CALCITRIOL

Mymedabc.com
Jenis ubat Sejenis vitamin D
Digunakan untuk Menggalakkan tulang yang sihat
Juga dipanggil Rocaltrol®
Terdapat sebagai kapsul

Anda akan telah ditetapkan calcitriol kerana anda mempunyai sama ada penyakit tulang dipanggil osteodystrophy buah pinggang atau kerana anda mempunyai ‘menipis’ menopaus tulang (osteoporosis). Dalam kedua-dua keadaan ini, calcitriol akan membantu badan anda untuk menyerap mineral yang diperlukan dan ini akan membantu untuk menguatkan tulang anda.

Calcitriol adalah sejenis vitamin D. Vitamin D membantu untuk mengawal jumlah dua mineral kalsium badan dipanggil anda dan fosfat. Ketiga-tiga bahan-bahan ini adalah penting untuk mengekalkan sihat, tulang dan gigi yang kuat.

Terdapat beberapa jenis vitamin D boleh didapati tetapi kebanyakan jenis lain perlu ‘mengaktifkan’ oleh buah pinggang. Calcitriol adalah satu bentuk vitamin D yang tidak memerlukan proses pengaktifan ini, dan oleh itu adalah sangat berguna untuk orang yang memerlukan tulang mereka mengukuhkan tetapi yang juga mempunyai masalah buah pinggang. Anda juga mungkin perlu untuk mengambil makanan tambahan mineral bersama-sama dengan calcitriol.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil calcitriol ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda tahu anda mempunyai terlalu banyak kalsium dalam darah atau air kencing anda. Ini boleh berlaku dengan beberapa jenis kanser.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai calcitriol dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil calcitriol tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Jika anda mempunyai osteodystrophy buah pinggang, ia adalah berkemungkinan bahawa anda akan ditetapkan satu dos sehari, walaupun sesetengah orang hanya mungkin perlu mengambil dos yang pada hari-hari ganti. Apabila anda memulakan rawatan, doktor anda boleh memberi anda dos kecil dan kemudian beransur-ansur meningkatkannya. Ini membolehkan doktor anda untuk memastikan bahawa anda mempunyai dos yang membantu keadaan anda tetapi mengelakkan apa-apa gejala yang tidak diingini.
 • Untuk ‘menipis’ tulang (osteoporosis), dos yang biasa adalah satu kapsul 250 nanogram, dua kali sehari.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil calcitriol kerap. Menelan kapsul dengan minuman air.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang pada masa biasa anda, mengambil apabila anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari, tetapi tidak mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu anda mempunyai ujian darah untuk memeriksa jumlah kalsium dalam darah anda dan juga kepada bagaimana buah pinggang anda berfungsi.
 • doktor atau pakar pemakanan anda akan berbincang dengan anda bagaimana untuk mengekalkan diet yang seimbang dan sihat. Sila ikut apa-apa nasihat anda diberi tentang apa yang perlu makan dan minum. Ia adalah penting bahawa anda mempunyai perkara untuk minum supaya anda tidak mengalami dehidrasi dan bahawa anda tidak makan makanan yang telah diperkayakan dengan vitamin D.
 • Rawatan dengan calcitriol sering jangka panjang. Terus mengambil kapsul kerap melainkan anda diberitahu sebaliknya oleh doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Yang paling biasa kesan sampingan yang dikaitkan dengan calcitriol adalah kerana terlalu banyak kalsium berada dalam darah anda. Jadual di bawah mengandungi beberapa kesan sampingan lain yang sama. Anda akan dapati senarai penuh kesan sampingan dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

calcitriol biasa kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Hilang selera makan, turun berat badan, rasa sakit, rasa dahaga, berpeluh, rasa logam dalam mulut anda, keperluan untuk membuang air kecil lebih kerap Ini adalah tanda-tanda bahawa mungkin ada terlalu banyak kalsium dalam darah anda.Membuat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin. dos anda mungkin perlu menyesuaikan
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai. Jika ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Rasa sakit, perut (abdomen) ketidakselesaan Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Jika ini berterusan, bercakap dengan doktor anda, kerana sakit adalah tanda terlalu banyak kalsium dalam darah anda
Ruam, jangkitan kencing Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh kapsul, sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO CALCITRIOL

Mymedabc.com