mymedabc.com