ASID TIAPROFENIC

Mymedabc.com
Jenis ubat Bukan steroid anti-radang dadah (NSAID)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan dan keradangan di kalangan orang dewasa
Juga dipanggil Surgam®
Terdapat sebagai Tablet

ubat penahan sakit anti-radang seperti asid tiaprofenic kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. asid Tiaprofenic digunakan untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan dalam keadaan reumatik, dan juga untuk merawat keadaan menyakitkan seperti keseleo dan strain, dan otot lain atau kecederaan sendi.

asid Tiaprofenic kerja-kerja dengan menyekat kesan bahan kimia dalam badan anda, yang dipanggil cyclo-oxygenase (COX) enzim. Enzim ini membantu untuk membuat bahan kimia lain dalam badan, yang dipanggil prostaglandin. Sesetengah prostaglandin dihasilkan di tapak kecederaan atau kerosakan, dan menyebabkan kesakitan dan keradangan. Dengan menyekat kesan enzim COX, kurang prostaglandin dihasilkan, yang bermaksud kesakitan dan keradangan reda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil asid tiaprofenic, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai gangguan saluran kencing, atau jika anda cenderung untuk mendapat jangkitan air kencing.
 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda pernah mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan hati, buah pinggang, atau prostat.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan tisu perantara, seperti eritematosus lupus sistemik (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, naproxen, diclofenac dan ibuprofen), atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda mula mengambil asid tiaprofenic, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda maklumat lebih lanjut mengenai tablet dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambil mereka.
 • Ambil satu tablet dua kali sehari, tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Telan tablet – tidak pecahkan tablet. Kebanyakan orang mendapati ia membantu untuk menelan tablet dengan minuman air. Ambil tablet dengan makanan ringan, atau hanya selepas makan makan. Ini kerana makanan di dalam perut anda akan membantu untuk melindunginya daripada kesan sampingan seperti senak dan kerengsaan.
 • Jika anda telah ditetapkan asid tiaprofenic untuk otot atau kecederaan sendi, ia adalah berkemungkinan bahawa kursus anda rawatan akan berlangsung selama seminggu, atau mungkin dua minggu pada yang paling. kursus rawatan yang lebih lama yang ditetapkan untuk orang yang dalam keadaan reumatik.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ketika anda masih ingat, ia adalah hampir masa untuk dos seterusnya kemudian mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar tetapi meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua tablet bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos yang paling rendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu mengambil asid tiaprofenic untuk masa yang lama, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba untuk menjaga apa-apa pelantikan tetap dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda, dan adalah penting terutamanya jika anda mengambil asid tiaprofenic untuk keadaan jangka panjang.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti asid tiaprofenic. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil pil dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang seperti asid tiaprofenic. Ini kerana anda tidak perlu mengambil tablet ini dengan mana-mana jenis ubat penahan sakit anti-radang, ada juga yang tidak tersedia di ubat selesema dan selesema yang boleh dibeli di kaunter.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan ubat penahan sakit seperti asid tiaprofenic. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common kesan sampingan asid tiaprofenic Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Masalah penghadaman, pedih ulu hati, sakit perut Pastikan anda mengambil dos anda dengan hidangan atau snek.Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Rasa pening atau mengantuk Jangan memandu atau menggunakan alat atau mesin manakala terjejas
Sembelit atau cirit-birit Minum banyak air
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius berikut, berhenti mengambil asid tiaprofenic dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda merasakan keperluan mendesak untuk membuang air kecil lebih kerap daripada biasa atau pada waktu malam, atau jika anda mendapati apa-apa darah di dalam air kencing anda.
 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal yang teruk.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, membawa darah (muntah), atau mempunyai perut (abdomen) sakit teruk.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO TIAPROFENIC ACID

Mymedabc.com