Besi Polisakarida

Mymedabc.com

APA IRON POLISAKARIDA?

Besi Polisakarida adalah satu bentuk besi mineral. Besi adalah penting untuk pelbagai fungsi dalam badan, terutamanya bagi pengangkutan oksigen dalam darah.

Besi Polisakarida digunakan untuk mencegah dan merawat kekurangan zat besi dan anemia kekurangan zat besi.

Ubat ini bukan untuk digunakan sebagai tambahan diet umum pada orang dengan tahap besi biasa.

Besi Polisakarida juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Besi Polisakarida digunakan sebagai diet tambahan, dan untuk mencegah dan merawat kekurangan zat besi dan anemia kekurangan zat besi.

Anda tidak boleh mengambil polisakarida besi jika anda mempunyai hemochromatosis, hemosiderosis, atau anemia hemolitik.

Simpan ubat-ubatan ini daripada capaian kanak-kanak. Dos berlebihan tidak sengaja besi oleh kanak-kanak yang boleh membawa maut.

Anda tidak boleh mengambil polisakarida besi jika anda mempunyai:

  • hemochromatosis;
  • hemosiderosis; atau
  • anemia hemolitik.

Beritahu doktor anda jika anda hamil, atau jika anda hamil semasa rawatan. dos keperluan anda mungkin berbeza semasa mengandung.

Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. dos keperluan anda mungkin berbeza semasa anda berada kejururawatan.

IRON KESAN SAMPINGAN POLISAKARIDA

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • loya, sakit perut;
  • sembelit, cirit-birit;
  • najis berwarna hitam atau gelap; atau
  • pewarnaan sementara gigi.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

IRON POLISAKARIDA INTERAKSI

Ubat ini boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap ubat-ubatan tertentu.Elakkan daripada mengambil ubat-ubatan lain dalam masa 2 jam sebelum atau selepas anda mengambil polisakarida besi, terutamanya ubat antibiotik atau tiroid.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan polisakarida besi, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

IRON POLISAKARIDA DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ambil polisakarida besi semasa perut kosong untuk hasil yang terbaik. Sekiranya berlaku ketidakselesaan perut, mengambil polisakarida besi dengan makanan atau selepas makan.

Mengukur ubat cecair dengan dos-mengukur khas sudu atau ubat cawan. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Campurkan cecair dengan air, jus atau minuman lain seperti yang diarahkan dan minum campuran melalui straw untuk mengelakkan mengotorkan gigi.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Simpan ubat-ubatan ini daripada capaian kanak-kanak. Dos berlebihan tidak sengaja besi oleh kanak-kanak yang boleh membawa maut.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Dos berlebihan polisakarida besi boleh membawa maut, terutamanya kepada kanak-kanak.

Gejala berlebihan besi mungkin termasuk tenaga, demam, muntah-muntah, sakit perut, najis tinggal di sini, nadi lemah, kadar jantung yang cepat, atau penyitaan (sawan) menurun.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO IRON POLISAKARIDA

Mymedabc.com