BENZYDAMINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Anti-radang ubat penahan sakit
Digunakan untuk mulut dan tekak keadaan sakit seperti ulser mulut dan sakit tekak
Juga dipanggil Difflam®
Terdapat sebagai Kumur (ubat) atau semburan

Benzydamine adalah ubat anti-radang dan tahan sakit. Ia mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan tekak atau mulut keadaan sakit seperti ulser dan sakit tekak. Ia boleh didapati sebagai ubat pencuci mulut yang anda boleh berkumur dengan, atau sebagai semburan yang boleh diarahkan ke kawasan sakit dari mulut anda.

Benzydamine pencuci mulut dan semburan yang boleh didapati di preskripsi daripada doktor atau doktor gigi. Anda juga boleh membelinya di farmasi tanpa preskripsi.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan Benzydamine ia adalah penting bahawa doktor, doktor gigi dan ahli farmasi tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda menjangkakan atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas syor doktor.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai Benzydamine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh apa-apa kesan sampingan yang anda mungkin mengalami gunakannya.
 • Jika anda menggunakan bilas oral Benzydamine (pencuci mulut), menggunakan 15 ml sebagai pencuci mulut setiap 1½-3 jam. Penutup botol boleh digunakan sebagai langkah. Selepas anda telah gargled dengan cecair selama kira-kira 20-30 saat, meludah keluar – cuba untuk tidak menelan Benzydamine. Jika anda mendapati ubat itu menyebabkan beberapa rasa pedih, anda boleh mencairkan cecair dengan jumlah yang sama air sebelum anda menggunakannya.Ini bilas oral tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun untuk digunakan.
 • Jika anda menggunakan semburan Benzydamine, gunakan 4-8 semburan ke kawasan yang sakit setiap 1½-3 jam. Ini adalah dos untuk orang dewasa. Jika anda memberikan Benzydamine kepada anak anda, semak label dengan teliti untuk memastikan anda menggunakan nombor yang betul bagi semburan untuk usia anak anda.

BAGAIMANA UNTUK MENGGUNAKAN SEMBURAN BENZYDAMINE

 1. Pegang botol tegak.
 2. Mengangkat muncung semburan yang jauh dari bekas sehingga ia mendatar.
 3. Jika ia adalah kali pertama anda telah menggunakan semburan, halakan muncung itu dari padamu dan tekan ke bawah pada plunger hijau pada bahagian atas bekas sehingga anda melihat kabus halus. semburan kini sedia untuk digunakan.
 4. Matlamat sembur pada kawasan yang sakit mulut atau tekak anda dan tekan ke bawah pada plunger hijau untuk melepaskan satu semburan. Ulangi langkah ini untuk memberi nombor yang betul bagi semburan.
 5. Apabila anda telah selesai menggunakan semburan, menolak muncung semburan kembali ke bawah terhadap bekas untuk menyimpan dengan selamat sehingga dos seterusnya perlu dibayar.
 • Anda boleh mengharapkan kesakitan telah susut dalam tempoh tujuh hari menggunakan Benzydamine. Jika tidak terdapat sebarang peningkatan selepas waktu ini, anda perlu menguruskan untuk berjumpa dengan doktor atau doktor gigi anda untuk nasihat lanjut.Jangan terus menggunakan Benzydamine untuk lebih lama daripada tujuh hari melainkan jika ia adalah atas nasihat doktor atau doktor gigi.
 • Jika anda menggunakan semburan, berhati-hati tidak untuk mendapatkan ke dalam mata anda. Jika ia berlaku secara tidak sengaja, bilas dengan air suam.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan bilas oral Benzydamine dan semburan.Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat.

Benzydamine kumur dan semburan kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Kebas atau rasa pedih dalam mulut anda Jika anda sedang menggunakan ubat kumur, cairkan dengan jumlah yang sama air

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh Benzydamine, bercakap dengan doktor, doktor gigi atau ahli farmasi untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO BENZYDAMINE

Mymedabc.com