ASTEMIZOLE

Mymedabc.com

NOTA PENTING

Berikut adalah maklumat yang bertujuan untuk menambah, tidak menggantikan, kepakaran dan pertimbangan daripada doktor anda, ahli farmasi atau lain-lain profesional penjagaan kesihatan.Ia tidak boleh ditafsirkan sebagai menunjukkan bahawa penggunaan dadah adalah selamat, sesuai, atau berkesan untuk anda. Dapatkan nasihat profesional penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakan ubat ini.

Astemizole – ORAL

(AST-EMM-eh-tunggal)

BIASA NAMA JENAMA (S): Hismanal

AMARAN: Walaupun berlaku jarang sekali, teruk (kadang-kadang membawa maut) masalah jantung telah berlaku dalam pesakit yang menggunakan astemizole. Jangan melebihi dos yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan mengambil ubat ini jika anda mempunyai masalah hati atau juga menggunakan antifungals azole (contohnya, ketoconazole), antibiotik macrolide (contohnya, erythromycin), mibefradil, atau kuinina. Jika anda pengsan, berhenti menggunakan ubat ini segera dan hubungi doktor anda.

KEGUNAAN

Astemizole merupakan antihistamin bagi melegakan simptom alahan seperti ruam, gatal-gatal, mata berair, hidung berair, gatal mata dan bersin. Ubat ini telah ditarik balik daripada pasaran AS kerana masalah keselamatan atau keberkesanan.

BAGAIMANA NAK GUNA

Ambil ubat ini dengan perut kosong sekurang-kurangnya 2 jam selepas makan. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada satu 10mg tablet setiap hari.

KESAN SAMPINGAN

Ubat ini boleh menyebabkan sakit kepala, peningkatan selera makan, sakit perut, ketakutan, mulut kering. Kesan-kesan ini perlu mengurangkan sebagai badan anda menyesuaikan diri dengan dadah. Jika mereka berterusan atau menjadi lebih teruk, beritahu doktor anda. Beritahu doktor anda dengan segera jika kesan berikut berlaku: kesukaran membuang air kecil, nada dalam telinga. Beritahu doktor anda dengan segera jika apa-apa kesan sampingan yang sangat tidak mungkin tetapi sangat serius berlaku: pening, pengsan, degupan jantung yang cepat / tidak teratur. Astemizole biasanya tidak menyebabkan mengantuk apabila digunakan pada dos yang disyorkan dan di bawah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, pastikan kesan ubat sebelum melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang memerlukan kewaspadaan. orang tua mungkin lebih sensitif kepada kesan-kesan astemizole dan mungkin memerlukan dos yang lebih rendah. Watch untuk pening, mengantuk, kekeliruan, pengujaan atau kerengsaan. Beritahu doktor anda jika gejala-gejala seperti berlaku. Kanak-kanak mungkin lebih sensitif kepada kesan-kesan astemizole dan mungkin memerlukan dos yang lebih rendah. Watch untuk pening, mengantuk, kekeliruan, pengujaan atau kerengsaan. Maklumkan MD jika gejala-gejala seperti berlaku. Dalam hal tidak mungkin anda mempunyai reaksi alahan kepada ubat ini, dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Tanda-tanda tindak balas alahan termasuk: ruam, gatal-gatal, bengkak, pening, kesukaran bernafas. Jika anda perasan kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai yang sedia ada jantung, buah pinggang atau penyakit hati, asma atau masalah pernafasan, alahan atau sejarah pergantungan dadah. Hadkan pengambilan alkohol kerana ia boleh memburukkan lagi kesan sampingan ubat. Ubat ini boleh digunakan hanya jika jelas diperlukan semasa mengandung. Oleh kerana ubat ini muncul dalam susu badan, sila rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

INTERAKSI DADAH

Beritahu doktor anda mana-mana over-the-kaunter atau ubat-ubatan preskripsi anda boleh mengambil termasuk pil tidur, ubat penenang, ubat penenang, kuinina, penenang otot, ubat untuk kemurungan (contohnya, “SSRI” seperti fluoxetine, atau nefazodone dan perencat protease (contohnya, Indinavir, nelfinavir, saquinavir). Beritahu doktor anda jika anda mengambil sebarang perencat MAO (contohnya, furazolidone, phenelzine, selegiline, tranylcypromine), dalam masa dua minggu lepas. Maklumkan kepada doktor anda jika anda mengambil erythromycin atau ubat-ubatan yang berkaitan (contohnya, clarithromycin , troleandomycin) atau azole ubat antikulat (contohnya, ketoconazole, itraconazole), mibefradil, ubat penahan sakit narkotik, ubat anti-sawan, atau zileuton Laporan ubat-ubatan lain yang menjejaskan rentak jantung (QTc pemanjangan), seperti:. dofetilide, pimozide, quinidine , sotalol, procainamide, sparfloxacin, “pil air” (diuretik seperti furosemide atau hydrochlorothiazide). Tanya doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut anda. Jangan makan limau gedang atau minum jus limau gedang melainkan jika doktor anda mengarahkan anda sebaliknya. Jangan mengambil ubat ini selama beberapa hari sebelum ujian alahan keputusan ujian boleh terjejas. Jangan memulakan atau menghentikan sebarang ubat tanpa doktor atau kelulusan farmasi.

OVERDOSE

Jika berlebihan disyaki, hubungi pusat kawalan racun tempatan anda atau bilik kecemasan dengan segera. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk pening, degupan jantung yang tidak teratur atau cepat, pengsan, tidak sedar diri, dan sawan.

NOTA

Jangan berkongsi produk ini dengan orang lain.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat diingati. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda. Jangan “double-up” dos untuk mengejar.

SIMPANAN

Simpan pada suhu bilik antara 59 dan 86 darjah F (antara 15 dan 30 darjah C) jauh dari kelembapan dan cahaya matahari. Jangan simpan di dalam bilik mandi.

MEDICAL ALERT

Keadaan anda boleh menyebabkan komplikasi dalam keadaan kecemasan perubatan. Untuk maklumat pendaftaran memanggil MedicAlert di 1-800-854-1166 (Amerika Syarikat), atau 1-800-668-1507 (Kanada).

Mymedabc.com