BETAHISTINE

Mymedabc.com

ADAKAH IA BERFUNGSI ?

Pengarang ulasan ini telah mencapai kejayaan yang sederhana dengan memberi betahistine kepada pesakit yang mempunyai penyakit sukar dikawal Meniere, dan ia sebahagian daripada regimen biasa beliau untuk sukar dikawal Meniere (selalunya dalam kombinasi dengan verapamil). Ia datang dalam dos 8, 16 dan 24 mg.The Dos yang biasa ialah 16 mg 3-4 kali sehari walaupun kesan yang lebih besar diperolehi untuk dos setinggi 48 mg pada satu masa (Strupp, et al. 2008). Strupp walaupun melaporkan individu mengambil 900 mg / hari Betahistine (2014). Kebanyakan orang yang melaporkan kesan positif boleh membuat keputusan ini dengan beberapa hari. Kami menghadapi pesakit sangat sedikit yang melaporkan kesan sampingan dari serendah 4 mg. Ini adalah sukar untuk difahami.

Penulis juga menggunakan Betahistine untuk merawat intoleransi gerakan yang teruk (contohnya Matsnev dan Sigaleva, 2007). Betahistine boleh digunakan pada kanak-kanak (Gryczynska, Drobik-Wasiewicz et al. 2007).Walaupun tuntutan telah dibuat bahawa Betahistine dikaitkan dengan kehilangan berat badan, ini kelihatan tidak berasas (Barak, Greenway et al. 2008). Namun, kertas baru-baru ini mencadangkan bahawa betahistine boleh menghalang pertambahan berat badan pada tikus pada antipsychotic (Lian et al, 2014).

Terdapat banyak aspek membingungkan untuk betahistine dan juri masih keluar mengenai sama ada atau tidak ia adalah ubat yang berkesan.Banyak kajian melaporkan bahawa betahistine tidak dapat dibezakan daripada placebo. Terdapat juga beberapa laporan menyusahkan membandingkan betahistine kepada ubat-ubatan lain yang hampir pasti plasebo , yang boleh ditafsirkan dengan cara yang sama. Klein et al (1998) melaporkan bahawa ubat homeopati adalah bersamaan dalam keberkesanan untuk betahistine. Seperti ubat-ubatan homeopati biasanya dirasakan plasebo kerana cairan yang sangat tinggi yang mereka ditadbirkan, ini menunjukkan bahawa sama ada kajian Klein itu dipercayai sama sekali, atau betahistine yang juga plasebo.

  • Fujino et al (1994) melaporkan betahistine mempunyai kesan yang positif apabila digabungkan dengan pemulihan.
  • Mukhopadhyay et al (2013) mencadangkan betahistine adalah “peluru ajaib” untuk PONV selepas pembedahan telinga tengah, menggunakan double-blind placebo terkawal reka bentuk yang bakal. Ini adalah bukti yang munasabah untuk kesan positif betahistine.
  • Albu et al (2014) baru-baru ini melaporkan bahawa berdos tinggi betahistine (iaitu 144 mg / hari) untuk sukar dikawal Meniere mencapai keputusan simlar sebagai dexamethasone intratympanic. Ini rawak dan double-blind. Tidak terdapat perbezaan statistik antara kedua-dua kumpulan kawalan vertigo. Ini tidak mengatakan banyak untuk dexamethasone IT (tidak menghairankan ada). Walaupun kami tidak pasti mengenai kesahihan keputusan ini, kita biasanya “menggandakan” pada betahistine apabila terdapat nyalaan Meniere. Selalunya, kita pergi dari 32 mg / hari kepada 64 mg / hari.
  • Soklova et al (2014) berbanding betahistine kepada ekstrak Ginkgo biloba, dan melaporkan keberkesanan yang sama. Sebagai Ginkgo mungkin plasebo, ini bukanlah bukti yang kukuh untuk Betahistine.
  • Morozova et al (2015) melaporkan bahawa betahistine 48 mg / hari dikaitkan dengan peningkatan yang jelas. Ini adalah satu “label terbuka” percubaan pemerhatian gayat vestibular. Kerana ia adalah label terbuka, kualiti bukti tidak sekuat plasebo terkawal percubaan.
  • Ramos et al (2015), dalam satu meta-analisis, mencadangkan bahawa betahistine adalah “pilihan yang berkesan dan selamat untuk rawatan vertigo periferal”. Ramos itu sedang mengkaji semula kerja-kerja yang lain.
  • Adrion, Fischer, Wagner, Gurkov, Mansmann dan Strupp (2016) melaporkan bahawa dalam kajian 221 pesakit di Jerman, pesakit plasebo mempunyai serangan KURANG / bulan daripada pesakit di kedua betahistine rendah dos (48 mg / hari) atau betahistine dos tinggi (124 mg / hari). Ini akan berhujah betahistine yang tidak berkesan untuk penyakit Meniere. Namun begitu beberapa langkah sekunder seperti serangan berputar atau vertigo kedudukan yang bertambah baik sedikit dalam kumpulan berdos tinggi. Ini akan menyokong tekaan yang betahistine adalah plasebo.

Jadi untuk meringkaskan, bukti lemah untuk betahistine menjadi rawatan yang berkesan untuk Meniere. Tekaan kami adalah bahawa ia adalah sedikit berkesan, dan nasib baik ia mempunyai sangat sedikit kesan buruk (lihat di bawah).

KESAN SAMPINGAN

Kesan sampingan biasanya minimum . Pengarang ulasan ini telah mengalami sakit perut dalam beberapa, semakin teruk asma, sakit kepala (Barak et al, 2007), dan sesak dada sebagai kesan sampingan. Sudah tentu, gejala-gejala ini boleh didapati di plasebo.

pengajian pasca pemasaran yang dijalankan oleh pengeluar mencadangkan hanya sebilangan kecil daripada kesan buruk (Jeck-Thole et al, 2006). Secara teori, sakit perut mungkin ada kaitan dengan H2 agonism, sebagai penghalang H2 digunakan untuk merawat keasidan gastrik. Terhadap idea ini adalah bahawa betahistine bukan agonist H2, tetapi pembebasan meningkat histamin yang berkaitan dengan permusuhan h3 mungkin merangsang H2. Seperti yang dinyatakan di atas, ia kelihatan munasabah untuk menggabungkan betahistine dengan blocker H2 terpilih yang tidak melintasi halangan darah otak, atau perencat pam proton digunakan untuk keasidan gastrik. Sakit kepala juga mungkin kesan langsung histamin. Sebaliknya, beberapa kajian melaporkan pengurangan sakit kepala oleh betahistine (Amelin et al, 2003). Pautan luar ini untuk maklumat lanjut.

Bonus bagi mereka, betahistine tidak menyebabkan mengantuk dan tidak mempunyai kesan kepada pemanduan, masa tindak balas atau ketajaman visual (Betts et al, 1991)

Aksoy et al (2014) melaporkan bahawa pada tikus, betahistine memburukkan lagi amikacin ototoxicity. Kami mendapati ini sangat diragui, sebagai agonist histamine tidak boleh berinteraksi dengan amikacin.

Betahistine boleh dikaitkan dengan kehilangan berat badan . Ini kerana secara berpusat yang bertindak antihistamin seolah-olah menyebabkan pertambahan berat badan (Hampton, 2007), dan dengan tanda yang sama, agonis histamine boleh menyebabkan penurunan berat badan. Menurut satu kajian Barak, penurunan berat badan (purata 4.24 kg) terhad kepada wanita di bawah umur 50 tahun (Barak et al, 2008).

Menurut Vlastarakos et al. (2008), Betahistine adalah contraindicated dalam kehamilan . Walaupun kita bersetuju bahawa ia adalah bijak untuk mengelakkan penggunaan ubat-ubatan kekurangan data yang ketat semasa hamil, nasihat dalam kes ini nampaknya tidak disokong oleh mana-mana data peristiwa buruk.

KETIDAKSERASIAN?

Little telah diterbitkan mengenai betahistine yang tidak sesuai dengan apa-apa. Jika beriman kepada mekanisme histamine agonism, ia akan masuk akal sedikit untuk mengambil ubat antihistamin berpusat bertindak dengan betahistine sebagai betahistine mungkin tidak berfungsi. Ini meliputi banyak tanah termasuk banyak konvensional “pening” dadah.Seseorang yang betahistine harus dapat mengambil semata-mata “pinggiran” antihistamin bertindak (seperti Claratin, Allegra dan zyrtec).Begitu juga seseorang di atas betahistine harus tidak mengambil antidepresan dengan kesan sampingan pusat antihistamin seperti “tryptylines”. Ini termasuk Elavil dan Pamelor. Secara praktikalnya, kami tidak berkata apa-apa masalah interaksi.

Mymedabc.com