ASID FUSIDIC

Mymedabc.com
Jenis ubat antibakteria topikal
Digunakan untuk Jangkitan kulit di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak
Juga dipanggil Nama-nama jenama : Fucidin®; Fucidin® H (asid fusidic dengan hydrocortisone); Fucibet® (asid fusidic dengan betamethasone) nama generik Alternative : natrium fusidate
Terdapat sebagai Krim dan salap

asid Fusidic ditetapkan untuk jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria staphylococcal.jangkitan tersebut termasuk impetigo, cheilitis sudut (jangkitan di sekeliling mulut), dan infecteddermatitis. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Sodium fusidate adalah garam asid fusidic dan ia berfungsi dengan cara yang sama.Anda boleh mencari nama ini diberi sebagai bahan jika anda telah ditetapkan salap untuk digunakan.

asid krim Fusidic dan natrium fusidate salap adalah persediaan anti-bakteria yang biasanya jangkitan kulit yang jelas dengan cepat, terutamanya di mana jangkitan hanya meliputi kawasan yang kecil. Jika jangkitan adalah lebih meluas, tablet antibiotik atau ubat cecair mungkin diperlukan (lihat risalah perubatan berasingan yang dipanggil Sodium fusidate untuk jangkitan untuk maklumat lanjut tentang perkara ini).

Jika luas kulit meradang serta dijangkiti, doktor anda boleh menetapkan krim yang menggabungkan asid fusidic dengan agen anti-radang, seperti hydrocortisone (jenama Fucidin® H) atau betamethasone (jenama Fucibet®).

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan persediaan ini, ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

  • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. (Walaupun asid fusidic tidak diketahui membahayakan bayi dalam kandungan, anda harus memberitahu doktor anda jika anda berfikir anda hamil.)
  • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat, atau untuk persediaan kulit.
  • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai krim atau salap, dan bagaimana untuk menggunakannya.
  • Gunakan penyediaan tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Sapukan lapisan nipis krim / salap ke kawasan yang dijangkiti dan sapukan dalam perlahan-lahan. Melainkan anda telah diberitahu jika tidak, gunakan 3-4 kali sehari. Ingat untuk membasuh tangan dengan betul selepas anda selesai menggunakannya (kecuali anda menggunakannya untuk merawat tangan anda).
  • Hanya menggunakannya selama yang doktor anda telah mengarahkan anda untuk. Kursus rawatan untuk impetigo biasanya berlangsung selama kira-kira 7-10 hari.
  • Kulit anda perlu mula bertambah baik selepas beberapa hari rawatan. Jika anda berfikir rawatan yang tidak berfungsi selepas waktu ini anda perlu memberitahu doktor anda. Kadang-kadang jangkitan boleh tahan kepada antibiotik tertentu dan antibiotik alternatif diperlukan.Begitu juga, jika jangkitan itu tidak berlalu masa yang anda telah menamatkan kursus rawatan, membuat satu lagi janji untuk berjumpa dengan doktor anda.
  • Banyak jangkitan kulit adalah berjangkit dan boleh diwariskan dengan menyentuh. Untuk membantu mengurangkan risiko ini, cuba untuk elakkan daripada menyentuh kawasan yang dijangkiti, dan menggunakan tuala dan facecloths berasingan dengan yang digunakan oleh ahli-ahli keluarga anda.
  • Jika anda menggunakan penyediaan berhampiran muka anda, berhati-hati tidak untuk mendapatkan ke dalam mata anda. Jika ini berlaku, bilas dengan air suam.

Fusidic persiapan kulit asid kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan, walaupun ini biasanya ringan dan tidak menyusahkan. Jika, bagaimanapun anda membangunkan ruam, ia mungkin tanda tindak balas alahan, terutamanya jika ia adalah teruk. Jika ini berlaku, hubungi doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat secepat mungkin.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh penyediaan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

  • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
  • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com