ASID LAKTIK

Mymedabc.com

Apabila anda bersenam, gula dipecahkan kepada bahan kimia yang berbeza, untuk menghasilkan tenaga untuk otot. Selama anda mendapatkan semua oksigen yang anda perlukan, produk akhir adalah karbon dioksida dan air, tetapi jika anda bersenam supaya bersungguh-sungguh bahawa anda tidak boleh mendapatkan oksigen yang anda perlukan, reaksi berhenti, menyebabkan bahan kimia yang dipanggil asid laktik untuk mengumpul dalam otot dan tumpahan anda ke dalam aliran darah anda.

Asid Laktik pembentukan dalam otot tidak membuat otot letih dan mungkin akan membuat kontrak otot dengan lebih cekap, yang boleh meningkatkan daya tahan anda. Konsep ini bercanggah dengan apa yang kebanyakan pengajar mengajar dalam kelas senaman mereka.

Teori lama adalah bahawa asid laktik menjadikan otot lebih berasid yang menyebabkan mereka menyakiti dan membakar dan mengganggu keupayaan mereka untuk berkontrak, supaya anda berasa letih. Kini penyelidik telah menunjukkan bahawa otot menghubungi dengan lebih cekap apabila asid laktik berkumpul di dalamnya. arus elektrik menyebabkan otot mengecut. elektrik ini dijana oleh membran sel menyebabkan kalium untuk bergerak di dalam sel-sel dan ion klorida untuk tinggal di luar. Dengan senaman kuat, ion kalium mengumpul sel-sel luar. Sebagai jumlah besar ion kalium mengumpul sel-sel luar, elektrik tidak dijana dan sel-sel tidak boleh mengecut.Satu lagi ion klorida dipanggil berkumpul sel-sel luar dan menghalang kalium daripada mendapat kembali sel-sel di dalam. Asid laktik membuang klorida, jadi ia adalah lebih mudah untuk kalium untuk kembali sel-sel di dalam. Oleh itu asid laktik meningkatkan nisbah kalium dalam sel-sel untuk jumlah yang di luar, dan ini membantu kontrak otot dengan kecekapan yang lebih.

Walaupun konsep ini bagaimana otot menggunakan asid laktik untuk tenaga adalah munasabah, ia tidak mungkin untuk menukar kereta api cara atlet atau cara senam menjadi lebih patut. Mereka yang sihat sepatutnya menjalankan dengan bersungguh-sungguh dan rasa terbakar dalam otot mereka semasa latihan, yang menandakan pembentukan asid laktik dalam otot. Mereka merasakan sakit pada keesokan harinya, pergi mudah untuk banyak hari kerana ia mengambil masa untuk otot berasa segar lagi, dan kemudian menjalankan gigih lagi.

Apabila asid laktik menyebabkan otot anda sakit, anda bernafas lebih keras dan lebih cepat, dan melambatkan untuk mengejar dengan hutang oksigen anda. Ini menukarkan asid laktik kepada karbon dioksida dan air yang diterbangkan semasa anda bernafas. tahap darah asid laktik yang lebih rendah dan otot anda berhenti mencederakan. A kadar yang anda boleh memegang bernafas cepat dan mendalam, tetapi tidak tercungap-cungap untuk bernafas, dipanggil asid threshhold laktik dan tahap latihan untuk atlet yang paling kompetitif.

ASID LAKTIK VIDEO

Mymedabc.com