ASID AZELAIC

Mymedabc.com
Jenis ubat A (topikal) penyediaan kulit sapu-on untuk jerawat atau rosacea
Digunakan untuk jerawat; rosacea
Juga dipanggil Finacea®; Skinoren®
Terdapat sebagai Krim atau gel

Jerawat adalah punca biasa tempat. Kebanyakan orang dengan jerawat berumur di antara 12 dan 25, tetapi beberapa orang yang lebih tua dan lebih muda terjejas juga. kelenjar sebaceous kecil terletak hanya di bawah permukaan kulit anda dan membuat minyak (sebum) yang menyimpan kulit anda lembut dan licin. liang-liang kecil pada kulit anda membolehkan sebum untuk datang ke permukaan kulit anda. Dalam jerawat, beberapa liang ini menjadi disekat, menyebabkan jerawat kecil, bintik hitam dan whiteheads. Azelaic krim asid kulit dan gel terutamanya bekerja dengan mencabut plag liang disekat

asid Azelaic juga digunakan untuk rosacea pada orang dewasa. Rosacea adalah keadaan kulit yang biasanya memberi kesan kepada bahagian muka anda seperti hidung, pipi dan dahi. Ia adalah satu keadaan yang sering boleh menyebabkan tompok.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan asid azelaic adalah penting bahawa doktor anda tahu:

  • Jika anda sedang mengambil sebarang ubat atau menggunakan apa-apa persediaan kulit yang lain. Ini termasuklah apa-apa yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
  • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada produk perubatan atau kulit.
  • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai asid azelaic dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda boleh mengalami gunakannya.
  • Ia biasanya disyorkan bahawa anda menggunakan asid azelaic dua kali setiap hari, pada waktu pagi dan petang. Sebelum anda memohon rawatan, basuh kawasan tersebut dengan sabun dan air dan perlahan-lahan kering dengan tuala. Kemudian memohon krim / gel dan sapukan dalam perlahan-lahan. Jika kulit anda sensitif, anda boleh memohon penyediaan hanya sekali sehari untuk beberapa hari sebelum meningkatkannya kepada dua kali sehari.
  • Seperti yang anda menggunakan krim / gel, cuba untuk mengelakkan mendapat di atas kawasan sensitif kulit anda dalam atau di sekitar hidung, mata dan mulut anda. Jangan memohon kepada mana-mana kawasan kulit yang gatal-gatal atau sakit.
  • Ia adalah disyorkan bahawa anda menggunakan sabun lembut dan air suam untuk mencuci dengan. Sentiasa kering kawasan itu perlahan-lahan dengan tuala sebelum memohon rawatan.
  • Teruskan dengan rawatan untuk sekurang-kurangnya sebulan jika anda mempunyai jerawat (atau dua bulan untuk rosacea) sebelum membuat keputusan jika ia bekerja untuk anda atau tidak. Sebab yang paling biasa untuk kegagalan rawatan menyerah terlalu awal. Jika, bagaimanapun, kulit anda tidak bertambah baik selepas waktu ini kemudian membuat temujanji untuk bercakap dengan doktor anda yang akan menasihati anda tentang persiapan lain yang sesuai untuk mencuba.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan persediaan yang mengandungi asid azelaic. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa kesan sampingan azelaic acid (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang)
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Gatal-gatal, kerengsaan (pembakaran), kemerahan Mengurangkan bilangan kali anda menggunakan penyediaan, atau berhenti menggunakannya sama sekali untuk beberapa hari. Apabila kulit anda telah pulih, mula menggunakannya lagi
Common-kesan sampingan azelaic acid (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Kulit kering, kesemutan atau kebas, ruam Jika menyusahkan, mengurangkan bilangan kali anda menggunakan penyediaan, atau berhenti menggunakannya sama sekali untuk beberapa hari.Apabila kulit anda telah pulih, mula menggunakannya lagi

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh penyediaan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

  • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
  • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ASID AZELAIC

Mymedabc.com