CARBOMER

Mymedabc.com

Apakah ia:

Carbomer adalah serbuk berbulu putih yang digunakan dalam losyen dan lain-lain formula kosmetik sebagai pemekat, penstabil dan pengemulsi. Carbomer sebenarnya tidak merujuk kepada satu molekul tertentu, tetapi adalah istilah generik untuk siri polimer terutamanya yang diperbuat daripada asid akrilik. Source

Apakah risiko:

  • Lembaga Kajian Kosmetik Industri telah dianggap carbomer selamat digunakan kosmetik.
  • Carbomer boleh mempunyai pH yang berbeza-beza yang perlu dineutralkan dalam usaha untuk menjalankan tugasnya penebalan. Formula yang mengandungi carbomer kadang-kadang akan ada ejen-ejen meneutralkan disenaraikan, termasuk Triethanolamine (TEA), natrium hidroksida, kalium hidroksida, tetrasodium EDTA, dan natrium hydroxymethylglycinate. masa yang lain, syarikat-syarikat akan membeli carbomer pra-dineutralkan, yang boleh atau tidak boleh menyenaraikan ejen meneutralkan. (Sumber)
  • Terkuat carbomer boleh menjadi sangat menjengkelkan kepada kulit dan mata dan boleh mempunyai kesan meresapi pada kulit. (Sumber)

Pendapat Steph-kanak:

Carbomer adalah bahan kimia sintetik yang dibuat khusus untuk penggunaan kosmetik. Ia telah digunakan selama lebih 50 tahun, dan mempunyai sejarah yang cukup panjang keselamatan.Walau bagaimanapun, meneutralkan ejen yang TEA atau tetrasodium EDTA mungkin atau tidak boleh didedahkan pada label, dan mungkin boleh menjadi bahan cemar di dalam formulasi.

Mymedabc.com