BETAMETHASONE

Mymedabc.com
Jenis ubat A kortikosteroid topikal mujarab
Digunakan untuk kulit yang mudah terbakar seperti ekzema yang teruk dan dermatitis
Juga dipanggil Betamethasone valerate; betamethasone diproprionate
Jenama termasuk: Betnovate®; Diprosone®; Betacap®; Bettamousse®
Terdapat sebagai Krim, losyen, minyak urut, busa permohonan kulit kepala, dan permohonan kulit kepala

Betamethasone dikelaskan sebagai kortikosteroid topikal mujarab. kortikosteroid topikal juga dirujuk sebagai steroid topikal. Steroid topikal digunakan di samping pelembap (emollients) untuk merawat keadaan kulit radang seperti ekzema dan dermatitis. A steroid topikal digunakan apabila tompok ekzema atau dermatitis memarak. Betamethasone melegakan gejala suar-up dengan mengurangkan keradangan, gatal-gatal dan kemerahan mata. Ia bukan satu ubat untuk keadaan, tetapi ia akan membantu untuk melegakan gejala. kursus pendek betamethasone juga boleh ditetapkan untuk rawatan psoriasis bagi kawasan kecil seperti kulit kepala, tapak kaki, atau kedua telapak tangan.

Betamethasone boleh didapati dalam beberapa persediaan yang berbeza. Ia mungkin anda akan ditetapkan krim jika kawasan yang terjejas kulit anda lembap atau menangis, salap jika kulit anda kering, atau losyen untuk kawasan-kawasan yang lebih besar atau berambut dari kulit. Ia juga boleh didapati sebagai suatu permohonan untuk kulit kepala. Betamethasone tidak umumnya sesuai untuk kanak-kanak, walaupun kursus jangka pendek sehingga dua minggu boleh kadang-kadang yang ditetapkan untuk kanak-kanak oleh seorang doktor pakar kulit.

Terdapat juga persiapan betamethasone disediakan yang mengandungi agen anti-bakteria (seperti clioquinol, neomycin atau acid fusidic) atau ejen antikulat (seperti Clotrimazole). Anda yang ditetapkan salah satu persediaan ini untuk kegunaan jangka pendek jika kulit anda telah menjadi dijangkiti. Mereka biasanya digunakan dua kali sehari selama satu minggu sahaja. Sesetengah penyediaan betamethasone juga mengandungi bahan yang dipanggil asid salisilik. Asid salisilik dalam formulasi ini boleh membantu steroid untuk diserap dengan lebih berkesan dengan kulit anda, tetapi ini juga hanya ditetapkan untuk jangka masa yang singkat.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula menggunakan betamethasone adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kawasan kulit yang dijangkiti.
 • Jika anda mempunyai rosacea atau jerawat.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada persediaan kulit.
 • Sebelum anda mula menggunakan penyediaan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai steroid topikal dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada menggunakannya.
 • Sapukan sejumlah kecil ke kawasan kulit yang radang. Kemudian perlahan-lahan sapukan ke dalam kulit sehingga ia hilang. Jika anda menggunakan aplikasi kulit kepala, memohon untuk mengeringkan rambut, sapukan dalam perlahan-lahan, dan kemudian membenarkan kawasan yang kering lagi secara semula jadi.
 • Jangan gunakan betamethasone di mana-mana kawasan kulit terbuka atau dijangkiti melainkan anda mempunyai persediaan yang juga mengandungi agen anti-bakteria atau kulat (seperti Fucibet® dan Lotriderm®). Jika anda menggunakan salah satu daripada persediaan ini, gunakan dengan kerap dua kali sehari selama satu minggu sahaja, melainkan anda telah diarahkan sebaliknya oleh doktor anda.
 • Jumlah steroid topikal yang anda perlu memohon biasanya diukur dengan unit hujung jari (FTUs). Satu FTU adalah jumlah krim atau salap yang diperah di sepanjang hujung jari orang dewasa (iaitu dari akhir sangat jari untuk melelahkan diri pertama di jari). Sebagai panduan, satu FTU cukup untuk meliputi kawasan yang dua kali ganda saiz tangan orang dewasa. Doktor anda akan memberikan anda idea tentang berapa banyak FTUs anda perlu tutup kawasan kulit anda yang terjejas.
 • Doktor anda akan memberitahu anda berapa kerap untuk memohon betamethasone. Ia tidak boleh digunakan lebih daripada dua kali sehari, dan sekali sehari sering mencukupi.
 • Jika anda menggunakan lebih daripada satu kortikosteroid topikal, pastikan anda tahu bila dan di mana untuk menggunakan setiap satu. Jika anda tidak pasti, periksa dengan doktor anda atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.
 • Selepas anda telah memohon betamethasone, ingat untuk membasuh tangan anda (kecuali tangan anda bahagian yang dirawat).
 • Jika anda menggunakan betamethasone untuk psoriasis, pastikan anda mengikuti arahan doktor anda dengan teliti. Ia tidak boleh digunakan untuk kawasan yang besar psoriasis atau untuk jangka masa yang lama, kerana ini boleh menyebabkan gejala-gejala anda memarak lagi selepas itu.
 • Jika anda menggunakan pelembap bersama-sama dengan persediaan ini, memohon pelembap pertama. Kemudian tunggu 10-15 minit sebelum memohon betamethasone. Ini membolehkan masa untuk pelembap untuk diserap sebelum kortikosteroid topikal digunakan.Kulit anda perlu lembap tetapi tidak licin apabila anda memohon betamethasone.
 • Jangan gunakan betamethasone pada muka anda kecuali seorang doktor pakar kulit telah berkata anda harus. Jika anda telah diberitahu untuk digunakan pada muka anda, berhati-hati untuk tidak mendapatkan apa-apa persediaan berhampiran mata anda dan tidak menggunakannya untuk tempoh yang lebih lama daripada apa yang anda telah dinasihatkan.
 • Kecuali dinasihatkan untuk berbuat demikian oleh doktor anda, jangan memohon pembalut atau pakaian ke kawasan yang dirawat, kerana ini akan meningkatkan penyerapan penyediaan dan meningkatkan risiko kesan sampingan.
 • Terus menggunakan betamethasone sehingga flare-up telah hilang dan kemudian menghentikannya. Kursus rawatan untuk 7-14 hari sering mencukupi. Jika simptom anda tidak bertambah baik selepas waktu ini (atau jika mereka lebih buruk), bercakap kembali dengan doktor anda untuk nasihat lanjut. kortikosteroid topikal seperti betamethasone tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang lama atau di kawasan yang besar badan.
 • Selepas anda selesai menggunakan betamethasone, terus menggunakan pelembap anda setiap hari. Ini akan membantu untuk mengelakkan lagi flare-up. Doktor anda juga boleh menetapkan krim steroid kurang kuat untuk anda untuk digunakan apabila diperlukan.
 • Jika anda menggunakan penyediaan betamethasone mengandungi clioquinol, berhati-hati untuk tidak membiarkan penyediaan bersentuhan dengan pakaian anda, kerana ia mungkin menjadi kotor.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Anda boleh mengurangkan risiko kesan sampingan dari betamethasone dengan memohon penyediaan nipis, tidak lebih daripada dua kali sehari, dan memohon kepada kawasan yang terlibat sahaja.

Kesan sampingan betamethasonepersiapan kulit
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Membakar dan pedih Ini boleh berlaku dalam beberapa hari pertama tetapi biasanya menjadi lebih baik selepas ini
Penipisan kulit, stretchmarks kekal, alah dermatitis, jerawat, rosacea, dan pertumbuhan rambut di tapak permohonan Ini biasanya hanya memberi kesan kepada anda jika anda menggunakan betamethasone untuk jangka masa yang lama
Betamethasone boleh mendapatkan melalui kulit anda dan ke dalam aliran darah anda Ini biasanya menyebabkan tidak ada masalah melainkan jika anda menggunakan betamethasone kerap di kawasan yang besar kulit anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh betamethasone, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

BETAMETHASONE VIDEO

Mymedabc.com