AMLODIPINE

Mymedabc.com

APA AMLODIPINE?

Amlodipine adalah nama jenama untuk besylate amlodipine, ubat preskripsi yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, atau tekanan darah tinggi.

Amlodipine juga digunakan untuk merawat penyakit arteri koronari (CAD) pada pesakit tanpa kegagalan jantung, dan beberapa jenis angina (sakit dada) dari CAD, seperti activity- dan angina tekanan akibat (angina stabil kronik), dan angina yang berlaku pada rehat (angina Prinzmetal ini).

Diambil secara tetap, Amlodipine boleh mengawal angina, tetapi ia tidak berhenti sakit dada selepas ia telah pun bermula.

Dadah ini juga boleh mengurangkan risiko seseorang mendapat kejadian kardiovaskular yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi, seperti strok andheart serangan.

Amlodipine tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai penghalang saluran kalsium, yang menghalang aliran kalsium ke dalam otot jantung dan otot-otot di sepanjang dinding saluran darah.

Kerana pengecutan otot ini bergantung kepada kalsium, Amlodipine melegakan dan meluaskan saluran darah, dengan itu meningkatkan aliran darah.

Doktor juga kadang-kadang menetapkan Amlodipine “off-label” untuk rawatan sakit kepala kelompok, migrain, sindrom Raynaud (gangguan salur darah), andcongestive kegagalan jantung.

Dikeluarkan oleh Pfizer, Amlodipine pertama kali diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1987.

Pada awal 1990-an, penyelidik menjalankan kajian PRAISE yang dipanggil, yang disokong oleh Pfizer, untuk menentukan sama ada Amlodipine boleh membantu mengurangkan risiko kematian di kalangan mereka yang mengalami kegagalan jantung yang teruk.

Walaupun kajian itu mendapati manfaat keseluruhan sedikit kepada teruk pesakit yang mengalami kegagalan jantung, ia mencadangkan bahawa Amlodipine mungkin memanjangkan hayat adalah subkumpulan bagi orang yang mengalami kegagalan jantung dari cardiomyopathy bukan iskemia (kerosakan otot jantung tidak berkaitan dengan bekalan darah rendah ke arteri koronari).

Untuk menyiasat kemungkinan ini, Pfizer ditaja kajian PRAISE-2, yang didapati tidak memberi manfaat kepada kumpulan kecil yang dalam perbicaraan PRAISE-1 dan telah dibentangkan di persidangan pada tahun 2000.

Walau bagaimanapun, hasil kajian itu tidak diterbitkan dalam jurnal akademik sehingga 2013, yang membawa beberapa pakar mempersoalkan sama ada Pfizer sengaja ditangguhkan penerbitan untuk mengelakkan data dan penemuan daripada menjadi umum.

AMARAN AMLODIPINE

Orang yang mempunyai sensitiviti yang diketahui amlodipine tidak perlu mengambil Amlodipine.

Walaupun Amlodipine digunakan untuk merawat angina, semakin teruk sakit dada dan serangan jantung boleh membangunkan selepas memulakan atau meningkatkan dos dadah – ini adalah benar untuk orang yang mempunyai penyakit arteri koronari obstruktif teruk.

Amlodipine juga boleh menyebabkan hypotension gejala (tekanan darah rendah), terutama pada orang dengan masalah injap jantung dipanggil stenosis aorta.

Sebelum memulakan Amlodipine, beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai penyakit jantung atau hati masalah, kerana anda mungkin memerlukan kursus yang berbeza rawatan Amlodipine.

KEHAMILAN DAN AMLODIPINE

Amlodipine menimbulkan bahaya mungkin kepada bayi dalam kandungan.

kajian haiwan telah menunjukkan bahawa Amlodipine meningkatkan risiko kematian janin dalam rahim, mengurangkan saiz sampah, dan memanjangkan kedua-dua kehamilan dan buruh tempoh, tetapi tidak ada kajian yang mencukupi dan yang terkawal di kalangan wanita hamil.

ubat harus oleh itu hanya boleh digunakan semasa mengandung jika manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada kanak-kanak yang belum lahir.

Wanita yang menyusukan anak tidak perlu menggunakan Amlodipine kerana ia tidak diketahui jika ubat itu dikumuhkan dalam susu ibu.

KESAN SAMPINGAN AMLODIPINE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA AMLODIPINE

Kesan sampingan yang paling biasa Amlodipine adalah edema, atau bengkak pada tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah. Anda lebih berkemungkinan untuk mengalami edema dengan dos yang lebih tinggi Amlodipine. Lain-lain kesan sampingan yang biasa Amlodipineinclude:

 • Sakit kepala
 • Sakit perut
 • Loya
 • Pening
 • Mengantuk dan keletihan
 • Flushing (rasa kehangatan)

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG TERUK AMLODIPINE

Mengambil Amlodipine boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang serius. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda mengalami:

 • Lebih kerap atau sakit dada yang teruk
 • Berdebar-debar (cepat, kuat, atau tidak teratur degupan jantung)
 • pengsan

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG JARANG AMLODIPINE

Dalam ujian klinikal, Amlodipine telah dikaitkan dengan pelbagai kesan sampingan yang jarang berlaku, yang memberi kesan kurang daripada satu peratus orang. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

 • kekejangan otot
 • perubahan cirit-birit, muntah-muntah, dan berat
 • penglihatan yang tidak normal
 • Kemurungan dan keresahan
 • Kegatalan dan ruam
 • kesukaran bernafas

Hubungi doktor anda jika anda mengalami sebarang kesan sampingan yang teruk.

INTERAKSI AMLODIPINE

Apabila mengambil Amlodipine, anda tidak perlu mengambil lebih daripada 20 miligram (mg) daripada ubat simvastatin kolesterol (Zocor, Vytorin).

ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan Amlodipine termasuk:

 • Bahan penyekat daripada CYP3A4 enzim hati, termasuk ketoconazole (Nizoral, Extina), itraconazole (Sporanox), dan ritonavir (Norvir)
 • Sildenafil (Viagra)
 • Cyclosporine (Restasis, Neoral)

Walaupun Amlodipine tidak diketahui untuk berinteraksi dengan banyak ubat-ubatan, pastikan untuk memberitahu doktor anda mengenai ubat-ubatan (preskripsi, bukan preskripsi, dan over-the-counter), dadah haram dan rekreasi, ubat-ubat herba dan makanan tambahan yang anda ambil.

AMLODIPINE DAN GRAPEFRUIT

Terdapat sedikit bukti bahawa anggur dan jus limau gedang akan berinteraksi dengan Amlodipine.Walau bagaimanapun, untuk selamat, pertimbangkan mengelakkan semua produk limau gedang jika anda juga mengambil Amlodipine.

AMLODIPINE DOS

Amlodipine datang dalam tiga saiz tablet, yang perlu diambil sekali sehari, dengan atau tanpa makanan: 2.5 mg, 5 mg dan 10 mg.

Dewasa biasanya bermula dengan dos 5 mg, dengan dos maksimum 10 mg. Orang dewasa yang kecil, rapuh, warga tua, atau mempunyai masalah hati boleh dimulakan pada dos 2.5 mg.

Kanak-kanak berusia 6 hingga 17 boleh diberikan dos 2.5 hingga 5 mg – dos harian lebih 5 mg tidak dikaji pada kanak-kanak. Kesan Amlodipine kepada kanak-kanak di bawah 6 tahun tidak diketahui.

AMLODIPINE OVERDOSE

Amlodipine berlebihan boleh menyebabkan denyutan jantung yang cepat dan tekanan darah rendah yang teruk, mungkin menyebabkan pening dan pengsan.

Jika anda percaya anda atau orang lain telah menggunakan terlebih, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda, atau pergi ke bilik kecemasan hospital terdekat dengan segera.

Jika seseorang pengambilan Amlodipine telah runtuh atau tidak bernafas, hubungi 911.

TERLEPAS DOS AMLODIPINE

Ambil dos anda Amlodipine pada masa yang sama setiap hari.

Jika anda terlepas dos Amlodipine, bawa ia sebaik sahaja anda ingat.

Jika telah lebih daripada 12 jam sejak dos terlepas anda, menunggu dan mengambil dos seterusnya pada masa biasa anda.

VIDEO AMLODIPINE

Mymedabc.com