ASID NALIDIXIC

Mymedabc.com
Jenis ubat A antibiotik quinolone
Digunakan untuk Rawatan jangkitan air kencing
Terdapat sebagai ubat cecair oral

asid Nalidixic diberikan untuk merawat jangkitan air kencing. Jangkitan air kencing sering dipanggil jangkitan saluran kencing (UTI) oleh doktor. jangkitan air kencing yang paling adalah disebabkan oleh bakteria yang datang dari usus. Bakteria hidup di dalam air kencing dan membiak dengan cepat menyebabkan jangkitan. asid Nalidixic berfungsi dengan menghentikan bakteria yang menjadi punca jangkitan daripada membiak.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil asid nalidixic ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda pernah mengalami masalah dengan tendon anda selepas mengambil satu lagi antibiotik quinolone (ini dipanggil ofloxacin, levofloxacin, ciprofloxacin, moxifloxacin, dan norfloxacin).
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai degupan jantung yang luar biasa.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda, atau dengan cara buah pinggang anda kerja.
 • Jika anda mempunyai epilepsi atau apa-apa syarat lain yang menyebabkan sawan.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan otot yang letih dan lemah, yang dipanggilmyasthenia gravis .
 • Jika anda mempunyai gangguan darah yang diwarisi jarang berlaku dipanggil porfiria .
 • Jika anda tahu anda mempunyai glukosa 6-fosfat dehidrogenase kekurangan (G6PD) . Ini adalah gangguan genetik yang menyebabkan masalah selepas makan makanan seperti kacang fava.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda mula mengambil ubat, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari pek.risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai asid nalidixic dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil asid nalidixic tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa untuk orang dewasa adalah tiga 5 ml sudu (900 mg) empat kali sehari, tujuh hari lamanya. Jika anda mempunyai jangkitan berterusan, dos akan dikurangkan kepada dua 5 ml sudu (600 mg) empat kali sehari. Dos akan berbeza untuk ini jika ubat yang telah ditetapkan untuk kanak-kanak. Goncang botol sebelum kamu menyukat dos.
 • Cuba untuk ruang daripada dos yang lebih hari – begitu ideal, ambil dos setiap enam jam.Anda boleh mengambil asid nalidixic sebelum atau selepas makan.
 • Walaupun anda berasa jangkitan anda telah sembuh, terus mengambil antibiotik ini sehingga kursus selesai, melainkan jika anda diberitahu untuk berhenti. Ini adalah untuk mengelakkan jangkitan daripada kembali. Kursus rawatan biasanya berlangsung selama tujuh hari, walaupun ia akan menjadi lebih lama daripada ini jika anda mempunyai (jangka panjang) jangkitan kronik. Jika anda masih merasa kurang sihat selepas tamat kursus ini, kembali untuk berjumpa dengan doktor anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika dos seterusnya adalah kerana, kemudian mengambil dos yang disebabkan tetapi meninggalkan satu yang terlupa. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Ingat untuk menyimpan sebarang pelantikan rutin dengan doktor anda. Ini supaya kemajuan anda boleh dipantau. Jika anda mengambil asid nalidixic selama lebih daripada dua minggu, doktor anda akan mahu anda mempunyai beberapa ujian darah.
 • asid Nalidixic boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Melindungi kulit anda dengan menggunakan pelindung matahari, terutamanya jika anda terdedah kepada cahaya matahari yang kuat untuk tempoh masa yang panjang.Jangan gunakan kerusi untuk berjemur.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan semak dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan antibiotik ini. Khususnya, tidak mengambil ubat penahan sakit dikenali sebagai bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti ibuprofen, semasa anda mengambil asid nalidixic.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal-gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil antibiotik. Jika anda fikir anda mempunyai seriawan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Jika anda menghadapi sebarang ujian air kencing, memberitahu orang yang melakukan ujian yang anda mengambil asid nalidixic. Ini kerana ubat yang memberi kesan kepada beberapa jenis ukuran glukosa air kencing.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan asid nalidixic. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Commonkesan sampingan asid nalidixic Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, senak, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Cuba mengambil ubat selepas makan jika anda belum berbuat demikian
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan. Jika cirit-birit yang teruk atau terus menjadi masalah, bercakap dengan ahli farmasi atau doktor anda
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
rasa pening Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda rasa baik lagi

Penting : terdapat juga beberapa kesan sampingan yang kurang biasa tetapi lebih serius yang telah dikaitkan dengan asid nalidixic. Bercakap dengan doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami mana-mana daripada yang berikut:

 • Reaksi alahan-jenis, seperti bengkak di sekeliling muka anda atau mulut, ruam kulit, atau apa-apa kesukaran bernafas.
 • Sakit atau bengkak pada sendi anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ASID NALIDIXIC

Mymedabc.com