BUDESONIDE

Mymedabc.com

MENGAPA BUDESONIDE DITETAPKAN?

Budesonide digunakan untuk mencegah kesukaran bernafas, sesak dada, berdehit dan batuk yang disebabkan oleh asma. serbuk Budesonide untuk penyedutan oral (Pulmicort Flexhaler) digunakan di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak 6 tahun dan lebih tua. penggantungan Budesonide (cecair) untuk penyedutan oral (Pulmicort Respules) digunakan pada kanak-kanak 12 bulan hingga 8 tahun. Budesonide tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil kortikosteroid. Ia berfungsi dengan mengurangkan bengkak dan kerengsaan di dalam saluran pernafasan untuk membolehkan pernafasan lebih mudah.

BAGAIMANAKAH BUDESONIDE DIGUNAKAN?

Budesonide datang sebagai serbuk menyedut melalui mulut menggunakan inhaler dan sebagai penggantungan menyedut melalui mulut menggunakan nebulizer jet khas (mesin yang bertukar ubat ke dalam kabus yang boleh disedut). serbuk Budesonide untuk penyedutan oral biasanya disedut dua kali sehari. penggantungan Budesonide untuk penyedutan oral biasanya disedut sekali atau dua kali sehari. Cuba gunakan budesonide pada masa yang sama (s) setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Gunakan budesonide betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih atau kurang dari itu atau menggunakannya lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Berbincang dengan doktor anda mengenai cara anda perlu menggunakan ubat-ubatan oral dan dihidu anda yang lain untuk asma semasa rawatan anda dengan budesonide penyedutan. Jika anda mengambil steroid lisan seperti dexamethasone, methylprednisolone (Medrol), atau prednisone (Rayos), doktor anda mungkin mahu untuk beransur-ansur mengurangkan dos permulaan steroid anda selepas anda mula menggunakan budesonide.

Budesonide mengawal gejala asma tetapi tidak menyembuhkannya. Peningkatan dalam asma anda boleh berlaku sebaik sahaja selepas menggunakan ubat, tetapi kesan penuh mungkin tidak dilihat untuk 1 hingga 2 minggu selepas menggunakan serbuk dan 4 hingga 6 minggu selepas menggunakan penggantungan itu secara tetap. Terus menggunakan budesonide walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti menggunakan budesonide tanpa berbincang dengan doktor anda.Hubungi doktor anda jika simptom anda atau gejala anak anda tidak bertambah baik dalam 2 minggu pertama (serbuk) atau 6 minggu pertama (penggantungan) atau jika mereka menjadi lebih buruk.

Budesonide membantu untuk mencegah serangan asma (episod secara tiba-tiba sesak nafas, berdehit dan batuk) tetapi tidak akan menghentikan serangan asma yang telah pun bermula.Doktor anda akan menetapkan inhaler bertindak pendek untuk digunakan semasa serangan asma.Beritahu doktor anda jika asma anda menjadi lebih teruk semasa rawatan anda.

Setiap inhaler budesonide direka untuk menyediakan 60 atau 120 pewangi, bergantung kepada saiznya. Selepas nombor dilabel pewangi telah digunakan, pewangi kemudian tidak boleh mengandungi jumlah yang betul ubat. Anda perlu menjejaki bilangan pewangi anda telah digunakan. Anda boleh membahagikan jumlah pewangi dalam inhaler anda dengan jumlah pewangi yang anda gunakan setiap hari untuk mengetahui berapa hari inhaler anda akan bertahan. Melupuskan inhaler selepas anda telah menggunakan nombor dilabel pewangi walaupun ia masih mengandungi sedikit cecair dan terus melepaskan semburan apabila ia ditekan.

Jangan telan budesonide penggantungan nebulizer.

Sebelum anda menggunakan inhaler budesonide atau jet nebulizer kali pertama, baca arahan bertulis yang datang dengan itu. Lihatlah gambar rajah dengan teliti dan pastikan bahawa anda mengenali semua bahagian-bahagian daripada inhaler atau nebulizer. Tanya doktor, ahli farmasi, atau ahli terapi pernafasan anda untuk menunjukkan kepada anda cara yang betul untuk menggunakan inhaler atau nebulizer. Amalan menggunakan inhaler atau nebulizer di hadapan dia atau dia, jadi anda pasti anda melakukannya dengan cara yang betul.

MENYEDUT SERBUK MENGGUNAKAN INHALER, IKUTI LANGKAH INI:

 1. Pusingan penutup pelindung dan angkat ia di luar.
 2. Kali pertama anda menggunakan inhaler budesonide baru anda mesti ia perdana. Untuk melakukan ini, memegang inhaler yang lurus (dengan lidah ke atas), kemudian twist cengkaman coklat sepenuhnya ke kanan sejauh mana ia akan pergi, kemudian kembali lagi sepenuhnya ke kiri. Anda akan mendengar bunyi klik. Mengulangi. Unit ini kini bersedia dan bersedia untuk memuatkan dos pertama. Anda tidak perlu Perdana inhaler sekali lagi selepas ini, walaupun anda tidak menggunakannya untuk masa yang lama.
 3. Memegang alat sedut tegak, memuatkan dos pertama dengan menghidupkan cengkaman sepenuhnya ke kanan dan sepenuhnya ke kiri sehingga ia klik.
 4. Pusingkan kepala anda seperti berada di inhaler dan bernafas keluar. Jangan meniup atau menghembus nafas ke dalam alat sedut. Jangan goncang inhaler selepas memuatkan ia.
 5. Memegang inhaler di tegak (corong up) atau kedudukan mendatar. Letakkan corong di antara bibir anda dengan baik ke dalam mulut anda. Dongakkan kepala anda sedikit ke belakang.Tutup bibir anda ketat sekitar pelekap mulut, tetapi tidak menggigit atau mengunyah pelekap mulut. Tarik nafas secara mendalam dan tegas. Pastikan bahawa kabut masuk ke dalam tekak anda dan tidak disekat oleh gigi atau lidah anda.
 6. Alih keluar alat sedut dari mulut anda dan tahan nafas anda selama kira-kira 10 saat. Jangan meniup atau menghembus nafas melalui alat sedut.
 7. Jika anda menyedut dua sedutan, ulang langkah 4-6. Untuk puff seterusnya inhaler mesti dimuatkan dalam kedudukan tegak betul sebelum penggunaannya. Hidupkan cengkaman sepenuhnya ke kanan dan kemudian sepenuhnya ke kiri sehingga ia klik.
 8. Gantikan penutup perlindungan ke alat sedut dan twist ia ditutup.
 9. Selepas setiap rawatan, bilas mulut anda dengan air dan meludah. Jangan telan air.
 10. Pastikan inhaler yang bersih dan kering dengan penutup yang ketat di tempat pada setiap masa.

MENYEDUT PENGGANTUNGAN MENGGUNAKAN NEBULIZER JET, IKUTI LANGKAH BERIKUT:

 1. Mengeluarkan satu ampule penggantungan penyedutan dari kantung foil.
 2. Perlahan-lahan goncang ampule dalam gerakan membulat.
 3. Pegang ampule tegak dan twist dari atas ampule itu. Tuangkan semua cecair ke dalam takungan nebulizer. Jangan campurkan ubat-ubatan lain dengan budesonide dalam takungan.
 4. Menyambung takungan nebulizer untuk corong atau muka topeng.
 5. Menyambung nebulizer untuk pemampat.
 6. Letakkan corong di dalam mulut anak anda atau menggunakan topeng muka. Mempunyai anak anda duduk dalam kedudukan tegak, selesa dan menghidupkan pemampat.
 7. Beritahu anak anda untuk bernafas dengan tenang, mendalam, dan sama rata sehingga kabus berhenti membentuk dalam dewan itu.
 8. Selepas setiap rawatan, mempunyai anak anda bilas mulut mereka dengan air dan meludah;tidak menelan air.
 9. Melupuskan ampule kosong dan bahagian dalam satu tin sampah yang keluar dari capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.
 10. Bersihkan nebulizer anda secara berkala. Ikut arahan pengeluar berhati-hati dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai pembersihan nebulizer anda.

KEGUNAAN LAIN BUDESONIDE

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGGUNAKAN BUDESONIDE PENYEDUTAN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada budesonide, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam serbuk sedutan budesonide atau penyelesaian nebulizer. Jika anda akan menggunakan serbuk sedutan, juga beritahu doktor anda jika anda alah kepada susu protein. Tanya ahli farmasi atau daftar Panduan Pengubatan untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau baru-baru diambil anda.Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: antifungals seperti itraconazole (Onmel, Sporanox) dan ketoconazole (Nizoral); clarithromycin (Biaxin); HIV inhibitor protease seperti atazanavir (Reyataz, dalam Evotaz), Indinavir (Crixivan) nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir, dalam Kaletra, dalam Viekira Pak, lain-lain), dan saquinavir (Invirase); ubat untuk sawan, nefazodone; ubat steroid seperti dexamethasone, methylprednisolone (Medrol), dan prednisone (Rayos); dan telithromycin (Ketek). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan. Banyak ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan budesonide penyedutan, jadi pastikan untuk memberitahu doktor mengenai semua ubat yang anda ambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • tidak menggunakan budesonide semasa serangan asma. Doktor anda akan menetapkan inhaler bertindak pendek untuk digunakan semasa serangan asma. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai serangan asma yang tidak berhenti apabila menggunakan ubat asma yang bertindak pantas, atau jika anda perlu menggunakan lebih daripada ubat yang bertindak pantas daripada biasa.
 • beritahu doktor anda jika anda atau sesiapa dalam keluarga anda mempunyai atau pernah mempunyai osteoporosis (suatu keadaan di mana tulang menjadi nipis dan lemah dan mudah patah) dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai batuk kering (TB; jangkitan paru-paru yang serius) dalam anda paru-paru, katarak (kekaburan kanta mata), glaukoma (penyakit mata) atau tekanan tinggi dalam mata, atau penyakit hati. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa jenis jangkitan yang tidak dirawat di mana-mana di dalam badan anda atau jangkitan herpes mata (sejenis jangkitan yang menyebabkan sakit pada kelopak mata atau mata permukaan).
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusukan bayi. Jika anda hamil ketika menggunakan budesonide, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda menggunakan budesonide.
 • jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan yang lain, seperti asma, arthritis, atau ekzema (penyakit kulit), mereka mungkin menjadi lebih teruk apabila steroid dos oral anda menurun. Beritahu doktor anda jika ini berlaku atau jika anda mengalami mana-mana gejala berikut pada masa ini: keletihan melampau, kelemahan otot atau sakit; sakit secara tiba-tiba di dalam perut, badan yang lebih rendah atau kaki; hilang selera makan; pengurangan berat;Sakit perut; muntah; cirit-birit; pening; pengsan; kemurungan; cepat marah; dan gelap kulit.Badan anda mungkin kurang mampu untuk menghadapi tekanan seperti pembedahan, penyakit, serangan asma yang teruk, atau kecederaan pada masa ini. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda jatuh sakit dan pastikan bahawa semua penyedia penjagaan kesihatan yang merawat anda tahu bahawa anda baru-baru ini digantikan steroid oral anda dengan budesonide penyedutan. Membawa kad atau memakai gelang pengenalan perubatan untuk membiarkan kakitangan kecemasan tahu bahawa anda mungkin perlu dirawat dengan steroid dalam keadaan kecemasan.
 • beritahu doktor anda jika anda tidak pernah mempunyai cacar air atau campak dan anda tidak diberi vaksin terhadap jangkitan ini. Menjauhkan diri daripada orang-orang yang sakit, terutama orang-orang yang mempunyai cacar air atau campak. Jika anda terdedah kepada salah satu daripada jangkitan ini atau jika anda mengalami tanda-tanda salah satu daripada jangkitan ini, hubungi doktor anda dengan segera. Anda mungkin memerlukan rawatan untuk melindungi anda daripada jangkitan ini.
 • anda perlu tahu bahawa budesonide penyedutan kadang-kadang menyebabkan berdehit dan sesak nafas selepas ia dihidu. Jika ini berlaku, gunakan ubat-ubatan (menyelamat) asma bertindak pantas anda dengan segera dan hubungi doktor anda. Jangan gunakan budesonide penyedutan lagi melainkan jika doktor anda memberitahu anda bahawa anda harus.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan gunakan dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

BUDESONIDE PENYEDUTAN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sakit kepala
 • hidung tersumbat atau berair
 • sakit tekak
 • cirit-birit
 • hilang selera makan
 • sakit perut
 • masalah untuk tidur atau tinggal tidur
 • leher atau sakit belakang
 • jangkitan telinga
 • hidung berdarah

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT ATAU MEREKA DALAM SEKSYEN LANGKAH SPECIAL, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA ATAU MENDAPATKAN RAWATAN PERUBATAN KECEMASAN:

 • bintik putih atau kudis dalam mulut anda
 • ruam
 • gatal-gatal
 • gatal-gatal
 • bengkak pada muka, tekak, lidah, bibir, mata, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • serak
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • berdehit
 • batuk
 • sakit dada
 • kebimbangan
 • demam, seram sejuk, atau tanda-tanda jangkitan
 • keletihan
 • loya
 • muntah
 • kelemahan
 • perubahan dalam penglihatan

Budesonide penyedutan boleh menyebabkan kanak-kanak untuk berkembang lebih perlahan.Tidak ada maklumat yang cukup untuk memberitahu sama ada menggunakan budesonide berkurangan ketinggian akhir bahawa kanak-kanak akan mencapai apabila mereka berhenti berkembang. doktor anak anda akan menonton pertumbuhan anak anda dengan teliti manakala anak anda menggunakan budesonide. Berbincang dengan doktor anak anda mengenai risiko memberikan ubat ini kepada anak anda.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, orang yang menggunakan budesonide untuk masa yang lama dibangunkan glaukoma atau katarak. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan budesonide dan berapa kerap anda perlu mempunyai mata diperiksa semasa rawatan anda.

Budesonide boleh meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis (suatu keadaan di mana tulang menjadi nipis dan lemah dan mudah patah). Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan ubat ini.

Budesonide penyedutan boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa ketika menggunakan ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Pastikan Ampules nebulizer dimeteraikan dalam beg foil mereka sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Menyimpan inhaler dan nebulizer penyelesaian pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Jangan menyejukkan atau membekukan penyelesaian nebulizer. Jika anda menggunakan serbuk sedutan, menggantikan inhaler lama anda setiap kali anda mengisi semula preskripsi anda. Jika anda menggunakan penyelesaian nebulizer, anda mesti melupuskan Ampules jika tidak digunakan 2 minggu selepas membuka beg foil.

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam ubat ini ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal.

Jangan biarkan orang lain menggunakan ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO BUDESONIDE

Mymedabc.com