ASID ALGINIK

Mymedabc.com

Apakah asid alginik ??

asid alginik adalah bahan acuan yang amat selamat paling sering digunakan dalam LifeCasting. Ia diperbuat daripada pelbagai bahan kimia gred makanan termasuk alginik acid- polimer organik yang berasal dari batang rumpai laut. Apabila alginate “set”, polimer ini cross-link antara satu sama lain menggunakan ion kalsium sebagai gam, membentuk yang sama pepejal fleksibel untuk getah atau keju.

Serbuk alginate dicampur dengan air kosong untuk membentuk cecair tebal. Ia boleh menjadi senipis adunan lempeng atau setebal krim keju bergantung kepada jenis acuan anda ingin.

Cecair ini digunakan untuk kulit dan dalam beberapa minit (ditentukan oleh formula) yang alginate “set” kepada konsisten bergetah. asid alginik adalah anti alahan (selamat) dan TIDAK menjadi panas apabila menetapkan. Apabila alginate dikeluarkan dari kulit permukaan alginate yang telah menangkap setiap butir-butir permukaan kulit sehingga ke cap jari. Ini adalah acuan.

Melahirkan lifecast, bahan pemutus yang sesuai mesti dituangkan ke dalam acuan alginate itu.Apabila pemutus material “set” atau “mengeras”, alginate itu dikeluarkan dan salinan yang tepat daripada bahagian badan yang telah dihasilkan. Lihat tangan Casting Prosedur .

Accu-Cast membuat pelbagai formula alginate. Kami diperbaiki sifat alginates kami untuk membuat mereka ideal untuk pelbagai pekerjaan. acuan baldi, acuan layup, pekerjaan kecil, Jobs besar kami telah mendapat alginate yang akan bekerja.

asid alginik boleh digunakan untuk lain-lain jenis acuan juga. Ia digunakan secara meluas dalam Prosthetic Perubatan dalam pembuatan senjata tiruan dan kaki. Ia juga digunakan dalam General moldmaking dalam pengeluaran prototaip produk baru.

Mymedabc.com