CARBIMAZOLE

Mymedabc.com
Jenis ubat ubat antithyroid
Digunakan untuk hipertiroidisme
Juga dipanggil Neo-Mercazole®
Terdapat sebagai Tablet

ubat antithyroid seperti carbimazole digunakan untuk merawat hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif), yang juga dikenali sebagai thyrotoxicosis. Apabila kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak, ia boleh menyebabkan banyak fungsi badan untuk mempercepatkan, dan ini membawa kepada gejala-gejala seperti kehilangan berat badan, berpeluh, terasa jengkel atau goyah, dan cirit-birit. Anda juga mungkin berasa letih atau bimbang, dan mengalami masalah haid.Carbimazole adalah ubat yang paling biasa digunakan untuk hipertiroidisme. Ia berfungsi dengan mengurangkan jumlah hormon tiroid yang kelenjar tiroid anda membuat.

Carbimazole boleh digunakan secara bersendirian atau bersama-sama dengan rawatan lain untuk hipertiroidisme. Ia juga merupakan rawatan yang digunakan untuk menyediakan seseorang bagi thyroidectomy (pembedahan sebahagian atau kesemua kelenjar tiroid), dan sebelum rawatan radio iodin.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil carbimazole ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai gangguan darah atau sumsum tulang.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai carbimazole dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia mungkin anda akan diminta untuk mengambil dos yang lebih tinggi untuk memulakan dengan, dan kemudian dos boleh dikurangkan sebagai tahap tiroid anda menjadi normal. Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak tablet untuk mengambil setiap hari dan bila untuk mengambil mereka, dan ini juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Ia boleh membantu untuk menelan tablet dengan minuman air. Anda boleh mengambil carbimazole sebelum atau selepas makan.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil mereka kerap.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ketika anda masih ingat, ia adalah masa untuk anda untuk mengambil dos seterusnya kemudian mengambil kedua-dua dos bersama-sama.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda dan apa-apa pelarasan dos boleh dibuat. Anda akan perlu mempunyai ujian darah untuk memeriksa bagaimana anda bertindak balas kepada rawatan.
 • Mendapatkan keseimbangan hormon tiroid dalam darah anda boleh mengambil masa.Carbimazole mengurangkan pengeluaran hormon tiroid, tetapi ia tidak memberi kesan kepada hormon yang telah dibuat dan disimpan oleh badan anda. Simptom anda akan mula bertambah baik selepas seminggu atau lebih, tetapi ia boleh mengambil masa 4 hingga 8 minggu rawatan untuk tahap hormon tiroid anda untuk turun ke normal dan bagi anda untuk merasa manfaat sepenuhnya rawatan.
 • Terdapat dua kaedah mengambil carbimazole. Anda akan dimulakan pada dos 15-40 mg setiap hari, diambil dibahagikan kepada 2-3 dos sehari. Ini kemudian boleh dikurangkan selepas 4-8 minggu untuk dos penyelenggaraan yang lebih rendah sebanyak 5-15 mg, diambil sekali sehari. Ini dipanggil ‘pentitratan’ kaedah. Sebagai alternatif, selepas 4-8 minggu, anda ditetapkan ubat yang dipanggil tiroksin ke luar tambahan kepada tablet carbimazole mana anda telah mengambil. Ini dipanggil ‘blok dan menggantikan’ kaedah. Kaedah ini sering memberikan kawalan yang lebih baik daripada tahap hormon tiroid. Tanya doktor anda jika anda tidak pasti sama ada anda menggunakan kaedah ‘pentitratan’, atau ‘blok dan menggantikan’ kaedah.
 • Dalam usaha untuk mengawal kelenjar tiroid anda, anda mungkin perlu mengambil tablet carbimazole untuk beberapa bulan jika anda menggunakan ‘blok dan menggantikan’ kaedah, atau untuk satu tahun atau lebih jika anda menggunakan kaedah ‘titratan. Terus mengambil tablet sehingga diberitahu sebaliknya oleh doktor anda.
 • Sebelum mempunyai apa-apa jenis rawatan perubatan, anda perlu memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil carbimazole.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan carbimazole. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan carbimazole Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa sakit, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Sakit kepala, sakit otot dan sendi Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Ruam kulit, gatal-gatal Beritahu doktor anda mengenai ini, kerana rawatan dengan ubat antihistamin boleh membantu
Perubahan kepada cara perkara-perkara rasa, keguguran rambut Ini perlu lulus selepas beberapa minggu pertama

Penting : carbimazole boleh menyebabkan kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi serius yang mengurangkan bilangan sel-sel darah yang melawan jangkitan dan membantu untuk menghentikan pendarahan. Jika anda mengalami mana-mana yang berikut, beritahu doktor andadengan segera :

 • Sakit tekak.
 • ulser mulut.
 • A suhu yang tinggi.
 • Mana-mana lebam yang luar biasa atau pendarahan.
 • Jika anda rasa luar biasa letih, atau jika anda merasa anda mendapat jangkitan.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain, yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, berbincang dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com