ARGININE

Mymedabc.com

Arginine, atau L-arginine, adalah salah satu daripada 20 asid amino kita dapat daripada protein. Ia biasanya dianggap sebagai asid amino separuh penting, yang bermaksud badan mendapat cukup itu jika anda makan diet yang sihat. Tambahan tidak biasanya perlu, tetapi boleh membantu orang yang dalam keadaan tertentu.

DI MANA ANDA BOLEH DAPATKAN ARGININE?

Arginine boleh didapati dalam beberapa produk makanan yang berbeza, termasuk daging merah, ayam, ikan, produk tenusu, benih, kacang, whey, sayur-sayuran berdaun, dan buah-buahan.

Turki adalah sumber yang sangat baik arginina. Cubalah bakar dengan asparagus dan keju feta, dimasak dengan rempah dan bayam, atau memasak tanah ayam belanda forturkey, kacang, dan alpukat taco salad. Kacang, kacang dan benih  juga merupakan sumber besar; anda menggunakan periuk yang perlahan untuk mendapatkan menetapkan arginine anda dengan sup pelbagai kacang, atau snek pada kacang pada sebelah petang.

makanan tambahan Arginine boleh datang dalam bentuk tablet oral atau suntikan. Sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum memulakan untuk mengambil apa-apa makanan tambahan baru.

APA ADAKAH ARGININE DO?

Salah satu fungsi utama arginine dalam badan adalah untuk menukar menjadi oksida nitrik. Nitrik oksida membantu saluran darah berehat dan berkembang, yang penting untuk mengawal aliran darah.

Oleh kerana fungsi ini, doktor mungkin mengesyorkan makanan tambahan arginine untuk membantu jantung dan saluran darah keadaan merawat. Syarat-syarat ini termasuk kegagalan jantung kongestif, sakit dada, tekanan darah tinggi, penyakit arteri koronari, mati pucuk, arteri tersumbat, dan sakit kepala vaskular.

KESIHATAN JANTUNG

Terdapat perdebatan sama ada arginine boleh mencegah serangan jantung, dan sama ada anda perlu mengambil makanan tambahan selepas serangan jantung. Walaupun kajian Poland menunjukkan bahawa orang yang mempunyai sakit jantung tidak mengalami kesan sampingan yang negatif daripada mengambil arginina, kajian kemudian menafikan tuntutan tersebut, sambil menambah bahawa arginine boleh dikaitkan dengan kadar kematian yang lebih tinggi.

Terdapat beberapa bukti bahawa arginine boleh membantu kegagalan merawat jantung dan sakit dada berkaitan dengan penyakit arteri koronari. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengambil makanan tambahan arginine tanpa pengawasan perubatan, terutamanya selepas serangan jantung baru-baru ini.

ALIRAN DARAH

Kerana ia membantu dengan aliran darah, makanan tambahan kadang-kadang arginine digunakan untuk merawat mati pucuk lelaki. Walau bagaimanapun, keputusan yang bercampur-campur. A 2011 studyfound bahawa suplemen lisan L-citrulline, yang menukarkan ke dalam arginine, menunjukkan peningkatan pada lelaki yang ringan disfungsi erektil sederhana. Walau bagaimanapun, makanan tambahan L-arginine tidak menunjukkan peningkatan pada lelaki, atau wanita dengan disfungsi seksual menopaus.

KEGUNAAN LAIN

Kajian terbaru menunjukkan kesan positif lain makanan tambahan arginina. Satu kajian Cina baru-baru ini menunjukkan kesan positif ke atas imun kajian sistem regulation.Another menunjukkan bahawa mengambil makanan tambahan arginine sebelum bersenam meningkat masa untuk keletihan dalam gusti lelaki. Kajian lain menunjukkan bahawa suplemen arginine boleh membantu meningkatkan toleransi glukosa dalam tikus, yang bermakna ia mungkin mempunyai potensi dalam rawatan diabetes.

makanan tambahan Arginine sering digabungkan dengan ubat-ubatan lain untuk merawat penyakit tertentu. Sebagai contoh, ia boleh digabungkan dengan kemoterapi untuk merawat kanser payudara. Ia juga boleh digabungkan dengan ibuprofen untuk merawat migrain, dan dengan bahan lain untuk membantu pemulihan selepas pembedahan, penyembuhan luka, dan untuk merawat jangkitan. Arginine, digabungkan dengan asid amino yang lain, juga telah digunakan untuk memerangi berat badan pada pesakit dengan HIV / AIDS.

VIDEO ARGININE

Mymedabc.com