ARFORMOTEROL

Mymedabc.com

APA ARFORMOTEROL?

Arformoterol adalah bronkodilator. Ia berfungsi dengan otot di dalam saluran pernafasan santai untuk meningkatkan pernafasan.

penyedutan Arformoterol digunakan untuk mencegah bronchoconstriction pada orang dengan penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD), yang termasuk bronkitis kronik dan emphysema.Arformoterol tidak akan melayan serangan bronchospasm yang telah pun bermula.

Arformoterol juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan penyedutan arformeterol untuk merawat serangan bronchospasm yang telah pun bermula.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda merasa bahawa ubat ini tidak berfungsi dan juga seperti biasa, atau jika anda fikir anda perlu untuk menggunakan lebih daripada biasa. Keperluan yang meningkat untuk ubat boleh menjadi tanda awal bahawa keadaan anda semakin teruk.

Salmeterol, perubatan yang sama dengan arformoterol, telah ditunjukkan untuk meningkatkan risiko kematian yang berkaitan dengan asma. Ia adalah tidak diketahui sama ada arformoterol boleh menyebabkan kesan yang sama pada orang dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik.Gunakan hanya dos yang ditetapkan ubat ini, dan tidak menggunakannya untuk lebih lama daripada doktor anda mencadangkan. Ikut semua arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat.Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko individu anda dan manfaat menggunakan penyedutan arformoterol.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada arformoterol.

Salmeterol, perubatan yang sama dengan arformoterol, telah ditunjukkan untuk meningkatkan risiko kematian yang berkaitan dengan asma. Ia adalah tidak diketahui sama ada arformoterol boleh menyebabkan kesan yang sama pada orang dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik.Gunakan hanya dos yang ditetapkan ubat ini, dan tidak menggunakannya untuk lebih lama daripada doktor anda mencadangkan. Ikut semua arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat.Berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko individu anda dan manfaat menggunakan penyedutan arformoterol.

Untuk memastikan arformoterol penyedutan adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung, irama gangguan jantung, atau tekanan darah tinggi;
 • epilepsi atau gangguan penyitaan lain;
 • diabetes;
 • glaukoma;
 • gangguan tiroid;
 • penyakit hati; atau
 • sejarah peribadi atau keluarga sindrom Long QT.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada arformoterol akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada sedutan arformoterol melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa sahaja yang berumur di bawah 18 tahun tanpa nasihat doktor anda.

APA ARFORMOTEROL?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai;

 • bronchospasm (berdehit, sesak dada, kesukaran bernafas);
 • sakit dada, denyutan jantung cepat atau berdebar-debar, rasa resah, gegaran;
 • sesak nafas (walaupun dengan melakukan senaman ringan), bengkak, berat badan yang cepat;
 • tompok putih atau kudis dalam mulut anda atau pada bibir anda; atau
 • mulut kering, dahaga meningkat, mengantuk, rasa gelisah, kekeliruan, loya, muntah, kerap buang air kecil, sakit atau kelemahan otot, kadar jantung yang cepat, rasa pitam atau pengsan.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • kelemahan; sakit kepala, masalah tidur (insomnia);
 • loya, muntah-muntah, cirit-birit;
 • kejang kaki;
 • demam;
 • hidung tersumbat; atau
 • serak atau suara mendalam.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI ARFORMOTEROL

Jangan gunakan bronkodilator jangka bertindak kedua seperti formoterol (Foradil, Perforomist, Symbicort) atau salmeterol (Serevent, Advair) melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan penyedutan arformoterol, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

ARFORMOTEROL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Jangan gunakan penyedutan arformoterol untuk merawat serangan bronchospasm tiba-tiba. Ia tidak akan berfungsi dengan cukup pantas. Gunakan hanya ubat sedutan bertindak pantas.

Jika anda telah beralih dari yang singkat bertindak bronkodilator untuk penyedutan arformoterol, berhenti menggunakan bronkodilator yang lain dan menggunakannya hanya untuk serangan bronchospasm tiba-tiba. bronkodilator Pendek lakonan termasuk albuterol (Proventil, Ventolin, Combivent), bitolterol (Tornalate), levalbuterol (Xopenex), metaproterenol (Alupent, Metaprel), atau pirbuterol (Maxair).

penyelesaian Arformoterol untuk penyedutan adalah untuk digunakan hanya dengan mesin jet nebulizer standard berhubung dengan pemampat udara. Jangan campur arformoterol dengan ubat-ubatan lain di nebulizer. Jangan mengambil ubat ini melalui mulut atau menelannya.

Untuk menggunakan penyelesaian dengan nebulizer yang:

 • Buka beg foil dan memerah semua ubat ke dalam kamar nebulizer. Lampirkan pelekap mulut atau topeng muka kepada kebuk ubat. Kemudian, melampirkan kebuk ubat untuk pemampat.
 • Duduk tegak dalam kedudukan yang selesa. Letakkan corong ke dalam mulut anda atau meletakkan muka topeng pada, meliputi hidung dan mulut anda. Hidupkan pemampat.
 • Tarik nafas perlahan-lahan dan sama rata sehingga anda telah dihidu semua ubat (biasanya 5 hingga 10 minit). Rawatan ini selesai apabila tiada kabus lebih dibentuk oleh nebulizer dan ruang dadah kosong.
 • Bersihkan nebulizer selepas setiap kali digunakan. Ikut arahan pembersihan yang disertakan dengan nebulizer anda.

Dapatkan rawatan perubatan jika anda fikir ubat-ubatan anda tidak berfungsi juga.

COPD biasanya dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit dibekalkan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda.

Simpan ubat ini di dalam beg foil sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Apabila kantung dibuka, anda perlu menggunakan ubat segera. Membuang kantung kosong jauhnya di mana kanak-kanak dan haiwan peliharaan tidak boleh mendapatkan ia.

Menyimpan beg foil di dalam peti sejuk tetapi tidak membenarkan mereka untuk membekukan.

Anda boleh menyimpan beg foil pada suhu bilik tetapi anda perlu menggunakan mereka dalam masa 6 minggu. Menyimpan cawan-cawan sekali guna pada suhu bilik dan melindungi mereka daripada haba dan cahaya. Jangan gunakan sebarang ubat jika ia tidak kelihatan jelas dan tidak berwarna dalam botol.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Dos berlebihan penyedutan arformoterol boleh membawa maut.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk sakit dada, degupan jantung cepat atau tidak teratur, cemas, gegaran, kekejangan otot, rasa pitam dan pengsan.

Biarkan sahaja dos yang terlepas dan tunggu sehingga dos seterusnya yang dijadualkan secara tetap. Jangan gunakan dua dos pada masa yang sama. Ia adalah penting untuk menggunakan penyedutan arformoterol kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

VIDEO ARFORMOTEROL

Mymedabc.com