ASPIRIN

Mymedabc.com
Jenis ubat Analgesik antipiretik
Digunakan untuk Melegakan demam dan sakit-sakit seperti sakit kepala, sakit gigi dan tempoh sakit
Juga dipanggil Anadin Original®; Disprin®; asid acetylsalicylic
Terdapat sebagai Tablet, tablet larut dan tablet bersalut enterik

Aspirin adalah ubat penahan sakit yang boleh diambil untuk melegakan kesakitan seperti sakit kepala, sakit andperiod sakit gigi. Ia juga sesuai untuk merawat gejala sejuk dan ‘flu’, dan untuk mengurangkan suhu yang tinggi (demam). Ia boleh diambil oleh orang dewasa dan kanak-kanak lebih 16 tahun, tetapi ia tidak sesuai untuk kanak-kanak yang lebih muda. Pada masa lalu, aspirin juga telah digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan dalam keadaan reumatik, tetapi ubat-ubatan lain kini biasanya pilihan.

Rendah kekuatan aspirin juga ditetapkan untuk membantu mengelakkan pembekuan darah yang tidak diingini daripada terbentuk dalam badan. Terdapat lebih banyak maklumat mengenai aspirin apabila ia digunakan untuk sebab ini dalam risalah yang berasingan yang dipanggil Aspirin untuk mengelakkan pembekuan darah.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil aspirin adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda pernah mempunyai ulser perut atau gout.
 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda atau dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai kegagalan jantung atau masalah dengan kelenjar tiroid anda.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah seperti hemofilia, atau kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD).
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi yang luar biasa atau alahan-jenis selepas mengambil aspirin atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). NSAID termasuk ibuprofen, diclofenac, indometacin dan naproxen. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda pernah mempunyai reaksi alahan terhadap sebarang ubat lain.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda mula mengambil aspirin, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai aspirin dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil aspirin betul-betul seperti anda telah diberitahu kepada, atau seperti yang diarahkan pada label pek. Dos yang disyorkan adalah antara satu hingga tiga (300 mg) tablet setiap 4-6 jam apabila diperlukan. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada 4 g (13 tablet) dalam mana-mana tempoh 24 jam.
 • Jika anda telah diberikan larut (larut) tablet, mengambil setiap dos anda dikacau ke dalam gelas kecil air.
 • Aspirin (selain daripada tablet gastro-tahan) perlu diambil dengan, atau lurus selepas itu, satu hidangan atau snek. Ini membantu untuk mengurangkan risiko apa-apa kerengsaan perut.tablet Gastro tahan (juga dipanggil enterik bersalut atau tablet SPR) boleh diambil sebelum makanan kerana ini mempunyai salutan khas yang akan membantu untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • tablet Gastro tahan harus ditelan bulat-bulat – tidak menghancurkan atau mengunyah mereka.Anda boleh membawa mereka dengan minuman air untuk membantu anda menelan. Jangan mengambil ubat senak dalam tempoh dua jam sebelum dan dua jam selepas mengambil tablet gastro-tahan. Ini kerana anti-asid dalam ubat senak mempengaruhi cara salutan pada tablet ini berfungsi.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Aspirin harus tidak diberi kepada kanak-kanak di bawah umur 16 melainkan jika ia telah ditetapkan oleh doktor untuk merawat keadaan tertentu. Ini adalah kerana terdapat persatuan mungkin antara aspirin dan sindrom Reye pada kanak-kanak. Sindrom Reye ialah penyakit yang sangat jarang berlaku yang boleh membawa maut.
 • Sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan ‘over-the-counter’, periksa dengan ahli farmasi yang ubat-ubatan adalah selamat untuk anda ambil. Anda tidak boleh mengambil persediaan lain yang mengandungi aspirin; tidak anda perlu mengambil apa-apa ubat penahan sakit bukan steroid anti-radang seperti ibuprofen. Banyak ubat penahan sakit dan ubat selesema dan selesema mengandungi aspirin atau ibuprofen – ini perlu dielakkan. Sentiasa baca label untuk memeriksa, atau minta ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Jika anda mengesyaki bahawa anda telah mengambil dos berlebihan aspirin, atau seseorang yang lain (terutamanya jika ia adalah seorang kanak-kanak) mungkin telah mengambil sengaja, pergi ke kemalangan dan jabatan kecemasan hospital tempatan anda dengan segera . Ini adalah sangat penting kerana aspirin boleh menyebabkan masalah yang serius apabila ia diambil secara tidak sengaja atau berlebihan. Ambil bekas dengan anda untuk menunjukkan apa yang telah diambil, walaupun jika pek itu kini kosong.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan aspirin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

aspirin biasa kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa sakit, senak Berpegang kepada makanan sederhana dan mengambil dos aspirin selepas makan. Jika ini berterusan, bercakap dengan doktor anda untuk nasihat lanjut.
Peningkatan risiko pendarahan (seperti hidung berdarah) Jika anda mendapati sebarang pendarahan yang tidak dapat dijelaskan, bercakap dengan doktor untuk mendapatkan nasihat.

Penting : aspirin boleh menyebabkan reaksi alergi; ini adalah lebih biasa di kalangan orang-orang yang mempunyai asma. Berhenti mengambil aspirin dan bercakap dengan doktor segera jika anda mempunyai reaksi alahan atau membangunkan apa-apa kesukaran bernafas.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ASPIRIN

Mymedabc.com