ATTAPULGITE

Mymedabc.com

Attapulgite adalah mineral tanah liat dengan spektrum yang luas kegunaan. syarikat sumber asli boleh mengekstrak dengan teknik perlombongan permukaan dan memprosesnya dalam pelbagai cara, bergantung kepada bagaimana ia akan digunakan. deposit Major wujud di kawasan-kawasan, termasuk negeri Georgia di Amerika Syarikat. Ia mempunyai warna kelabu-biru yang tersendiri yang menjadikan ia satu pigmen popular untuk projek seni dan tembikar dengan sesetengah masyarakat India Amerika. Selain penggunaannya dalam membuat tembikar, ia juga mempunyai pelbagai kegunaan perubatan.

Kimia, attapulgite terdiri daripada phyllosilicate magnesium aluminium, dan ia mungkin mempunyai kekotoran yang berbeza-beza bergantung kepada sumber. Ia boleh diproses untuk menghasilkan pelbagai tanah liat dengan struktur fizikal yang berbeza, yang mengandungi jarum atau zarah silikat. Syarikat-syarikat yang bekerja dengan bahan ini biasanya menawarkan pelbagai produk untuk pelanggan mereka dan boleh menghasilkan tanah liat untuk keperluan khas oleh permintaan daripada pelanggan mereka.

Salah satu penggunaan untuk tanah liat ini adalah dalam bidang perubatan. Attapulgite sangat menyerap dan boleh diberikan kepada pesakit dengan cirit-birit. Ia boleh menyerap air yang untuk mengukuhkan najis dan membuat pesakit berasa lebih selesa, di samping mengurangkan risiko dehidrasi. tanah liat ini juga boleh mengurangkan populasi bakteria usus, untuk pesakit dengan cirit-birit disebabkan oleh jangkitan usus. penggunaan ini mempunyai asal-usul purba di kawasan-kawasan seperti Amerika Selatan, di mana Maya mengambil kesempatan daripada kualiti ini berguna dalam amalan perubatan tradisional mereka.

Sifat penyerapan produk ini juga menjadikan ia berguna untuk tempat tidur haiwan seperti kucing sampah, serta aplikasi lain di mana penyerapan yang diperlukan untuk mengendalikan messes dan tumpahan. tanah liat serbuk boleh tanah untuk membuat penggantungan untuk baja cecair dan cat. Ia juga digunakan dalam pengeluaran lumpur penggerudian untuk aplikasi minyak dan gas. lumpur penggerudian memberikan pelinciran untuk pelbagai aktiviti penggerudian, dengan rumusan yang boleh bergantung kepada penetapan dan syarat-syarat.

Pembekal attapulgite biasanya menjualnya secara pukal kepada pengilang-pengilang yang memproses sendiri sehingga membuat produk-produk komersial. Ia kadang-kadang mungkin untuk membeli kelompok mentah tanah liat melalui beberapa pembekal, bagi syarikat-syarikat yang perlu untuk membuat produk attapulgite dan tidak boleh memerintahkan kelompok cukup besar untuk bekerja secara langsung melalui pengeluar. Persatuan perdagangan juga boleh bekerja dengan syarikat-syarikat perlombongan untuk membeli kelompok untuk diedarkan kepada ahli-ahli mereka. Ini membolehkan syarikat-syarikat untuk mengakses harga pukal tanpa perlu memesan dalam jumlah yang diperlukan untuk penghantaran pengilang.

ATTAPULGITE VIDEO

Mymedabc.com