CALCITONIN

Mymedabc.com

Calcitonin adalah hormon yang dirembeskan oleh kelenjar tiroid yang mengurangkan kepekatan paras kalsium darah apabila ia telah meningkat ke tahap normal di atas. Hormon polipeptida terdiri daripada 32 asid amino dan dihasilkan terutamanya oleh sel-sel parafollicular (juga dikenali sebagai sel C) kelenjar tiroid. Dalam ikan, burung dan haiwan bukan mamalia lain, calcitonin dihasilkan oleh sel-sel badan ultimobranchial.

Calcitonin menentang kesan-kesan hormon paratiroid (PTH), yang bertindak untuk meningkatkan tahap kalsium darah. Calcitonin merendahkan tahap kalsium dalam darah dengan menyekat aktiviti osteoclast dalam tulang dan meningkatkan jumlah kalsium dikumuhkan dalam air kencing.Hormon ini juga menghalang penyerapan kalsium daripada usus, serta meningkatkan kalsium yang diserap oleh buah pinggang. Walau bagaimanapun, pengeluaran dan peningkatan aktiviti daripada calcitonin hanya pesakit kekal lama dan banyak dengan hypercalcemia kronik (dinaikkan kalsium darah) tidak mempunyai tahap calcitonin darah tinggi. Kepekatan calcitonin tinggi boleh menjadi penunjuk karsinoma tiroid berkenaan dgn sumsum, kanser sel-sel parafollicular yang membawa kepada rembesan yang banyak calcitonin.

Calcitonin pertama kali diasingkan dan bersih di dalam makmal pada tahun 1962 oleh Copp dan Cheney. Molekul ini terbentuk melalui belahan proteolitik daripada prepropeptide yang lebih besar, yang dikodkan untuk oleh CALC1  gen. Gen ini tergolong dalam superfamili protein prekursor hormon yang berkaitan yang termasuk calcitonin berkaitan gen-peptida, pulau kecil protein amiloid pelopor, dan pelopor adrenomedullin.

Calcitonin dihasilkan di dalam makmal dan digunakan sebagai ubat untuk merawat atau mencegah keadaan yang membawa kepada kehilangan kalsium daripada tulang. Sebagai contoh, ia adalah rawatan yang berguna dalam osteoporosis – suatu keadaan yang menyebabkan tulang rapuh dan mudah patah. Calcitonin juga berguna dalam rawatan penyakit tulang yang lain seperti penyakit Paget, di mana kitaran pembaharuan dan pembaikan dalam tulang terganggu, menyebabkan tulang menjadi besar dan tidak sempurna. Satu lagi kegunaan calcitonin adalah dalam kanser maju yang telah merebak dan mula melibatkan tulang. Pesakit yang telah bergerak untuk jangka masa yang lama kerana patah utama yang disebabkan oleh osteoporosis, sebagai contoh, cenderung untuk kehilangan mineral tulang dan calcitonin juga boleh mendapat manfaat pesakit-pesakit ini dengan mencegah kehilangan tulang akut.

ubat-ubatan yang mengandungi Calcitonin biasanya ditadbir sebagai penyelesaian yang boleh disuntik tetapi untuk beberapa dekad yang lalu, mereka juga telah disediakan dalam bentuk semburan hidung.

VIDEO CALCITONIN

Mymedabc.com