BROMPHENIRAMINE

Mymedabc.com

APA BROMPHENIRAMINE PSEUDOEPHEDRINE?

Brompheniramine merupakan antihistamin yang mengurangkan kesan histamin kimia semula jadi dalam badan. Histamine boleh menghasilkan gejala bersin, gatal-gatal, mata berair dan hidung berair.

Pseudoephedrine adalah decongestant yang mengecilkan saluran darah di dalam saluran hidung.saluran darah diluaskan boleh menyebabkan hidung tersumbat (hidung tersumbat).

Brompheniramine dan pseudoephedrine adalah ubat gabungan digunakan untuk merawat gejala alahan sejuk atau bermusim biasa, termasuk bersin, hidung berair atau tersumbat, dan gatal, mata berair.

Brompheniramine dan pseudoephedrine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam 14 hari yang lalu. A interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. MAO inhibitor termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun. Sentiasa tanya doktor sebelum memberi batuk atau ubat sejuk untuk kanak-kanak. Kematian boleh berlaku dari penyalahgunaan ubat batuk dan sejuk pada kanak-kanak yang sangat muda.

Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam 14 hari yang lalu. A interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. MAO inhibitor termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada brompheniramine atau pseudoephedrine.

Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda mengambil ubat ini jika anda mempunyai:

 • asma atau COPD, batuk dengan kahak atau batuk yang disebabkan oleh merokok, emfisema, atau bronkitis kronik;
 • tersumbat di dalam perut atau usus;
 • buah pinggang atau penyakit hati;
 • tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit arteri koronari, atau serangan jantung baru-baru ini;
 • diperbesarkan prostat atau membuang air kecil masalah;
 • glaukoma;
 • diabetes;
 • epilepsi atau gangguan penyitaan lain;
 • pheochromocytoma (kelenjar tumor adrenal);
 • tiroid terlalu aktif; atau
 • jika anda mengambil kalium (Cytra, Epiklor, K-Lyte, K-Phos, Kaon, Klor-Con, Polycitra, Urocit-K).

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada brompheniramine dan pseudoephedrine akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor anda jika anda hamil.

Ia adalah tidak diketahui sama ada brompheniramine dan pseudoephedrine melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Antihistamin dan dekongestan juga boleh melambatkan pengeluaran susu ibu. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Orang dewasa mungkin lebih cenderung untuk mempunyai kesan sampingan daripada ubat ini.

Buatan manis ubat sejuk cecair mungkin mengandungi phenylalanine. Jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU), periksa label ubat untuk melihat jika produk mengandungi phenylalanine.

BROMPHENIRAMINE KESAN SAMPINGAN PSEUDOEPHEDRINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan brompheniramine dan pseudoephedrine dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • sakit dada, nadi cepat, kadar jantung cepat atau tidak sekata;
 • kekeliruan, halusinasi, cemas yang teruk;
 • gegaran, sawan (konvulsi);
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • mudah lebam atau pendarahan, kelemahan luar biasa; atau
 • tekanan terlalu tinggi dalam darah (sakit kepala yang teruk, sibuk di telinga anda, kebimbangan, sesak nafas).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • pening, mengantuk, penglihatan kabur;
 • hidung kering atau mulut;
 • loya, sakit perut, sembelit, hilang selera makan;
 • masalah dengan ingatan atau tumpuan; atau
 • rasa resah atau teruja (terutamanya pada kanak-kanak).

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA pada 1 800 FDA 1088.

BROMPHENIRAMINE INTERAKSI PSEUDOEPHEDRINE

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada brompheniramine dan pseudoephedrine.

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan mana-mana sejuk, alergi, atau ubat tidur yang lain. Brompheniramine dan pseudoephedrine terkandung dalam ubat-ubatan gabungan banyak. Pengambilan produk tertentu bersama-sama boleh menyebabkan anda untuk mendapatkan terlalu banyak ubat-ubatan tertentu. Periksa label untuk melihat sama ada ubat yang mengandungi antihistamin atau decongestant.

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan ubat ini jika anda juga menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan bersama-sama. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh memburukkan lagi kesan-kesan. Tanya doktor anda sebelum mengambil brompheniramine dan pseudoephedrine dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

BROMPHENIRAMINE PSEUDOEPHEDRINE DOS

Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda.Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. ubat sejuk biasanya diambil hanya untuk masa yang singkat sehingga gejala-gejala anda membersihkan.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun. Sentiasa tanya doktor sebelum memberi batuk atau ubat sejuk untuk kanak-kanak. Kematian boleh berlaku dari penyalahgunaan ubat batuk dan sejuk pada kanak-kanak yang sangat muda.

Mengukur ubat cecair dengan dos-mengukur khas sudu atau ubat cawan, bukan dengan sudu meja biasa. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 7 hari rawatan, atau jika anda mempunyai demam dengan sakit kepala, batuk, atau ruam kulit.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan luar biasa dengan ujian kulit alahan. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda mengambil antihistamin.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah lebih awal jika anda telah mengambil ubat sejuk dalam beberapa hari lepas.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Sejak ubat sejuk diambil seperti yang diperlukan, anda mungkin tidak mengikut jadual dos. Jika anda mengambil ubat secara teratur, mengambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat.Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO BROMPHENIRAMINE

Mymedabc.com