BENZOYL PEROKSIDA

Mymedabc.com

MENGAPA BENZOYL PEROKSIDA DITETAPKAN?

Benzoyl peroksida digunakan untuk merawat ringan kepada jerawat sederhana.

BAGAIMANAKAH BENZOYL PEROKSIDA BOLEH DIGUNAKAN?

Benzoyl peroksida datang dalam cecair pembersihan atau bar, losyen, krim, dan gel untuk digunakan pada kulit. Benzoyl peroksida biasanya digunakan satu atau dua kali sehari. Mulakan dengan sekali sehari untuk melihat bagaimana kulit anda bertindak balas kepada Benzoyl peroksida. Ikut arahan pada bungkusan atau pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Gunakan benzoyl peroksida seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih atau kurang dari itu atau menggunakannya lebih kerap daripada yang diarahkan oleh doktor anda.

Sapukan sejumlah kecil daripada produk benzoyl peroksida kepada satu atau dua kawasan kecil anda mahu merawat selama 3 hari apabila anda mula menggunakan Benzoyl peroksida buat kali pertama. Jika tiada tindak balas atau tidak selesa berlaku, gunakan produk seperti yang diarahkan pada pakej atau pada label preskripsi anda.

Pembersihan cecair dan bar digunakan untuk membasuh kawasan yang terlibat seperti yang diarahkan.

Untuk menggunakan losyen, krim, atau gel, pertama mencuci kawasan kulit yang terjejas dan perlahan-lahan tepuk kering dengan tuala. Kemudian memohon jumlah yang kecil benzoyl Peroxide, sapukan dalam perlahan-lahan.

Elakkan apa-apa yang boleh merengsakan kulit anda (contohnya, sabun yang kasar atau pembersih, alkohol yang mengandungi produk, kosmetik atau sabun yang kering kulit, kosmetik berubat, cahaya matahari, dan sunlamps) kecuali diarahkan sebaliknya oleh doktor anda.

Ia mungkin mengambil masa 4-6 minggu untuk melihat kesan Benzoyl peroksida. Jika jerawat anda tidak bertambah baik selepas waktu ini, hubungi doktor anda.

Tidak membenarkan ubat untuk masuk ke dalam mata anda, mulut, dan hidung.

Jangan gunakan benzoyl peroksida kepada kanak-kanak kurang daripada 12 tahun tanpa berbincang dengan doktor.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGGUNAKAN BENZOYL PEROKSIDA,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada peroksida benzoyl, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam produk benzoyl peroksida. Tanya ahli farmasi atau semak label pakej untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, termasuk vitamin anda.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusukan bayi. Jika anda hamil ketika menggunakan benzoyl peroksida, hubungi doktor anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Memohon dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan memohon dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH BENZOYL PEROKSIDA PUNCA?

BENZOYL PEROKSIDA BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • kekeringan atau pengelupasan kulit
 • rasa kehangatan
 • kesemutan
 • rasa pedih sedikit

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA ATAU MENDAPATKAN RAWATAN PERUBATAN KECEMASAN:

 • terbakar, melepuh, kemerahan atau bengkak pada kawasan kawasan yang dirawat
 • ruam

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, BERHENTI MENGGUNAKAN BENZOYL PEROKSIDA DAN HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA ATAU MENDAPATKAN BANTUAN PERUBATAN KECEMASAN:

 • gatal-gatal
 • gatal-gatal
 • tekak sesak
 • kesukaran bernafas
 • perasaan pengsan
 • bengkak pada mata, muka, bibir, lidah atau

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN BENZOYL PEROKSIDA?

Pastikan Benzoyl peroksida dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam Benzoyl peroksida ke dalam tandas.Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda. Benzoyl peroksida adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Jangan biarkan benzoyl peroksida masuk ke dalam mata, hidung atau mulut, dan tidak menelannya. Jangan memohon kuah, pembalut, kosmetik, losyen, atau ubat-ubatan kulit yang lain ke kawasan yang dirawat melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Pastikan benzoyl peroksida dari rambut anda dan fabrik berwarna kerana ia boleh mengelantang pakaian seperti itu.

Jangan biarkan orang lain menggunakan ubat anda. Beritahu doktor anda jika keadaan kulit anda menjadi lebih teruk atau tidak hilang.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO BENZOYL PEROKSIDA

Mymedabc.com