BISACODYL

Mymedabc.com

APA BISACODYL?

Bisacodyl adalah julap yang merangsang pergerakan usus.

Bisacodyl digunakan untuk merawat sembelit atau untuk mengosongkan usus sebelum pembedahan, kolonoskopi, x-ray, atau prosedur perubatan usus yang lain.

Bisacodyl juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan bisacodyl jika anda mempunyai sakit perut (abdomen), loya atau muntah-muntah, kecuali diarahkan oleh doktor.

Jika anda perasan perubahan mendadak dalam tabiat membuang air besar yang berterusan dalam tempoh 2 minggu, rujuk penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakan julap.

produk Bisacodyl tidak boleh digunakan untuk lebih lama daripada satu minggu, melainkan jika diarahkan selainnya oleh pembekal penjagaan kesihatan anda.

pendarahan rektum atau kegagalan untuk membuang air besar selepas penggunaan julap mungkin menunjukkan keadaan yang lebih serius. Berhenti menggunakan bisacodyl dan hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada bisacodyl, atau jika anda mempunyai:

 • sakit perut yang teruk, loya atau muntah-muntah;
 • yang usus berlubang;
 • tersumbat di dalam usus anda;
 • fruktosa atau galaktosa sikap tidak bertoleransi;
 • alahan kepada pewarna makanan kuning;
 • sembelit yang serius atau dehidrasi;
 • penyakit keradangan usus, megacolon toksik; atau
 • perubahan mendadak dalam tabiat membuang air besar yang berkekalan 2 minggu atau lebih.

Orang yang mempunyai gangguan makan (seperti anoreksia atau bulimia) tidak perlu menggunakan ubat ini tanpa nasihat doktor.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk menggunakan bisacodyl selamat:

 • penyakit buah pinggang;
 • masalah menelan;
 • sejarah halangan usus, diverticulitis, ulser kolitis, atau gangguan usus lain; atau
 • jika anda mengambil diuretik ( “pil air”).

Jangan gunakan bisacodyl tanpa memberitahu doktor anda jika anda hamil.

Jangan gunakan bisacodyl tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak tanpa nasihat doktor.

Apabila digunakan untuk merawat sembelit, bisacodyl hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang juga mungkin termasuk diet dan senaman. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

KESAN-KESAN SAMPINGAN BISACODYL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • mengantuk, kekeliruan, perubahan mood, bertambah dahaga, hilang selera makan, loya dan muntah-muntah;
 • bengkak, berat badan, rasa sesak nafas;
 • pendarahan rektum;
 • kesakitan yang teruk perut atau kekejangan, cirit-birit yang teruk atau berterusan atau muntah; atau
 • kalium rendah (kekeliruan, kadar jantung yang tidak sekata, dahaga yang melampau, kerap buang air kecil, ketidakselesaan kaki, kelemahan otot atau perasaan tempang).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • pening, lemah;
 • meningkat dahaga;
 • ringan sakit perut, gas, senak;
 • cirit-birit atau longgar najis;
 • loya ringan; atau
 • ruam.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

BISACODYL INTERAKSI

Elakkan menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain dalam masa 2 jam sebelum atau selepas menggunakan bisacodyl.

Elakkan minum susu dalam masa 1 jam selepas menggunakan bisacodyl.

Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan bisacodyl. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

BISACODYL DOS

Gunakan ubat ini seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Untuk hasil yang terbaik, mengambil bisacodyl semasa perut kosong atau sebelum tidur.

Jangan hancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet enterik bersalut. Menelannya keseluruhan. Pil bersalut enterik mempunyai salutan khas untuk melindungi perut anda. Breaking pil boleh merosakkan lapisan ini.

Jangan mengambil rektum bisacodyl (enema atau supositori) melalui mulut. Ia adalah untuk digunakan hanya dalam rektum anda.

Cuba gunakan borang di rektum ubat ini pada satu masa apabila anda boleh berbaring selepas itu dan tahan ubat dalam. Elakkan daripada menggunakan bilik air pada masa ini.

Jika anda menggunakan bisacodyl sebelum pembedahan atau prosedur perubatan, ikut arahan doktor anda tentang masa dos (bilangan hari atau jam) sebelum prosedur anda.

Keluarkan pembalut luar daripada supositori sebelum memasukkan ia. Elakkan pengendalian supositori terlalu lama atau ia akan cair di tangan anda.

Bersantailah di sebelah anda dan perlahan-lahan memasukkan supositori akhir tajam pertama.Untuk hasil yang terbaik, memegang dalam supositori untuk 15 hingga 20 minit. supositori akan cair dengan cepat sekali dimasukkan dan anda harus berasa sedikit atau tidak selesa semasa memegang dalam. Elakkan daripada menggunakan bilik air hanya selepas anda telah memasukkan supositori itu.

Goncang enema dubur perlahan-lahan sebelum digunakan. Buka penutup pelindung dari hujung aplikator. Anda boleh menggunakan enema berbaring atau duduk di atas tandas. Perlahan-lahan memasukkan hujung ke dalam rektum dan ringan memerah botol untuk melepaskan enema.Pegang enema dalam untuk beberapa minit dan kemudian lepaskan ke dalam tandas.

Borang rektum daripada bisacodyl harus menghasilkan membuang air besar dalam tempoh 15 minit hingga 1 jam.

Bentuk tablet bisacodyl harus menghasilkan membuang air besar dalam tempoh 6 hingga 12 jam, atau semalaman apabila diambil sebelum tidur.

Hubungi doktor anda jika anda tidak membuang air besar selepas menggunakan ubat ini. Jangan gunakan bisacodyl lebih daripada 7 hari berturut-turut melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

bisacodyl Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk cirit-birit berair, kekejangan perut, kelemahan otot, atau kencing kurang daripada biasa.

Sejak bisacodyl hanya digunakan sekali atau seperti yang diperlukan, anda tidak mungkin untuk berada di jadual dos.

VIDEO BISACODYL

Mymedabc.com