Asid Hyaluronik

Mymedabc.com

Saintifik bercakap, Asid Hyaluronik (juga dikenali sebagai hyaluronan) merupakan glikosaminoglikan, sejenis molekul terdiri sebahagiannya daripada gula. Asid hyaluronik adalah sebenarnya komponen struktur semulajadi kulit, dan, sebenarnya, hadir dalam tisu penghubung di seluruh tubuh manusia.

Jadi mengapa Asid Hyaluronik masalah besar? Keajaiban bahan ini terletak pada keupayaan untuk mengekalkan kelembapan; ia dianggap mempunyai kapasiti yang lebih besar untuk memegang kelembapan daripada mana-mana polimer semula jadi atau sintetik lain. Malah, satu gram asid hialuronik boleh menampung sehingga enam liter air! [1]

Ini penting berkaitan dengan penuaan kerana salah satu mercu tanda kulit muda adalah kandungan kelembapan. Semakin usia kita, kulit kita kehilangan lembapan, menyebabkan kehilangan ketegasan dan sifat lembut. [2]

Nota: Ini tidak bermakna bahawa kulit semua orang menjadi kering dengan masa; ia bermakna bahawa kulit tidak mempunyai jumlah kelembapan ia mempunyai dalam belia disebabkan oleh kerosakan matahari dan / atau faktor-faktor lain. Tanpa soalan, anda masih boleh mempunyai kulit berminyak di 60-an anda (mungkin tidak seperti berminyak kerana ia adalah pada usia 20-an)!

Asid Hyaluronik boleh meningkatkan kandungan kelembapan kulit anda dan pada masa yang sama mengukuhkan halangan kulit; iaitu, lapisan luar kulit anda. Satu halangan yang sihat kelihatan dan berasa lebih lembut, licin, dan plumper-semua mercu tanda kulit yang kelihatan lebih muda!Tetapi, dengan Asid Hyaluronik, itu bukan semua yang anda dapatkan-terdapat banyak manfaat tambahan di luar hanya penampilan yang lebih muda.

Kita tahu bahawa hanya kira-kira segala-galanya, daripada kerosakan matahari dan jerawat untuk kulit sensitif dan rosacea, boleh membawa kepada halangan yang rosak, jadi membaik pulih halangan kulit dengan bahan-bahan kulit yang serupa, seperti Asid Hyaluronik (seperti yang dinyatakan dalam artikel ini), boleh pergi yang lama cara ke arah penetapan, atau sekurang-kurangnya meminimumkan, isu-isu, yang bermakna ia adalah berguna untuk semua jenis kulit.tekstur ringan bukan satu isu untuk kulit berminyak, dan ia cukup lembut bahawa ia tidak menjadi masalah untuk kulit sensitif.

Malah lebih baik: asid Hyaluronic juga menyediakan pertahanan antioksidan terhadap kerosakan radikal bebas, dan mengurangkan keradangan. [3, 4] Sekarang ini apa yang kita panggil multitasking bahan anti-penuaan!

ASID HYALURONIK DAN SODIUM HYALURONATE

Di samping melihat Asid Hyaluronik disenaraikan sebagai ramuan dalam produk penjagaan kulit, anda mungkin juga dilihat sodium hyaluronate yang sama nama. Memang ada sambungan; kimia, sodium hyaluronate adalah garam yang berasal dari hyaluronik asid dan ia mempunyai kelebihan yang unik untuk kulit berbanding dengan “biasa” Asid Hyaluronik, walaupun kedua-dua yang besar.

Kekuatan utama Sodium hyaluronate terletak pada saiz molekulnya. Semasa proses mewujudkan sodium hyaluronate, berat molekul berkurangan kerana penyingkiran lemak, protein, dan asid nukleik. [1] Mengeluarkan sebatian ini menjadikan molekul natrium hyaluronate lebih kecil berbanding asid hyaluronic. Ini bermakna bahawa hyaluronate natrium, apabila disapu, boleh menembusi kulit lebih mudah daripada Asid Hyaluronik, yang menjadikan hyaluronate natrium aset dalam produk penjagaan kulit.

Asid hyaluronik untuk menembusi di bawah permukaan kulit, ia mesti bioengineered untuk mempunyai berat molekul yang jauh lebih rendah. Sesetengah jenama (seperti Choice Paula) melakukan ini; yang lain tidak; dan yang lain tidak akan memberitahu anda jika mereka berbuat demikian atau tidak, meninggalkan anda untuk meneka.

MENAMBAH Asid Hyaluronik UNTUK RUTIN ANDA

Sekarang anda tahu bagaimana hyaluronik asid dan sodium hyaluronate adalah bersaudara dan bahawa kedua-duanya memberi manfaat kepada kulit, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk menambah bahan-bahan ini kepada rutin penjagaan kulit anda. Bahagian yang besar adalah bahawa berbuat demikian adalah sangat mudah!

Seperti yang anda mungkin telah melihat, kedua-dua di kedai-kedai ubat dan di kedai-kedai jabatan, semakin banyak jenama yang menggunakan Asid Hyaluronik dan terbitannya dalam produk mereka. Ia adalah semudah menyemak bahan-bahan pada label untuk melihat apa yang dimasukkan dan memastikan mereka tidak disenaraikan berhampiran akhir sangat senarai, yang mana ia bermakna produk tersebut tidak mengandungi banyak, dan supaya anda tidak boleh melihat banyak manfaat.

Kebanyakan produk yang mengandungi kejatuhan Asid Hyaluronik ke dalam kategori pelembap atau serum. Perkara penting yang perlu diingat adalah bahawa walaupun produk yang tidak mengandungi Asid Hyaluronik, sodium hyaluronate, atau kedua-duanya, anda perlu membayar perhatian kepada bahan-bahan lain juga. Jadi, seperti yang kita katakan banyak, banyak kali, dijauhi menjengkelkan bahan-bahan wangian, pengeringan alkohol, dan minyak tumbuhan wangi yang boleh membatalkan kerja besar Asid Hyaluronik boleh lakukan untuk kulit anda!

Jika anda telah mendapati pelembap sempurna, dan ia tidak mengandungi Asid Hyaluronik, anda boleh menggunakan produk seperti Choice Paula Tahan Hyaluronic Acid Booster, yang anda boleh menambah kepada pelembap atau serum anda untuk rangsangan tambahan kedutan melicinkan penghidratan dan plumping garis halus!

BAGAIMANA DENGAN FAEDAH PLUMPING ACID HYALURONIC INI?

Oleh kerana kedua-dua Asid Hyaluronik dan sodium hyaluronate menambah kelembapan pada kulit, dan membantu mengekalkan kelembapan itu, dari lapisan paling atas kulit ke lapisan dermis, mereka boleh mempunyai kesan plumping sementara kedutan dan garis-garis halus (menambah kelembapan pada kulit sentiasa tidak itu, tetapi bahan-bahan ini berkeras dengan proses).

Topically digunakan, baik asid atau sodium hyaluronate hyaluronik boleh mempunyai kesan yang sama pada penampilan anda sebagai pengisi kulit, walaupun pengiklanan dari beberapa jenama kosmetik, yang menunjukkan bahawa mereka boleh bertindak sebagai pengganti untuk pengisi. Ini tidak bermakna mereka tidak berguna untuk kedut; ia hanya bahawa suntikan pengisi kulit melampaui apa permohonan topikal apa sahaja boleh lakukan dari segi mengisi kedutan dalam.Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pengisi kulit dan bagaimana ia berfungsi dalam artikel kami mengenai topik di sini.

GARISAN BAWAH

Apabila ia datang kepada penjagaan kulit, asid dan sodium hyaluronate hyaluronik boleh mengurangkan penampilan garis-garis halus, menggalakkan kulit yang kelihatan lebih muda, dan membantu mewujudkan halangan yang lebih sihat. Apabila bahan-bahan ini digabungkan dengan rutin anti-penuaan yang termasuk produk-produk yang lembut dan harian spektrum luas perlindungan matahari, anda menyusun dek memihak kepada anda untuk lebih muda, lembut kulit yang kelihatan!

VIDEO Asid Hyaluronik

Mymedabc.com