ARANG

Mymedabc.com

Arang, jenis yang digunakan untuk kanak, adalah kayu sekerap atau habuk papan sebahagiannya dibakar dalam ketuhar yang panas sehingga ia menjadi apa yang dipanggil char kayu. Iaitu, kayu yang yang dimasak dengan sempurna tetapi tidak ke titik perpecahan. Jika anda pernah membuat api, anda mungkin telah melihat kayu mencapai keadaan ini sebelum ia bertukar menjadi abu.

Henry Ford mempelopori pengeluaran besar-besaran arang apabila beliau membina sebuah loji kimia untuk menuntut semula kayu sekerap dicipta melalui pengeluaran Model beliau Ts. Asalnya dipanggil Ford Arang, produk telah dijual secara eksklusif di pengedar kereta Ford. Kemudian, kemudahan itu telah ditukar nama untuk EG Kingsford, saudara Ford dan lelaki yang dikreditkan dengan formula dan proses. Produk ini juga telah dinamakan semula, sebagai Kingsford Arang, salah satu jenama yang paling laris di pasaran hari ini.

Untuk membuat arang, kayu atau kayu sisa dimasukkan ke dalam sama ada atau tanur pengering menghisap kelembapan sehingga mereka akan membakar cekap, maka biasanya dimasak dalam besi tuang ketuhar tabung kimia. Ini adalah cylindrically relau berbentuk yang bekerja dengan oksigen yang sangat sedikit, jadi kayu pandai membuat lebih perlahan. Lebih banyak oksigen akan menghasilkan api yang lebih besar, yang hanya akan membakar kayu dan bukannya menjadikan ia ke dalam karbon tulen, atau char kayu.

Briket bantal berbentuk lebih biasa diperbuat daripada granul hangus yang biasanya datang dari habuk papan. Ini dicampurkan dengan arang batu antrasit, tepung jagung, dan boraks. Nitrat ditambah untuk membantu arang menyalakan dengan lebih cepat, dan kapur untuk membantu ia menganggap putih, rupa ashy yang membolehkan grillers tahu arang cukup panas untuk mula memasak lebih.

Campuran ini bermula ketekalan salji basah (hanya ia panas), dan kemudian pergi pada tali pinggang di mana ia dicap pada briket. Pada ketika ini, perisa Mesquite ditambah dengan sesetengah produk, atau cecair lebih ringan dalam kes Perlawanan Light Arang Light Segera Kingsford ini.

Ketulan besar char kayu dijual sebagai apa yang dikenali sebagai ketulan arang.

Bilangan orang yang lebih suka sekaligus lebih briket arang yang semakin meningkat, dan firma-firma kecil seperti asal arang Syarikat adalah tanaman untuk menawarkan produk baru untuk memenuhi permintaan. Walaupun ia adalah sedikit lebih sukar untuk memasak lebih kerana buah tidak seragam dalam saiz, sekaligus biasanya mempunyai kurang bahan tambahan daripada briket (atau tiada), dan sebagainya tidak memberikan rasa kimia untuk makanan anda. The Original Arang Syarikat menawarkan satu produk yang ia kot dalam lilin semula jadi, bukannya cecair lebih ringan, untuk pencucuhan cepat.

Lebih menarik lagi, keadaan Missouri menyumbang 80 peratus daripada pengeluaran arang negara. Mungkin kerana ia digunakan untuk mempunyai peraturan kualiti udara yang kurang ketat. Walaupun persekutuan Akta Udara Bersih telah diluluskan pada tahun 1970, Missouri tidak bermula melaksanakan kawalan sehingga sedekad kemudian.

VIDEO ARANG

Mymedabc.com