BUTENAFINE

Mymedabc.com

APA BUTENAFINE TOPIKAL?

Butenafine topikal adalah ubat anti-kulat. Butenafine topikal mencegah kulat daripada tumbuh pada kulit anda.

Butenafine topikal digunakan untuk merawat atlet kaki, jock gatal dan kurap.

Butenafine topikal juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Gunakan ubat ini untuk jumlah penuh masa yang ditetapkan oleh doktor anda walaupun anda mula berasa lebih baik. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar sembuh.

Jangan gunakan pembalut atau kuah yang tidak membenarkan udara untuk mengedarkan ke kawasan terjejas (kuah occlusive) melainkan jika selainnya diarahkan oleh doktor anda. Pakai pakaian yang longgar (sebaik-baiknya kapas).

Elakkan ubat ini dalam mata, hidung atau mulut.

Jangan gunakan butenafine topikal jika anda mempunyai reaksi alahan kepada ia pada masa lalu.

Ia adalah tidak diketahui sama ada butenafine topikal akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan butenafine topikal tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda hamil.

Ia adalah tidak diketahui sama ada butenafine pas ke dalam susu ibu. Jangan gunakan ubat ini tanpa berbincang dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

BUTENAFINE KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Kesan sampingan yang serius daripada butenafine kegunaan topikal tidak dijangka. Berhenti menggunakan butenafine topikal dan berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami melepuh luar biasa atau teruk, gatal-gatal, kemerahan, mengelupas, kekeringan, bengkak, atau kerengsaan pada kulit.

Kesan-kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan di sini juga boleh berlaku. Berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang kelihatan luar biasa atau yang amat mengganggu. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

BUTENAFINE TOPIKAL INTERAKSI

Elakkan memakai ketat-pemasangan, pakaian sintetik yang tidak membenarkan peredaran udara.Pakai pakaian yang longgar yang diperbuat daripada kapas dan serat semula jadi yang lain sehingga jangkitan itu sembuh.

Elakkan daripada menggunakan topicals lain pada masa yang sama melainkan jika doktor anda meluluskan. ubat-ubatan kulit yang lain boleh menjejaskan penyerapan atau keberkesanan butenafine topikal

BUTENAFINE TOPIKAL DOS

Gunakan butenafine topikal seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya ahli farmasi, jururawat, atau doktor untuk menjelaskan kepada anda.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat ini.

Bersih dan kering kawasan yang terjejas. Sapukan krim sekali sehari seperti yang diarahkan oleh doktor anda untuk tempoh masa yang ditetapkan.

Gunakan ubat ini untuk jumlah penuh masa yang ditetapkan oleh doktor anda atau disyorkan dalam pakej walaupun anda mula berasa lebih baik. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar sembuh.

Jika jangkitan tidak jelas sehingga dalam 4 minggu, atau jika ternyata menjadi lebih buruk, berjumpa dengan doktor anda.

Jangan gunakan pembalut atau kuah yang tidak membenarkan peredaran udara di kawasan yang terjejas (kuah occlusive) melainkan jika selainnya diarahkan oleh doktor anda. Satu cahaya kapas kasa dressing boleh digunakan untuk melindungi pakaian.

Elakkan ubat ini dalam mata, hidung atau mulut.

Store butenafine topikal pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dos berlebihan butenafine topikal tidak mungkin berlaku. Jika anda melakukan mengesyaki bahawa dos yang lebih besar daripada biasa telah digunakan atau yang topikal butenafine telah ditelan, menghubungi bilik kecemasan atau pusat kawalan racun.

Memohon dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos yang seterusnya dijadualkan secara tetap, biarkan sahaja dos yang anda terlepas dan memohon hanya amaun yang tetap butenafine topikal. Jangan gunakan dos berganda kecuali diarahkan oleh doktor anda.

VIDEO BUTENAFINE

Mymedabc.com