ATORVASTATIN

Mymedabc.com

APA ATORVASTATIN?

Atorvastatin adalah jenama atorvastatin, ubat statin ditetapkan untuk menurunkan kolesterol dan trigliserida dalam darah.

Tahap kolesterol yang tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan komplikasi berkaitan jantung lain.

Atorvastatin juga boleh meningkatkan tahap kolesterol HDL ( “baik” kolesterol) dalam darah anda.

Dadah ini kadang-kadang ditetapkan kepada orang yang mempunyai keadaan jantung yang sedia ada untuk mengurangkan risiko mereka mengalami serangan jantung atau peristiwa jantung lain.

Selain itu, Atorvastatin yang ditetapkan sebagai ubat pencegahan untuk orang-orang dengan diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi (hipertensi), sejarah merokok, atau keadaan lain yang boleh meningkatkan risiko untuk komplikasi jantung.

SEJARAH ATORVASTATIN

Statin adalah kelas yang paling meluas ditetapkan ubat-ubatan di Amerika Syarikat, dan Atorvastatin ialah ubat preskripsi paling laris sepanjang masa, melebihi $ 130.000.000.000 dalam jualan.

Lebih daripada 29 juta orang di Amerika Syarikat telah ditetapkan Atorvastatin.

Pfizer mengeluarkan Atorvastatin, yang telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1996.

Pada tahun 2014, syarikat itu menafikan liabiliti untuk tindakan undang-undang oleh wanita yang mendakwa Atorvastatin memberikan mereka diabetes jenis 2, yang menyatakan bahawa wanita mungkin mempunyai faktor-faktor risiko yang lain yang menjadikan mereka terdedah kepada penyakit ini, seperti tekanan darah tinggi atau obesiti.

Tindakan undang-undang mengikuti panggilan 2012 oleh FDA untuk menukar pelabelan pada dadah untuk memasukkan amaran mengenai link ubat untuk gula dalam darah yang tinggi dan risiko yang tinggi untuk diabetes jenis 2.

Dalam kajian ke atas lebih daripada 470,000 pesakit yang baru dirawat dengan statin, penyelidik mendapati bahawa Atorvastatin dibentangkan risiko diabetes tertinggi.

Kajian tambahan melaporkan bahawa risiko diabetes adalah lebih tinggi untuk kumpulan tertentu, termasuk warga tua, wanita, dan orang Asia.

AMARAN ATORVASTATIN

Sebelum mengambil Atorvastatin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai gangguan tiroid, sakit otot atau kelemahan, sejarah hati atau penyakit buah pinggang, atau jika anda minum lebih daripada dua minuman beralkohol sehari.

Atorvastatin tidak akan berkesan dalam menurunkan kolesterol anda jika anda tidak mengikuti pelan diet kolesterol, jadi adalah penting untuk mengelakkan makan makanan yang tinggi lemak atau kolesterol.

Ia juga penting untuk berpegang kepada rutin senaman, dan untuk menjaga berat badan anda di bawah kawalan.

Kanak-kanak dan mereka yang mempunyai masalah hati tidak perlu mengambil Atorvastatin.komplikasi hati dikaitkan dengan Atorvastatin termasuk hepatitis, perubahan lemak ke hati, dan sirosis. Gejala yang berkaitan dengan kecederaan hati Atorvastatin termasuk yang berikut:

 • Keletihan
 • Hilang selera makan
 • Sakit di bahagian atas abdomen yang betul
 • air kencing gelap
 • Kekuningan pada kulit atau mata (jaundis)

Semasa bercakap Atorvastatin, terdapat risiko kemungkinan myopathy, sejenis penyakit otot di mana gentian otot tidak berfungsi dengan baik.

Jika anda merasa apa-apa yang tidak dapat dijelaskan sakit otot, kelembutan, atau kelemahan – terutamanya jika anda mempunyai mana-mana bersama-sama dengan demam, atau jika tanda-tanda atau gejala-gejala otot berterusan selepas menghentikan Atorvastatin – hubungi doktor anda.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, Atorvastatin boleh menyebabkan keadaan yang menyebabkan pemecahan tisu otot rangka, yang membawa kepada kegagalan buah pinggang. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana yang berikut:

 • sakit otot yang tidak dapat dijelaskan, kelembutan, atau kelemahan
 • Demam
 • keletihan luar biasa
 • air kencing berwarna gelap

KEHAMILAN DAN ATORVASTATIN

Atorvastatin dan lain-lain statin tidak boleh digunakan semasa hamil kerana risiko bahaya kepada janin.

Jika anda melahirkan anak umur dan ditetapkan Atorvastatin, pastikan anda menggunakan kaedah yang berkesan untuk kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan.

Jika anda hamil semasa mengambil Atorvastatin, berhenti mengambil ubat dan hubungi doktor anda dengan segera.

Atorvastatin tidak boleh diambil ketika menyusukan bayi, kerana ia boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.

KESAN-KESAN SAMPINGAN ATORVASTATIN

Atorvastatin boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti mengambil ubat dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • sakit otot yang tidak dapat dijelaskan, kelembutan, atau kelemahan
 • Kekeliruan, memori masalah, atau isu-isu kognitif lain
 • Demam, keletihan yang luar biasa, dan gelap berwarna air kencing
 • Bengkak, berat badan, kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali
 • Peningkatan dahaga, kerap buang air kecil, kelaparan, mulut kering, buah-buahan nafas bau, mengantuk, kulit kering, penglihatan kabur, kehilangan berat badan
 • Loya, atas sakit perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata)

Kesan sampingan yang kurang serius daripada Atorvastatin mungkin termasuk sakit ringan otot, cirit-birit, loya atau ringan.

REAKSI ALAHAN KEPADA ATORVASTATIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengambil Atorvastatin dan mempunyai tanda-tanda reaksi yang teruk alahan (anaphylaxis) termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, atau bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

INTERAKSI ATORVASTATIN

ATORVASTATIN DAN ALKOHOL

Minum alkohol semasa mengambil Atorvastatin boleh meningkatkan tahap trigliserida dan boleh meningkatkan risiko kerosakan hati.

Oleh itu, anda tidak perlu minum alkohol semasa mengambil Atorvastatin.

ATORVASTATIN DAN DADAH INTERAKSI

Terdapat banyak ubat yang boleh berinteraksi dengan Atorvastatin.

Beritahu doktor anda mengenai preskripsi, bukan preskripsi, over-the-counter (OTC), dadah haram dan rekreasi, ubat-ubat herba, makanan tambahan pemakanan dan pemakanan, dan ubat-ubatan dan rawatan lain yang anda gunakan.

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh berinteraksi dengan Atorvastatin:

 • Diltiazem (Cardizem, Cartia, Dilacor, Diltia, Diltzac, Taztia, Tiazac)
 • Gemfibrozil (Lopid), asid fenofibric (Fibricor, Trilipix), atau fenofibrate (Antara, Fenoglide, Lipofen, Lofibra, Tricor, Triglide)
 • Telaprevir (Incivek)
 • Antibiotik seperti clarithromycin (Biaxin) atau erythromycin (EES, EryPed, Ery-Tab, Erythrocin, Pediazole)
 • ubat-ubatan antikulat seperti fluconazole (Diflucan), itraconazole (Sporanox), ketoconazole (Nizoral), atau voriconazole (Vfend)
 • ubat-ubatan HIV seperti darunavir (Prexista), fosamprenavir (Lexiva), ritonavir (Norvir), lopinavir / ritonavir (Kaletra), nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase), atau tipranavir (Aptivus)
 • Ubat yang mengandungi niacin (Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Slo-Niacin, dan lain-lain)
 • Dadah yang boleh melemahkan sistem imun anda, seperti steroid, ubat kanser, atau ubat yang digunakan untuk mencegah penolakan pemindahan organ, ascyclosporine itu (Gengraf, Neoral, Sandimmune), sirolimus (Rapamune), atau tacrolimus (Prograf)
 • warfarin
 • pil perancang
 • antasid

ATORVASTATIN DAN GRAPEFRUIT

Jika anda mengambil Atorvastatin, anda harus mengelakkan jus limau gedang dan apa-apa makanan yang mengandungi limau gedang.

Grapefruit boleh menyebabkan tahap Atorvastatin dalam aliran darah anda meningkat ke tahap berbahaya.

ATORVASTATIN DOS

Atorvastatin boleh ditadbir sebagai dos tunggal pada bila-bila masa, dengan atau tanpa makanan.

Julat dos Atorvastatin adalah 10 hingga 80 miligram (mg) sekali sehari, dan ia biasanya diberikan sebagai 10 atau 20 mg sekali sehari.

Walau bagaimanapun, bergantung kepada keadaan dan sejarah perubatan, anda ditetapkan 40 mg sekali sehari.

ATORVASTATIN OVERDOSE

Jika anda atau orang lain mengambil masa yang terlalu Atorvastatin, memanggil 9-1-1 atau pergi ke kemudahan perubatan kecemasan segera.

TERLEPAS DOS ATORVASTATIN

Jika anda terlepas dos Atorvastatin, bawa ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia telah lebih daripada 12 jam sejak anda terlepas dos terakhir anda.

Dalam kes ini, menunggu dan mengambil dos seterusnya pada masa biasa anda.

Jangan mengambil dua dos Atorvastatin pada masa yang sama.

VIDEO ATORVASTATIN

Mymedabc.com