AMOXICILLIN

Mymedabc.com

APAKAH AMOXICILLIN?

Amoxicillin tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang dipanggil penisilin yang berasal dari satu bentuk kulat dipanggil Penicillium kulat.

Penisilin adalah ubat antibiotik, yang bermaksud bahawa ia digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan untuk menghapuskan bakteria diri mereka sendiri.

Amoxicillin melawan bakteria dengan menghalang mereka dari membentuk dinding sel dan menghalang mereka daripada tumbuh. Ini membunuh bakteria dan akhirnya membasmi jangkitan.

Amoxicillin tidak diketahui berkesan terhadap jangkitan virus seperti selesema dan selesema.

Keadaan seperti ini adalah yang terbaik dirawat dengan ubat anti-virus atau vaksin di mana tersedia, bergantung kepada penyakit itu.

APAKAH SYARAT-SYARAT YANG IA MERAWAT? 1,3-5

Sebagai antibiotik, amoxicillin digunakan untuk merawat jangkitan tertentu yang telah disebabkan oleh bakteria.

Berikut adalah syarat-syarat yang amoxicillin boleh dilakukan untuk merawat sendiri:

  • bronkitis
  • Jangkitan telinga
  • gonorrhea
  • penyakit Lyme
  • pneumonia
  • jangkitan kulit
  • jangkitan tekak
  • tonsillitis
  • kepialu
  • Jangkitan saluran kencing.

Amoxicillin juga boleh digunakan dalam kombinasi dengan lain yang dipanggil clarithromycin antibiotik untuk merawat ulser perut yang disebabkan oleh H. pylori jangkitan bakteria. Ubat ini juga boleh ditambah dengan penggunaan lansoprazole untuk membantu mengurangkan asid dan gejala refluks asid perut.

penyedia penjagaan kesihatan kadang-kadang menetapkan amoxicillin untuk masalah jantung tertentu, untuk preventchlamydia semasa mengandung dan sebagai profilaktik untuk mencegah jangkitan bakteria pada bayi baru lahir atau injap jantung selepas prosedur pembedahan.Amoxicillin hanya boleh digunakan “off-label” jika disyorkan secara khusus oleh pembekal penjagaan kesihatan.

Amoxicillin juga telah disyorkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dan Kumpulan Kerja Johns Hopkins di Biodefense Awam sebagai “off-label” pilihan terapeutik untuk pesakit yang mungkin telah terdedah dalam Rob Hirup. Mereka mengesyorkan ia sebagai pilihan untuk pesakit yang mungkin tidak dapat untuk mempunyai rawatan yang diluluskan secara rasmi.

BAGAIMANAKAH AMOXICILLIN DIAMBIL?

Amoxicillin boleh diketepikan dalam pelbagai bentuk hendaklah diambil secara lisan: sebagai tablet yang kering, tablet kunyah, kapsul, penggantungan (penyediaan cecair) atau jatuh untuk kanak-kanak.

Amoxicillin biasanya diambil sama ada dua kali sehari (setiap 12 jam) atau tiga kali sehari (setiap 8 jam), bergantung kepada arahan doktor. Ia boleh diambil dengan atau tanpa makanan, dan jika diambil dalam bentuk cecair ia boleh dicampur dengan cecair lain seperti rumusan bayi, jus buah-buahan, susu dan air.

Cecair dan titisan perlu digoncang dengan teliti sebelum digunakan untuk memastikan bahawa ubat yang diagihkan secara sama rata. Tablet dan kapsul perlu diambil dengan air dan tablet kunyah perlu dikunyah sepenuhnya sebelum ia ditelan.

Ia adalah penting untuk mengikuti sukatan yang tepat dan kekerapan seperti yang diarahkan oleh penyedia penjagaan kesihatan. Jika dos yang terlepas, seseorang itu perlu diambil secepat mungkin melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

Walaupun gejala-gejala surut, adalah penting bahawa kursus rawatan mengikutinya hingga akhir.Menghentikan rawatan sebelum akhir kursus yang ditetapkan meningkatkan risiko bakteria membangunkan rintangan kepada antibiotik; terdapat juga kemungkinan bahawa jangkitan itu boleh kembali.

VIDEO AMOXICILLIN

Mymedabc.com