BRIMONIDINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Alfa 2 -adrenoceptor drop agonist mata
Digunakan untuk Untuk mengurangkan tekanan mata yang dibangkitkan
Juga dipanggil Alphagan®; Brymont® jenama Gabungan : Combigan® (brimonidine dengan timolol); Simbrinza® (brimonidine dengan brinzolamide)
Terdapat sebagai Titis mata

Peningkatan tekanan dalam mata anda boleh menyebabkan kerosakan pada saraf optik di belakang mata anda. Apabila ini berlaku ia dipanggil glaukoma. Glaukoma boleh membawa kepada kehilangan penglihatan jika tidak dirawat. Jika anda mempunyai tekanan yang meningkat dalam mata anda, tetapi tanpa apa-apa kerosakan kepada saraf optik, ini dipanggil tekanan darah tinggi okular. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi okular mempunyai peningkatan risiko kemudian membangunkan glaukoma. Rawatan dengan titisan brimonidine mata membantu untuk mengurangkan tekanan mata pada orang dengan hipertensi okular, dan untuk mencegah kerosakan mata tambahan lain pula pada orang dengan glaukoma.

Brimonidine titik mata dianggap bekerja dengan mengurangkan jumlah cecair yang anda buat dalam bahagian depan mata anda (dipanggil jenaka berair) dan dengan meningkatkan pengaliran cecair dari mata anda. Kedua-dua tindakan membantu untuk mengurangkan tekanan dalam mata anda.

Kadang-kadang, lebih daripada satu jenis titisan mata yang diperlukan untuk mengekalkan tekanan dalam rendah mata. Jika ini adalah kes untuk anda, anda mungkin akan diminta untuk menggunakan dua titis mata yang berbeza, atau anda boleh diberikan titik yang menggabungkan lebih daripada satu jenis. Brimonidine boleh didapati sebagai drop kombinasi mata dengan timolol (a beta-blocker) dalam jenama yang dipanggil Combigan®, dan dengan brinzolamide (a anhydrase perencat karbonik) dalam jenama yang dipanggil Simbrinza®.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan ubat titis mata, ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda memakai kanta sentuh lembut.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung atau penyakit saluran darah.
 • Jika anda mempunyai masalah peredaran darah (terutamanya jika anda mempunyai sindrom Raynaud).
 • Jika anda berasa pening apabila anda duduk atau berdiri dengan cepat.
 • Jika anda mempunyai penyakit kemurungan.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda, atau apa-apa masalah dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 1. Basuh tangan dengan betul sebelum anda menggunakan turun.
 2. Alihkan penutupnya.
 3. Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan tarik penutup yang lebih rendah ke bawah mata anda untuk membentuk poket.
 4. Pegang botol terbalik berhampiran dengan mata anda. Cuba untuk tidak menyentuh mata anda seperti yang anda lakukan ini.
 5. Memohon tekanan yang cukup untuk botol untuk melepaskan setitik ke dalam mata anda.(Jangan gunakan lebih daripada satu drop – menggunakan beberapa titik tidak bertambah baik glaukoma anda tetapi akan meningkatkan risiko kesan sampingan.)
 6. Tutup mata anda untuk satu atau dua minit dan tekan perlahan-lahan di bahagian tepi hidung anda di mana sudut mata anda memenuhi hidung anda. Ini membantu untuk menghentikan penurunan dari penyaliran dari hotel ini dan dalam mata anda.
 7. Ulangi proses di dalam mata anda yang lain jika anda telah diberitahu untuk menggunakan titis dalam kedua-dua mata.
 8. Gantikan penutup.
 • Sebelum anda mula menggunakan ubat titis mata, membaca dicetak risalah maklumat pengeluar dari pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai titisan mata dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada menggunakannya.
 • Gunakan setitik ke dalam mata (atau mata) terjejas. Titisan digunakan dua kali setiap hari, 12 jam. dos anda juga akan dicetak pada label botol untuk mengingatkan anda.
 • Ingat untuk menggunakan titik pada jangka masa yang tetap dan cuba untuk tidak terlepas apa-apa dos. Jika anda lupa, gunakan mereka sebaik sahaja anda ingat (melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana hanya menggunakan titik apabila mereka datang disebabkan). Jangan ‘berganda’ untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Menjaga untuk tidak menyentuh hujung penitis dengan mata anda, jari, atau mana-mana permukaan yang lain. Ini adalah untuk mengelakkan titisan daripada menjadi tercemar.
 • Jika anda menggunakan sebarang ubat mata yang lain, meninggalkan 5-10 minit antara memohon setiap satu. Ini adalah untuk mengelakkan lebih cair pergi ke mata anda daripada ia boleh mengendalikan. Jika tidak jatuh akan melimpah dari mata anda dan tidak mempunyai kesan yang dimaksudkan.
 • Ketika pertama kali dimasukkan ke dalam, ubat titis mata boleh membuat air mata anda dan kadang-kadang boleh menyebabkan penglihatan kabur. Jika ini berlaku, ia perlu cepat jelas.Pastikan anda boleh melihat dengan jelas sekali lagi sebelum anda memandu, atau menggunakan alat-alat atau mesin.
 • Jangan memakai kanta sentuh lembut melainkan jika doktor anda menasihatkan anda sebaliknya. Ini kerana botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang boleh menjejaskan kanta sentuh lembut.
 • Temu janji biasa anda dengan klinik doktor dan mata anda supaya kemajuan anda boleh disemak.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, ubat titis mata boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi orang-orang yang paling biasa dikaitkan dengan brimonidine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan air. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut jika mana-mana yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Kesan sampingan titisan brimonidine mata (sebahagian daripada ini boleh menjadi sangat biasa dan ia melibatkan lebih daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Mata kering, penglihatan kabur, kemerahan mata, rasa pedih dan kerengsaan, sensitif kepada cahaya Gejala-gejala ini tidak lama lagi perlu lulus, tetapi pastikan anda boleh melihat dengan jelas sebelum memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin.Jika ini berterusan atau menjadi mengganggu, bercakap dengan doktor anda
Rasa letih, mengantuk atau pening Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga perasaan pas
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai. Jika sakit kepala berterusan, bercakap dengan doktor anda
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula, atau menghisap gula-gula gula-percuma
gejala sejuk-suka, sakit perut, rasa luar biasa Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Botol ubat titis mata mengandungi bahan pengawet yang sesetengah orang boleh membangunkan reaksi alahan kepada. Jika mata anda menjadi merah atau radang selepas menggunakan titik, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

 • titis mata boleh digunakan untuk empat minggu sekali botol telah dibuka. Walaupun masih terdapat beberapa penyelesaian baki selepas waktu ini, buangkan sahaja dan menggunakan botol baru. Ini akan membantu untuk mengelakkan risiko jangkitan mata.
 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

BRIMONIDINE VIDEO

Mymedabc.com