ASID SALISILIK

Mymedabc.com

APA SALICYLIC ACID TOPIKAL?

Asid salisilik adalah keratolitik (mengelupas ejen). Asid salisilik menyebabkan menumpahkan lapisan luar kulit.

Salicylic topikal asid (untuk kulit) digunakan dalam rawatan jerawat, kelemumur, seborrhea, atau psoriasis, dan untuk mengeluarkan jagung, calluses dan ketuat.

Asid salisilik topikal juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Asid salisilik topikal boleh menyebabkan reaksi alahan jarang berlaku tetapi serius atau perengsaan kulit yang teruk. Berhenti menggunakan ubat ini dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai: gatal-gatal, gatal-gatal; sukar bernafas, rasa ringan kepala; atau bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Anda tidak perlu menggunakan asid salisilik topikal jika anda alah kepadanya.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau remaja dengan demam, gejala flu, atau cacar air.Asid salisilik boleh menyebabkan sindrom Reye, suatu keadaan yang serius dan kadang-kadang membawa maut pada kanak-kanak.

Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda menggunakan ubat ini jika anda mempunyai keadaan perubatan yang lain, terutama sekali:

  • hati atau penyakit buah pinggang;
  • diabetes; atau
  • masalah peredaran darah.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada asid salisilik topikal akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada asid salisilik topikal melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda sedang menyusukan bayi.

Ubat ini tidak boleh digunakan pada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 2 tahun.

ASID SALISILIK KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Asid salisilik topikal boleh menyebabkan reaksi alahan jarang berlaku tetapi serius atau perengsaan kulit yang teruk. Reaksi-reaksi ini boleh berlaku hanya beberapa minit selepas anda menggunakan ubat, atau dalam masa sehari atau lebih selepas itu.

Berhenti menggunakan ubat ini dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, gatal-gatal; sukar bernafas, rasa ringan kepala; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan asid salisilik topikal dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • sakit kepala yang teruk, nada dalam telinga anda, masalah pendengaran, masalah berfikir;
  • sakit perut yang teruk, muntah, atau cirit-birit;
  • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
  • sesak nafas; atau
  • pembakaran yang teruk, kekeringan, atau kerengsaan pada kulit.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • kecil kerengsaan kulit, ruam, atau mengelupas; atau
  • perubahan warna kulit yang dirawat (biasanya pemutihan).

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

SALICYLIC ACID TOPIKAL INTERAKSI

Ketuat remover ubat mungkin mudah terbakar. Jangan gunakan berdekatan haba yang tinggi atau nyalaan terbuka seperti lilin yang terbakar. Basuh ubat off tangan sebelum mengendalikan perkakas dandanan rambut (seperti lencong atau besi pelurus). haba yang tinggi boleh menyebabkan ubat untuk menyalakan dan membakar kulit anda.

Jangan merokok sehingga gel itu telah benar-benar kering pada kulit anda.

Elakkan ubat ini di mata, hidung, mulut, rektum atau faraj. Jika ini berlaku, bilas dengan air. Jangan gunakan ubat pada terjemur, windburned kering, pecah-pecah, jengkel, atau kulit, patah.

Elakkan daripada menggunakan ubat-ubatan lain di kawasan anda merawat dengan asid salisilik topikal melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan pada topically digunakan asid salisilik. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

SALICYLIC ACID TOPIKAL DOS

topikal asid salisilik boleh didapati dalam pelbagai bentuk yang berbeza, seperti cecair, gel, losyen, krim, salap, busa, sabun, syampu, tuala wanita kain, dan patch kulit. Gunakan ubat seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Asid salisilik topikal boleh menyebabkan reaksi alahan jarang berlaku tetapi serius atau perengsaan kulit yang teruk. Sebelum anda mula menggunakan ubat ini, anda boleh memilih untuk memohon “ujian dos” untuk melihat jika anda mempunyai tindak balas. Memohon jumlah yang sangat kecil ubat untuk 1 atau 2 Kawasan jerawat kecil setiap hari selama 3 hari berturut-turut. Jika tidak ada reaksi, mula menggunakan amaun yang ditetapkan penuh pada hari ke-4.

Jangan mengambil ubat ini melalui mulut. Ia adalah untuk digunakan hanya pada kulit anda.

Perlahan-lahan bersih dan kering kawasan yang terjejas. Apabila merawat ketuat atau calluses, anda perlahan-lahan boleh mengeluarkan mana-mana tisu longgar dengan berus lembut, kain cuci atau fail kuku. Rendamkan kulit selama 5 minit sebelum memohon ubat.

Anda mungkin perlu untuk menggoncang buih atau losyen sebelum digunakan. Ikut semua arahan pada label produk.

Potong tampalan kulit untuk muat kawasan yang anda merawat. Ikut semua arahan pada label ubat anda tentang berapa lama memakai patch kulit.

Menggunakan asid salisilik topikal dengan kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Ia mungkin mengambil masa sehingga beberapa hari sebelum gejala-gejala anda bertambah baik.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik, atau jika mereka lebih buruk semasa menggunakan asid salisilik topikal.

Jangan gunakan asid salisilik topikal untuk merawat sebarang keadaan kulit yang tidak diperiksa oleh doktor anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Pastikan kanister buih dari api terbuka atau haba yang tinggi. kanister boleh meletup jika ia terlalu panas. Jangan tebuk atau membakar aerosol kanister kosong.

Dos berlebihan asid salisilik dijangka tidak akan membahayakan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi Poison garis Bantuan di 1-800-222-1222 jika sesiapa yang telah sengaja menelan ubat.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO ASID SALISILIK

Mymedabc.com