CARBAMAZEPINE

Mymedabc.com

MENGAPA CARBAMAZEPINE DITETAPKAN?

Carbamazepine digunakan bersendirian atau dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk mengawal beberapa jenis sawan pada pesakit dengan epilepsi. Ia juga digunakan untuk merawat neuralgia trigeminal (suatu keadaan yang menyebabkan kesakitan saraf muka). kapsul carbamazepine dilanjutkan keluaran (jenama equetro sahaja) digunakan untuk merawat episod mania (penuh kegilaan, luar biasa teruja atau jengkel mood) atau episod bercampur (gejala mania dan kemurungan yang berlaku pada masa yang sama) pada pesakit dengan gangguan saya bipolar (manik gangguan -depressive; penyakit yang menyebabkan episod kemurungan, episod mania, dan perasaan yang tidak normal yang lain). Carbamazepine berada dalam kelas ubat yang dipanggil anticonvulsants. Ia berfungsi dengan mengurangkan aktiviti elektrik yang tidak normal di dalam otak.

BAGAIMANAKAH CARBAMAZEPINE DIGUNAKAN?

Carbamazepine datang sebagai tablet, tablet kunyah, tablet extended-release (long-acting), sebuah kapsul extended-release, dan penggantungan (cecair) untuk mengambil melalui mulut. The tablet biasa, tablet kunyah, dan cecair biasanya diambil 2-4 kali sehari dengan makanan. The extended-release tablet biasanya diambil dua kali sehari dengan makanan. Kapsul extended-release biasanya diambil dua kali sehari dengan atau tanpa makanan. Untuk membantu anda ingat untuk mengambil carbamazepine, mengambil ia pada sekitar waktu yang sama setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil carbamazepine betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Menelan tablet dilanjutkan keluaran keseluruhan; jangan berpecah, mengunyah, atau menghancurkan mereka. Kapsul extended-release boleh dibuka dan manik dalam ditaburkan di atas makanan, seperti satu sudu teh sos epal atau makanan yang sama. Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul extended-release atau manik di dalamnya.

Goncang cecair sebelum setiap kali digunakan untuk campuran ubat yang sama rata.

Doktor anda akan memulakan anda pada dos yang rendah carbamazepine dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda.

Carbamazepine boleh membantu mengawal keadaan anda, tetapi tidak akan menyembuhkannya.Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu atau lebih sebelum anda berasa manfaat sepenuhnya daripada carbamazepine. Terus mengambil carbamazepine walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil carbamazepine tanpa berbincang dengan doktor anda, walaupun anda mengalami kesan sampingan seperti perubahan yang luar biasa dalam tingkah laku atau mood. Jika anda mempunyai gangguan penyitaan dan anda tiba-tiba berhenti mengambil carbamazepine, sawan anda boleh menjadi lebih teruk. Doktor anda mungkin akan mengurangkan dos secara beransur-ansur.

KEGUNAAN LAIN CARBAMAZEPINE

Carbamazepine juga kadang-kadang digunakan untuk merawat penyakit mental, kemurungan, gangguan tekanan selepas trauma, dadah dan alkohol pengeluaran, sindrom kaki resah, diabetes insipidus, sindrom sakit tertentu, dan penyakit pada kanak-kanak yang dikenali sebagai chorea.Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko yang mungkin menggunakan ubat ini untuk keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL CARBAMAZEPINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada carbamazepine, amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Adapin, Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Aventyl, Pamelor) , ubat-ubatan lain untuk sawan seperti phenobarbital (berongga, Solfoton) atau phenytoin (Dilantin), protriptyline (Vivactil), trimipramine (Surmontil), atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • anda perlu tahu carbamazepine iaitu bahan aktif dalam beberapa produk yang mempunyai nama-nama yang berbeza dan yang ditetapkan untuk merawat keadaan yang berbeza. Semak senarai nama-nama jenama pada awal dokumen ini dengan teliti. Semua produk yang disenaraikan mengandungi carbamazepine dan anda tidak perlu mengambil lebih daripada satu daripada mereka pada masa yang sama.
 • tidak mengambil carbamazepine jika anda mengambil monoamine oxidase (MAO) inhibitors, termasuk isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl), dan tranylcypromine (Parnate), atau telah berhenti mengambil mereka dalam tempoh 2 minggu yang lalu.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa preskripsi dan nonprescription lain ubat-ubatan, vitamin dan pemakanan tambahan anda mengambil atau rancangan untuk mengambil.Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: acetaminophen (Tylenol); acetazolamide (Diamox); alprazolam (Xanax); anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin);antidepresan seperti amitriptyline (Elavil), bupropion (Wellbutrin, Zyban), buspirone (Buspar), citalopram (Celexa), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), fluoxetine (Prozac, Sarafem), fluvoxamine (Luvox), mirtazapine (Remeron ), nortriptyline (Pamelor); antifungals seperti itraconazole (Sporanox) dan ketoconazole (Nizoral); cimetidine (Tagamet); cisplatin (Platinol); clarithromycin (Biaxin); clonazepam (Klonopin); clozapine (Clozaril); cyclosporine (Neoral, Sandimmune); dalfopristin dan quinupristin (Synercid); Danazol (Danocrine);delavirdine (Rescriptor); diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac); doxorubicin (Adriamycin, Rubex);doxycycline (Vibramycin); erythromycin (EES, E-MYCIN, Erythrocin); felodipine (Plendil);haloperidol (Haldol); HIV inhibitor protease termasuk atazanavir (Reyataz), Indinavir (Crixivan), lopinavir (dalam Kaletra), nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir, dalam Kaletra), dan saquinavir (Fortovase, Invirase); isoniazid (INH, Nydrazid); levotiroksina (Levoxyl, Synthroid); litium (Lithobid); loratadine (Claritin); Lorazepam (Ativan); ubat-ubatan tertentu untuk merawat malaria seperti chloroquine (Aralen) dan mefloquine (Lariam); ubat untuk kebimbangan atau penyakit mental; ubat-ubatan lain untuk sawan seperti ethosuximide (Zarontin), felbamate (Felbatol), lamotrigine (Lamictal), methsuximide (Celontin), oxcarbazepine (Trileptal), phenobarbital (berongga, Solfoton), phensuximide (Milontin) (tidak terdapat di Amerika Syarikat), phenytoin (Dilantin), primidone (Mysoline), Tiagabine (Gabitril), ialah topiramate (Topamax), dan asid valproic (Depakene, Depakote); methadone (Dolophine); nefazodone;niacinamide (nicotinamide, Vitamin B3); Propoxyphene (Darvon); Prazikuantel (Biltricide);kuinina; rifampin (Rifadin, Rimactane); sedatif; pil tidur; terfenadine (Seldane) (tidak terdapat di Amerika Syarikat); theophylline (Theobid, Theo-Dur); tramadol (Ultram); penenang;troleandomycin (TAO); verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan); dan zileuton (Zyflo). Banyak ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan carbamazepine, jadi pastikan untuk memberitahu doktor mengenai semua ubat yang anda ambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini. Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • jika anda sedang mengambil sebarang ubat-ubatan cecair lain, tidak mengambil mereka pada masa yang sama seperti carbamazepine cecair.
 • beritahu doktor anda apa produk herba yang anda ambil, terutama Wort St John.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai glaukoma; psikosis; atau jantung, buah pinggang, tiroid atau penyakit hati.
 • anda perlu tahu bahawa carbamazepine boleh mengurangkan keberkesanan kontraseptif hormon (pil kawalan kelahiran, patch, cincin, suntikan, implan, atau peranti sbb). Gunakan satu lagi bentuk kawalan kelahiran semasa mengambil carbamazepine. Beritahu doktor anda jika anda mengalami pendarahan faraj yang tidak dijangka atau fikir anda mungkin hamil semasa anda mengambil carbamazepine.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk mengandung.Carbamazepine boleh membahayakan janin. Jika anda hamil semasa mengambil carbamazepine, hubungi doktor anda dengan segera.
 • tidak menyusukan anak semasa anda mengambil carbamazepine.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil carbamazepine.
 • anda perlu tahu bahawa carbamazepine boleh membuat anda mengantuk. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda.
 • ingat alkohol yang dapat menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh ubat ini.
 • anda perlu tahu bahawa kesihatan mental anda boleh berubah dalam cara yang tidak dijangka dan anda boleh menjadi membunuh diri (berfikir tentang merosakkan atau membunuh diri sendiri atau merancang atau cuba untuk berbuat demikian) semasa anda mengambil carbamazepine untuk rawatan epilepsi, penyakit mental, atau keadaan lain. Sebilangan kecil orang dewasa dan kanak-kanak 5 tahun dan lebih tua (kira-kira 1 dalam 500 orang) yang mengambil anticonvulsants seperti carbamazepine untuk merawat pelbagai keadaan semasa kajian klinikal menjadi membunuh diri semasa rawatan mereka. Sesetengah orang-orang maju pemikiran dan tingkah laku membunuh diri seawal seminggu selepas mereka mula mengambil ubat. Terdapat risiko bahawa anda mungkin mengalami perubahan dalam kesihatan mental anda jika anda mengambil ubat-ubatan anticonvulsant seperti carbamazepine, tetapi mungkin juga terdapat risiko bahawa anda akan mengalami perubahan dalam kesihatan mental anda jika keadaan anda tidak dirawat. Anda dan doktor anda akan membuat keputusan sama ada risiko mengambil ubat anticonvulsant adalah lebih besar daripada risiko tidak mengambil ubat. Anda, keluarga anda, atau penjaga anda perlu hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala berikut: serangan panik;pergolakan atau kegelisahan; baru atau semakin teruk cepat marah, kebimbangan, atau kemurungan; bertindak atas dorongan berbahaya; kesukaran jatuh atau tinggal tidur; agresif, marah, atau ganas tingkah laku; mania (penuh kegilaan, mood yang luar biasa teruja);bercakap atau berfikir tentang keinginan untuk mencederakan diri sendiri atau menamatkan hidup anda; menarik diri daripada rakan-rakan dan keluarga; keasyikan dengan kematian dan mati; memberikan harta benda berharga; atau apa-apa perubahan lain yang luar biasa dalam tingkah laku atau mood. Pastikan bahawa keluarga atau penjaga anda tahu yang gejala boleh menjadi serius supaya mereka boleh memanggil doktor jika anda tidak mampu untuk mendapatkan rawatan pada anda sendiri.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Berbincang dengan doktor anda mengenai meminum jus anggur semasa mengambil Carbamazepine.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

CARBAMAZEPINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • mengantuk
 • pening
 • kegoyangan
 • loya
 • muntah
 • sakit kepala
 • kebimbangan
 • masalah memori
 • cirit-birit
 • sembelit
 • pedih ulu hati
 • mulut kering
 • sakit belakang

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ATAU MEREKA YANG DISENARAIKAN DALAM SEKSYEN AMARAN PENTING, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • kekeliruan
 • kehilangan hubungan dengan realiti
 • sakit dada
 • kekuningan kulit atau mata
 • masalah penglihatan

Carbamazepine boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik, jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA DOS BERLEBIHAN MUNGKIN TERMASUK:

 • tidak sedarkan diri
 • sawan
 • kegelisahan
 • otot bergerak-gerak
 • pergerakan yang tidak normal
 • berjabat dengan sebahagian daripada badan anda yang anda tidak dapat mengawal
 • kegoyangan
 • mengantuk
 • pening
 • penglihatan kabur
 • pernafasan tidak teratur atau perlahan
 • denyutan jantung yang cepat atau berdebar-debar
 • loya
 • muntah
 • kesukaran membuang air kecil

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Sebelum mempunyai apa-apa ujian makmal, beritahu doktor anda dan kakitangan makmal yang anda mengambil carbamazepine.

Carbamazepine boleh mengganggu keputusan ujian kehamilan di rumah. Berbincang dengan doktor anda jika anda fikir anda mungkin hamil semasa anda mengambil carbamazepine. Jangan cuba untuk menguji kehamilan di rumah.

The extended-release tablet tidak larut dalam perut selepas menelan. Ia perlahan-lahan mengeluarkan ubat kerana ia melalui sistem pencernaan anda. Anda mungkin perasan salutan tablet dalam najis anda.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO CARBAMAZEPINE

Mymedabc.com