CAPREOMYCIN

Mymedabc.com

APA CAPREOMYCIN?

Capreomycin adalah antibiotik yang melawan bakteria dalam badan.

Capreomycin digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk merawat Mycobacterium tuberculosis.

Capreomycin biasanya diberikan selepas ubat batuk kering yang lain telah cuba tidak berjaya.

Capreomycin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Capreomycin boleh membahayakan buah pinggang anda atau merosakkan saraf yang mengawal pendengaran anda. Kesan-kesan ini meningkat jika anda sudah mempunyai penyakit buah pinggang atau pendengaran masalah, atau apabila anda juga menggunakan ubat-ubatan lain yang tertentu, termasuk antibiotik disuntik. Sebelum anda menggunakan capreomycin, beritahu doktor anda mengenai semua keadaan perubatan anda dan apa-apa ubat yang anda gunakan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada capreomycin akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Capreomycin biasanya diberikan dalam tempoh yang panjang (dalam beberapa kes sehingga 2 tahun).

Anda tidak perlu menggunakan capreomycin jika anda alah kepadanya.

Capreomycin boleh membahayakan buah pinggang anda atau merosakkan saraf yang mengawal pendengaran anda.

Untuk memastikan capreomycin adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang; atau
 • masalah pendengaran.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada capreomycin akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada capreomycin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa sahaja yang berumur di bawah 18 tahun tanpa nasihat perubatan.

KESAN-KESAN SAMPINGAN CAPREOMYCIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, gatal-gatal, ruam; demam; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • bengkak, berat badan yang cepat, sedikit atau tiada air kecil;
 • pening yang teruk, berputar sensasi, nada atau gemuruh bunyi dalam telinga anda, kehilangan pendengaran;
 • ruam kulit, lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • kalsium kebas rendah atau tingly perasaan di sekeliling mulut anda, kadar jantung cepat atau lambat, sesak otot atau penguncupan, refleks terlalu aktif; atau
 • rendah kalium-kekeliruan, kadar jantung yang tidak sekata, dahaga yang melampau, kerap buang air kecil, ketidakselesaan kaki, kelemahan otot atau perasaan tempang.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • kesakitan, bengkak, atau ketulan keras di mana suntikan itu diberikan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

CAPREOMYCIN INTERAKSI

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

Capreomycin boleh membahayakan buah pinggang anda atau merosakkan saraf yang mengawal pendengaran anda. Kesan-kesan ini meningkat apabila anda juga menggunakan ubat-ubatan lain yang tertentu. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan capreomycin, terutama sekali:

 • antibiotik lain (lisan, disuntik atau dihidu);
 • antiviral;
 • kemoterapi;
 • ubat untuk gangguan usus;
 • ubat untuk mencegah organ penolakan pemindahan; atau
 • beberapa ubat sakit atau arthritis (termasuk aspirin, Tylenol, Advil, dan Aleve).

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan capreomycin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

CAPREOMYCIN DOS

Sebelum anda memulakan rawatan dengan capreomycin, doktor mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda mempunyai jenis batuk kering yang boleh dirawat dengan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Capreomycin disuntik ke dalam otot atau ke dalam vena melalui IV. Pembekal penjagaan kesihatan akan memberi anda suntikan ini. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

Capreomycin perlu dicampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk bergaul dengan baik dan menyimpan ubat.

Sediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi suntikan. Jangan gunakan capreomycin jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Capreomycin kadang-kadang diberikan setiap hari dan kemudian diberi 2 atau 3 kali seminggu.Ikut arahan doktor anda.

Tuberculosis sering dirawat dalam tempoh masa yang panjang (12 hingga 24 bulan). Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda. Tiap-tiap orang dengan batuk kering perlu kekal di bawah jagaan doktor.

Semasa menggunakan capreomycin, anda mungkin perlu menjalani ujian darah. fungsi buah pinggang anda dan pendengaran juga mungkin perlu diperiksa.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda gunakan capreomycin. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Capreomycin tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema sejuk atau biasa.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk masalah pendengaran, nada dalam telinga, pening, pernafasan lemah atau cetek, dan sedikit atau tiada air kecil.

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas dos capreomycin.

Mymedabc.com